Esti Fény sikerének régiós megítélése a közelgő badeni árverés kapcsán

A kilenc éves klasszis, Esti Fény újabb ausztrál sikere kapcsán, ismét reflektorfénybe került a magyar galopp sport, a hazai angol telivér tenyésztés és ezen belül a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok. Világszinten is szinte példátlan, hogy egy ilyen idős ló Black Type versenyt tudjon nyerni. A genetika és a jó felnevelés mellett, hatalmas elismerés illeti Zala Csaba idomár és kollégáinak a munkáját, akik a nyers lóból Magyar Derby nyerőt és európai Black Type-os lovat faragtak, illetve az ausztrál szakembereket és a tulajdonosi szindikátust, akik 200.000 eurót fizettek érte, majd féltő gonddal és szakértelemmel talpon tudták tartani úgy, hogy most kilenc évesen, gyakorlatilag élete formáját futva nyerjen egy újabb Black Type besorolású versenyt.
A régió legerősebb versenyüzemében, Csehországban is felkapták erre a sikerre a fejüket, sőt Esti Fény kapcsán már előre is tekintenek, hiszen teljes testvére, Enzo ott szerepel a németországi árverési oldalakon.
„Bábolna számára nem is jöhetett volna jobbkor Esti Fény (Pigeon Catcher) újabb ausztrál sikere – kezdi értékelését a cseh szaklap. A közelmúltban Pigeon Catcher ivadéka, a 2019-es év magyar lova, második Black Type győzelmét aratta Ausztráliában, amikor váratlanul megnyerte a Mornington Cupot (L). Ezzel a sikerrel jelentősen növelte a most kétéves testvére, Enzo esélyeit egy sikeres eladásra a BBAG május 31-én, Baden-Badenben megrendezésre kerülő tavaszi árverésen.

Enzo árverési lapja

https://bbag-sales.de/horse~en_GB?auctionDataID=17215&auctionID=76&filter=enzo

A fent említett Enzo (Pigeon Catcher) nevű testvér egyike annak az öt magyar tenyésztésű kétévesnek, melyek a legfrissebb aukciós katalógusban szerepelnek. Több csikót kínál a champion magyar tenyésztő, Bábolna, de rajtuk kívül is van magyar érdekeltségű ló a katalógusban. Érdekesség, hogy most május végén a kelet-európai országok az eddigi legerősebb állományt kínálják a németországi árverésen.

 

online katalógus:

https://bbag-sales.de/archiv~en_GB

Papíron az egyértelmű, hogy a legkeresettebbnek és legdrágábbnak Enzonak kellene lennie, akinek testvére, Esti Fény nemcsak a Magyar Derby-t és Magyar St. Leger-t nyerte meg, hanem háromévesen a nemzetközi Kincsem Díjba is győzött az idősebbek ellen, a cseh sztár Author (Authorized) és a szlovák királynő Zoriana (Jukebox Jury) előtt. Később negyedik lett a hoppegarteni Preis von Dahlwitzban (L), majd a kölni Preis des Meienhauses DuMontban (L) elért második helyezésének köszönhetően Black Type státuszba került, még magyar tréningből futva.

forrás: https://dostihy.fitmin.cz/

-KA-

SHARE THIS