Derby-körkép a régióban

Az elmúlt hetekben Derby-lázban égett a közép-európai régió, hiszen nem csak itthon futottak a háromévesek a kékszalagért, hanem a környező országok versenyüzemei is megrendezték az év csúcseseményét. A csehek kezdték a sort a legkorábban, még június végén, a lengyelek és a németek velünk egy napon, a szlovákok pedig az elmúlt héten tartották a Derby-jüket. Kitekintünk ezekre a klasszikus versenyekre, azok a lovakra, akik beírták magukat a történelemkönyvekbe, és nem utolsó sorban megvizsgáljuk a „Hármas Koronák” alakulását is!

Csehország – Prága

Június 23-án a Chuchle Aréna adott otthon a 104. Westminster České Derby-nek, amelyben ezúttal is tizenhatan álltak starthoz. A legnagyobb esélyesnek egyértelműen a Nemzeti Díjnak megfelelő 103. Conseq Velká Jarní Cena győztese, a Luboš Urbánek idomításában álló San Sebastian tűnt, azonban a zsoké váltás után (Martin Laube helyett Václav Janáček) nem tudom megbirkózni a táv növelésével. Érdekesség, eddig még sosem tudott szürke telivér nyerni a cseheknél, és ez az „átok” ezúttal sem tört meg, hiszen a mén csak a nyolcadik helyen ért célba. A Hármas Korona első ága után tehát el is szállt az esély a triplázásra. Meglepő, hogy a „Tavaszi Nagydíj” mezőnyéből mindössze négy lovat láthattunk csak a Derby nevezettek között, akik mindannyian momentum nélkül maradtak. A címvédő tréner, Ingrid Janáčková Koplíková adta négy lóval a legtöbb indulót, többek között a Franciaországból bíztató eredmények után hazatérő és a szlovák 2000 Guineas-val egyenlő 32. Veľká jarná cenat megnyerő Gabont (Tomáš Lukášek). Komoly párharcot ígért a korosztály első nagy kiemeltjét tudatosan elkerülő Pirlo (Szczepan Mazur) és Cheeky Boy (Michal Demo) visszavágója, akik között mindössze egy fejhossz döntött az elsőségről a 8. Memoriál Judr.-ban. A győztesre talán kevesen számítottak, a lengyel Maciej Jodlowski tréningjéből érkező Naughty Peter személyében, hiszen alacsonyabb osztályokból került a startlistára. Kétségtelenül nagy húzás volt a mesterének azon döntése, hogy a már több mint 1500 győzelmet maga mögött tudható brit zsokét, Richard Kingscot-ot kérte fel a lovaglásra, aki élete első cseh fellépésén rögtön a legnagyobb sikert aratta nyakhosszal, egy káprázatos finis végén. Naughty Peter egyébként annak a Tai Chinak a fia, akinek számos utódját láthattuk már a Kincsem Parkban, többek között a 100. Magyar Derbyt elhódító President, a korábbi Kincsem Díj nyerő Nancho, a Millenniumi Díjban csúcsra érő Sambo, de az elnyűhetetlen Liebeskind és Wolf of Wallstreet is említhető.

A futam az alábbi videón megtekinthető:

Lengyelország – Varsó

Július 7-én a lengyelek következtek a Służewiec hippodromeban, ahol egészen népes társaság mérkőzhetett meg, tizenkilencen. A legnagyobb érdeklődés a két héttel előtte még a cseheknél diadalmaskodó Naughty Peter szereplését és egy rég várt párharcot övezte. Magnezja és Zen Spirit ugyanis eddig elkerülték egymást, de mindketten komoly győzelmi sorozat után készültek a babérkoszorúért. Előbbi tavaly október, míg utóbbi július óta őrizte veretlenségét, Magnezja magabiztosan behúzta az 1000 Guineas-val egyenértékű Nagroda Westminster Wiosennat, míg Zen Spirit megnyerte a 2000 Guineas-nak betudható Nagroda Westminster Rulerat. Ennek tükrében presztízscsatát vizionáltak közöttük, ami természetesen nem is maradt el. A Sabah Mubarak Al Sabah által tenyésztett és Paweł Dukacz valamint Dominika Witusiak tulajdonában lévő kistermetű kanca, az erősebb nemmel is „felvette a kesztyűt”. Maciej Janikowski idomár erre a versenyre ismét új lovassal próbálkozott Magnezja nyergében, méghozzá a Służewiec régiót alaposan ismerő, nemzetközi szinten is elismert svéd zsoké, Per-Andres Graberg személyében. Ez a párosítás pedig aranyat ért, a célegyenesben már az élen hozták a mezőnyt és lelépték riválisaikat, ezzel a tizenhetedik kanca győzelem született a lengyel Derby-ben. A tulajdonos duó először élhette át a dicsőséget, a trénernek ez már hatodik, míg a skandináv lovasnak a második diadala. A cseh derby-győztes végül csak hetedikként lemaradva érte el a célvonalat, Smoke Pulme pedig úgy tűnik kisajátította a harmadik helyet, hiszen a tavaszi kiemelt után ezúttal is a dobogó alsó fokával kellett beérnie. Egyben itt is eldőlt, hogy nem lesz Hármas Korona idén, hiszen Zen Spirit a második ágát már nem tudta megszerezni, Magnezja és az istállója pedig talán bánhatják, hogy az első felvonást kihagyták vele.

