A Magyar Kancadíj

A Gróf Széchenyi István inspirálta verseny, a Magyar Kancadíj az éves program gerincét képező klasszikus erőpróbák egyik fő száma. 2005-ig Derby távon, 2006 és 2009 között 2000 méteren, míg 2010-töl ismét 2400 méterre futnak a legjobb hároméves kancák. 2011-ben újabb fontos változás történt, hiszen a futam átkerült egy hónappal a Derby után, augusztus elejére. Az idei évben ismét módosult a versenynaptár, és a Kancadíjat új időpontban, az őszi Nemzetközi agár-és lóversenyhétvégén tartjuk.

A „kancák Derbyje” természetesen angol eredetű, melyet a szigetországban Oaks-nak neveznek, mivel az Epsom körüli tölgyes mellett futották a versenyt. A hazánkban, 1829-ben alapított verseny első neve „Húsz hazafiak díja” volt, 100 arany összdíjazással.

A hőskorban nem volt korhatárhoz kötve a részvétel, így fordulhatott elő, hogy Furiosissima négyszer, Kincsem háromszor tudott győzni ebben a klasszikus futamban. A régi városligeti pályán olyan nagyságok győztek, mint Patience, Napfény, Lappalie és Minczi. 1916-ban Alagon Tovább nyert. A két világháború közötti időszakot, Kincsem vérének hazai viszonylatban utolsó nagy fellobbanását képviselő veretlen Melwyn és a kiváló Parola képviseli.

Az 1947-es esztendővel kezdődő korszak első győztese Minci, aki mellett olyan neveket találunk a sorban, mint Lubica, Gulianar, Babatündér és Precíz, ők később a méneket is megverték a Magyar Derbyben.

Érdekes év volt az 1973-as, amikor a Derbyben Imperial lánya Anda győzött, ám előtte a Magyar Kancadíjban kikapott Mákvirágtól.

Az utóbbi évtizedekben elsősorban az importok domináltak: közülük Star, Midway, Musical Prospect, Nawafel, National Flirt, Estemona, Letty, Alcobaca, Claudia Octavia vagy éppen Matidia emelhető ki, míg a magyar tenyésztésű győztesek listáját többek között Cédula, Retorzió, Sárga rózsa, Robinia és lánya Rubinia gazdagítja, a közelmúltban pedig Megkapó, Messerschmitt és Lili ért fel a csúcsra. Lady Sophie 2002-es győzelme után a Kincsem Díjban is nyerni tudott, az utolsó hazai tenyésztésű siker pedig, a tavalyi győztes, Mesetár nevéhez fűződik.

SHARE THIS