Száz éve – nagy meglepetés a Magyar Derbyben!

Visszalapoztam a Turf-krónikákban, és megakadt a szemem a Magyarország c. napilap 1924-es beszámolóján. Abban az esztendőben június 22-én futották a Magyar Derby-t, ezzel együtt várva az új, budapesti pálya felépítését és megnyitását. Ez volt – hosszú időre legalábbis – az utolsó alagi Derby. A verseny friss volt, mindössze a 4. alkalommal került sor a lefutására, hiszen a Magyar Derby 1921-ben került először kiírásra. A kezdeti években a Király Díjnak például még nagyobb respektje volt, de a 1924-esben ellátogatott hozzánk az osztrákok verhetetlennek tartott Alter Drahrere, és bizony kevesen reménykedtek a mi legjobb lovunk, Oscar Anton nyerésében. S hogy mi lett? Olvassuk el a Magyarország sportújságírójának tudósítását:

„Az első futam előtti hatalmas felhőszakadás miatt a versenyeket   időben meg sem lehetett kezdeni tegnap Alagon, s a Derbyre kivonult nagy sokaság a vihar elől a tribünön, a büffében  és a pálya egyéb esőtől védett helyein várta be a zivatar végét. Szerencsére a zivatar gyorsabban tova vonult, mint remélték s az első futam után kiderült az égbolt s a közönség zavartalanul folytathatta szórakozását.
A rossz idő miatt aránylag kevesen voltak künn Alagon, s főleg hiányzott az a pompa, amely külföldön hasonló eseményeknél elmaradhatatlan. A Derby Magyarországon úgy látszik, még mindig nem az a társadalmi ünnepély, mint külföldön, s valószínűleg addig nem is lesz az, amig a versenyeket ismét nem Budapesten futják.A budapesti pálya üzenbehelyezésétől pedig még messze vagyunk. A Lóvaregylet először augusztusra ígérte a megnyitást, azután októbert emlegették a felavatás ünnepéül. A valószínűség az, hogy a mai viszonyokat figyelembe véve legjobb esetben csak jövő évre nyílik meg az új pálya,

A Derby egyébként érdekes verseny volt, sokkal érdekesebb, mint a bécsi, mert olyan lovak is futottak benne, amelyek nem indulhattak az osztrák derbyben. A bécsi derbynyerő Alter Drahrert mindenki verhetetlennek tartotta, noha a mén lába a verseny előtt utolsó galoppjában megsérült. Oskar Antonról teljesen elterelődött a figyelem, mert a Rascal-mén egy ideig szintén nem volt teljesen rendben. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor a távoszlopnál a favorit mellett egyszerre feltűnt Dreher Jenő vörös-fehér szegélyes dressze. Az utolsó 150 méteren keresztül vívott hatalmas finish után másfél hosszal elsőnek ért célhoz Alter Drahrer előtt, Oktondit pedig volt istállótársa Kilindiniis megelőzte a célnál.

A váratlan eredmény egy pillanatra lehűtötte a kedélyeket, de azután egyszerre órási tapsviharral ünnepelték Oscar Antont, mert a derby győzelem magyar tenyésztés produktumának és legjobb magyar lovasnak, Scheibalnak, továbbá Magyarország egyik legnagyobb iparosának, Dreher Jenőnek jutott osztáykészül.

A derby eredményei szerint tehát nem Alter Drahrer, hanem Oskar Anton a legjobb hároméves, amelynek versenykarrierje szintén oly magasbaivelő, mint Alter Drahreré. Oskar Anton ugyanis legutóbb egy hendikepet nyert, amelyben olyan formát árult el, hogy már akkor felhívtuk rá a figyelmet, miszerint Alter Drahrer mellett Őt tartjuk az évjárat legjobb lovának.”

A cikket felkutatta: Kömi

SHARE THIS