A futam az alábbi videón megtekinthető:

Németország – Hamburg

Ugyanezen a napon futották a 155. Német Derby-t Hamburgban, amely tizennyolc lovas mamut mezőnnyel startolt. Az már a nevezéseknél eldőlt, hogy a Mehl-Mülhens-Rennen (Német 2000 Guineas) résztvevői közül senki nem célozza meg legfőbb trófeát és ezzel a Hármas Koronát. Ez akár meglepő is lehetne, de a német versenyüzemben más kiemelt hosszú távú futam is rendelkezésre áll a hároméveseknek, akik így inkább a 189. Union-Rennent választották a Derby főpróbájának. Itt Narrativo ért haza, mögötte Alleno és Anspurch vol a további sorrend, arra viszont kevesen gondolhattak, hogy a folytatásban éppen ők lesznek a negatív meglepetések. Alleno ugyan még felért pénzdíjas negyediknek, de másik két riválisa csak hátul, helyezetlenül fejezte be a legfontosabb versenyt. Sokáig egyébként úgy tűnt, hogy Andrasch Starke történelmet ír és kilencedik kékszalagjával egyedüli rekorderré válik a győzelmek számát tekintve, hiszen az Olasz Derby-nyerő Borna nyergében végig diktálta a tempót. A célegyenesben azonban feltűnt a 24/1-es kontra, a referenciafutam negyedikje, Palladium. Thore Hammer Hansen megindította kívülről a mént, aki fej-fej mellett küzdött ellenfelével és végül egy nyakhosszal le is bólintotta. Henk Grewe idomár 2021 után győzött Németország legmagasabb díjazású versenyében, míg a kölni születésű, 24 esztendős lovas pályafutása első Group I-es sikerét aratta, rögtön a Derby-ben. Már ez is mesébe illő, de az igazán különleges történetet a Lars-Wilhelm Baumgarten által alapított tulajdonosi kör, a Liberty Racing mondhatja magáénak, amely két éve 80 ezer eurót tett le a ménért a BBAG yearling-aukcióján. Tavaly Fantastic Moon révén értek a csúcsra, idén pedig címvédéssel ott is maradtak. Ezzel az elmúlt 30 évben ők a második istálló, amely egymást követően két évben elhódították a Derby-t.

A futam az alábbi videón megtekinthető:

Szlovákia-Pozsony

Végül, de nem utolsó sorban, a Szlovák galopp is megtartotta a maga Derby-jét, méghozzá a múlt vasárnap, július 17-én a 32. Slovenské Derby-t. Sajnos a fő eseményt beárnyékolta egy csúnya baleset, amelyben négyen felbuktak a felvezető versenyen, így a kiemelt futamban is több lovascserére volt szükség. Némileg meglepetés, hogy a Nemzeti Díjnak megfelelő Veľká jarná cena-ból utólag diszkvalifikált Gabon nem indult a pozsonyi kékszalagért a cseh ezüstérem után, míg az ott győztesnek kihozott Boulevard Blanqui szinte eltűnt ebben a mezőnyben, ahogy Black Hiron, Duke of Meridian és Osbourne is csalódást okozott. A leglátványosabb fejlődést egyértelműen Hájek mutatta, aki a szlovák „2000 Guineas-ban” csak pénzdíjas negyedik lett, itt azonban Monir Madihi sérülése miatt a kényszerű csere sem zavarta meg, és Sofie Kvízová kezei között második lett. A váratlan fordulat azonban sokkal inkább Francis Gold nevéhez köthető, aki tavaly szeptemberi harmad kategóriás győzelme óta nem tudott nyerni, habár idén több cseh kiemeltben is próbálkozott. Júniusban már Pozsonyban második volt, de most érett be igazán. Vendula Korečková idomítottja tökéletesen helyezkedett, és könnyedén alkalmazkodott az őt először ülő Petr Foret stílusához, akivel a távoszlopnál ritmust váltva, letakarta a többieket. A lovas a 2022-es Cseh Derby után ünneplehetett újra ilyen klasszikust, az OZ Roza s.r.o. istálló tulajdonosainak pedig végre megtérül a 32 ezer eurós befektetés, amit a tavaly tavaszi baden-badeni árverésen tettek le a kancáért.

A futam az alábbi videón megtekinthető:

Összeségében megállapítható, hogy a régióban két mén és két kanca ért fel a csúcsra, de mindenhol megszakadt a Hármas Koronáért zajló harc. Egyedül itthon, Gézának van esélye a bűvös triplára, ha ősszel a Magyar St. Legerben is tartani tudja évjárattársait.

SHARE THIS