Gosztonyi Dénes és névadó idomítottjai

Gosztonyi Dénes (1936 –  2018)

Óbudán született, egy fuvaros család második gyermekeként. Édesapja mellé korán felült a bakra és a ló szeretete élete végéig elkísérte. Egyetlen munkahelye a Nemzeti Lóverseny vállalat volt, már 14 évesen jelentkezett lóápolónak. A régi nagyoktól – Konta Dezső , Varsányi Ottó, Menyhért Ferenc, Zwillinger József és Hóra Sándor – tanulhatott még. Utóbbi trénernél, 1955-ben nyerte első versenyét Bűvész kocsijában. 1974-ben kapta meg az idomári engedélyt, a folytatásban pedig már az ő keze alatt tanult sok, később kiváló szakember, így Svecz István, Büki Gábor, Varga Sándor, Soós Imre II., Horváth Lajos, de Vezér Emese, Veres László, Károlyi Gábor és Török István is hajtott nála. Nagyon jó barátságot ápolt továbbá Dávid Ferenccel is haláláig. Az istállójában mindig nyugalom volt, nem szerette a hangos szót. Nagyon szeretett csikókkal foglalkozni, lehetett bármilyen problémás is. Egyik legnagyobb hajtói sikerét 1971-ben Soldo kocsijában aratta a Felszabadulási Emlékversenyben elért győzelmekor. 1981-1982-ben idomár champion volt. Gosztonyi Dénes idomári sikerét dicséri, hogy Joker (sm) 1985-ben a Moszkvai Díjban Horváth Lajossal nem talált legyőzőre és 1987-ben a Budapest Édesipari Kupában Török Istvánnal is nyerni tudott, ahol Játszi csak harmadik lett. 170 győzelemnél tartott hajtóként, amikor súlyos balesetet szenvedett, átment rajta szinte az egész mezőny egy bukás következtében. Ezek után már csak gyalogidomárként dolgozott.
1991-ben vonult vissza,  de otthonról is folyamatosan nyomon követte az ügető versenyeket, naprakész volt a lovak formáit, eredményeit tekintve. Minden hétvégén lelkesen drukkolt a „Pók” istálló sikereiért, hiszen lánya, Gosztonyi Judit Kolozsi Lászlónál volt amatőrhajtó és tulajdonos. A családot azóta is Judit képviseli az ügetőn, erősítve az amatőrök táborát.

Életének 82. évében hunyt el, az ügetősport egykori aktív tagja, szerelmese, távozásával nagy űrt hagyott maga után, emlékét azonban megőrizzük és ápoljuk!

A szerdai verseny napon Gosztonyi Dénes legjobb idomítottjaiból válogattunk.

Soldo pm. (Elton Hanover-Punt e Mes) – Somogysárdon született 1967-ben. Amerikai apja (15.8-as rekord) vérvonalában kanca utódjai révén olyan kitűnő ügetőket találunk, mint Röpke, Gyógyír, Fickó és a klasszis Api, akinek fiait, Jágót és Jágert köszönhetjük. Punt e Mes olasz tenyésztés és 22.3-as rekorddal bírt. Soldo rendkívül eredményes pályafutását háromévesen kezdte, amikor is 15 futásából 9-et nyert meg, ebből a Vörös Október Díj volt kiemelt. 1971-ben 20 versenyéből 12-szer győzött, amiből a Felszabadulási Emlékverseny volt nagyverseny és itt futotta meg a legjobbját is Gosztonyi Dénessel, ami 23.6 volt. Az 1972-es évet sérülés miatt kihagyta, 1973-as visszatértekor 25 versenyéből 13-at abszolvált. Utolsó, 1974-es évében 33-szor állt starthoz, ebből 17-szer nyert, amiből a Munka Ünnepe Díj volt nagyverseny. Összességében 93-szor futott, ebből 51-szer győzött, ami kimagasló átlagteljesítmény volt a maga korában. Ezután a tenyésztésben lett felállítva, ahol sajnos nem sikerült kiemelkedő versenylovat nemzenie, viszont a tenyésztésnek így is komoly hasznára vált, a 22.7-es rekordú Greenville (pk) révén, akitől a versenyben nem futott kanca Transville származott. Transville tenyész karrierje alatti legeredményesebb csikója, a szintén kevés sikerrel versenyző, ám a tenyésztésben maradandót alkotó, 23.0-ás rekordú Izaville (pk) akinek olyan kitűnőségeket köszönhetünk, mint Diamond Ville (pm), Titán Ville (pm), Aurum Ville (pm), Bazsiville (ph), Villám Ville (ph), Uzorka Ville (pk), Nóraville (stpk) és csikói, Denver Broncos (stpk) és Fabrice (pm), Sáraville (pk) révén pedig unokája Áronville (pm), végül a most szárnyait bontogató Fortuna Ville (pk) és a bemutatás előtt álló Giorgo Ville (pm).

