Avoiding Water, a hazai sövények új nagyura

Az Augusztusi Gátversenyt Kolumbán Örssel a nyergében Avoiding Water nyerte meg. A 7 éves herélt ragyogó stílusban tette ezt, érett ugrótalentumról téve tanúbizonyságot. 74 kilót cipelve is 18 hosszas előnnyel ért haza, ráduplázva a július 4-én aratott Lavazza-Diplomata Díj-Nyári Gátversenyben aratott sikerére. Május 5-én debütált a sövényes versenyeken, amikor 2. lett, majd a Krőzus Gátversenyben szintén ezüstös pozícióban ért oda. Mindkétszer Subacio előzte meg, akit viszont azóta már kétszer is maga mögé utasított.

Avoiding Waterről kérdeztük trénerét, Maronka Gábort.

  • Hova sorolod őt jelen pillanatban az ugrólovak sorában itt, Magyarországon?
  • Rendkívül tehetséges ugróló, és úgy ítélem meg, hogy hazai viszonylatban jelenleg egyértelműen ő a legjobb. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy hagyunk időt neki a teljes kibontakozásra. Eleve az év eleji, puhább talajt nem kedveli, sokkal kedvezőbb a számára a keményebb pálya. No és természetesen azért a kellő rutint is meg kellett szereznie, mert ez más verseny, mint a sík.

Tulajdonosaival, a Kolumbán családdal úgy gondoltuk, hogy az egykori síkklasszist nem szeretnénk a továbbiakban „égetni” azzal, hogy kiöregedvén egyre alacsonyabb kategóriás versenyekben indítsuk, ellenben tudtuk, hogy a pedigréjében van tehetséges ugróvonulat is. Így hát beugrattuk, adtunk neki időt és ez gyümölcsözött.

  • Milyen ló a hétköznapokon?
  • Rendkívül könnyen kezelhető, amihez legyen elég annyi vele kapcsolatban, hogy reggelente sokszor lányok is ellovagolják. Ugyanakkor van benne temperamentum, versenyekben igen éles, ami jó. Sok gyors, kemény munka nem kell neki a felkészítésekor, finoman kell vele bánni, mert érzékeny telivér.
  • Mik vele a távolabbi célok?
  • Egyelőre csupán annyi, hogy idehaza legyen ő a legjobb és győzzön. Fejezze be egészségesen a szezont, aztán majd meglátjuk. Az sem titok, hogy a segítségével szeretnénk Kolumbán Örsből kvázi championt „csinálni”, amihez a legjobb úton halad.

Bízunk benne, szeretjük őt nagyon, remélem közösen sok szép sikerben lesz még részünk!

-kömi-

SHARE THIS