Joker sm. (Epikuros-Póker) – 1981-ben Babócsán született. Magyar tenyésztésű anyja gyenge képességű (29.2-es rekordú) volt, de kitűnő francia apától származott. Két csikót ellett, amiből Joker lett klasszis. Német apja, Epikuros 20.6-os rekorddal bírt és három említésre méltó utódot adott. Jutányos (pm) és Józan (sm) egy-egy nagyversenyt nyertek, viszont Joker hármat is be tudott húzni. Gosztonyi Dénes idomári sikerét dicséri, hogy 1985-ben a Moszkvai Díjban Horváth Lajossal nem talált legyőzőre és 1987-ben a Budapest Édesipari Kupában Török Istvánnal is nyerni tudott idomítottja, ahol Játszi csak harmadik. Végül 1988-ban a Munka Ünnepe Díjban Büki Gábor tréningjéből futva győzött új idomárhajtójával, ahol a vert mezőnyben volt a klasszis Lázálom. Joker legjobbját 1988-ban Adán futotta, ami 18.3 volt és ezzel rangelső lett évjáratában, amit Jágó, Jáger és Játszi  előtt szerzett meg. Sajnos 1989-ben a prágai meetingen megsérült, ezzel úgy nézett ki, hogy véget ért a pályafutása, de a gondos orvosi kezelések rendbe hozták és három év kihagyás után visszatért. 1993-tól 1996-ig versenyzett még és ezalatt 61 startjából 14-szer győzött, így összesen 187-szer állt starthoz, ezekből 42-t nyert meg, amiből a fenti három volt kiemelt.

Jutányos pm. (Epikuros- Dínár) –  Epikuros legjobb évjáratában, szintén Babócsán született 1981-ben. Anyja, a rekord nélküli, de remek származású Dínár vérvonalában rokonságot találunk a fentebb említett Soldoval Elton Hanover révén, aki apai nagyapja volt Dínárnak. Dínár legjobb csikója a Kétévesek Nagydíját pályarekordban (21.5) nyerő Nina pk. (apja Cenzor) volt, de Jutányos is rendkívül hasznos ügető lett. 11 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 250 futásából 24-et nyert meg, ezekből egy volt kiemelt. 1986-ban győzött a Tavaszi Hendikepben Horváth Lajossal. Ezen kívül második volt 1987-ben a Béke Díjban. Egyéni legjobbja 20.8 volt.

Jánosbogár sm. (Epikuros-Cserebogár) – Apja „J” betűs évjáratának egyik jeles képviselője 1981-ben látta meg a napvilágot Babócsán. Nagyversenyt ugyan nem tudott nyerni, de hendikep szintén remek versenyló volt. Anyja rekord nélküli, de kitűnő származású, akinek az  apja a Boccaccio-tól és Rekordertől származó Packard. Packard fia Api pedig extraklasszis volt. Jánosbogár 1991-ig állt Gosztonyi Dénesnél, ezalatt 271 versenyéből 34-et nyert meg. Ezután Büki Gábornál folytatta és 15 éves koráig versenyzett. Pályafutása során összesen 355-ször állt starthoz, ebből 42-őt nyert meg. Legjobb ideje 21.0 volt.

Júdás stpm (City-Ilosva) – Rádiházán született 1981-ben. Apjával már több számunkban is foglalkoztunk, most csak annyit említenénk meg róla, hogy mind versenyeiben, mind a tenyésztésben rendkívül eredményes volt. Anyja, Ilosva 22.3 – as rekorddal bírt és több nagyverseny helyezettje volt. Ilosva apja a kitűnő fedező mén Uli nemzette többek között a klasszis Kabalát, és Grammofont. Ilosva legjobb csikója lett Júdás, aki pályafutása során nem volt könnyű helyzetben, mivel olyan klasszisokkal kellett versenyeznie, mint Jágó, Jáger, Játszi, vagy akár Joker. 1989-ig futott, ez idő alatt 190 versenyéből 88-szor végzett az első háromban, 20-szor nyert, 36-szor volt második és 32-szer harmadik. Összesen egy kiemelt versenyt nyert, 1986-ban Horváth Lajossal a Téli Nagydíjat húzta be, a legjobb ideje 24.3 volt.

Napospart pm. (Gargantua-Ipolyság) – Babócsán született 1985-ben. Francia apja 18.2-es rekorddal bírt, míg magyar tenyésztésű anyja versenyben nem futott, viszont ritkaság számba menően az apai és az anyai nagyapja is a fentebb már említett Soldo apja, Elton Hanover volt. Ipolyság legjobb csikója a kiemeltet is nyerő klasszis Zöld Király (pm. 16.3-as rekord) volt, de a második Napospart lett a maga 20.9-es legjobbjával. Egyszer volt helyezve nagyversenyben,1990-ben a Márciusi Díjban ( ma Bródy János Emlékverseny) lett második Varga Sándorral. Pályafutását 1997-ben fejezte be, melynek során 266 versenyéből 24-et nyert meg, legjobbja 20.9 volt.

-FL-

SHARE THIS