Új nyári szerzemények Csupor Ferencnél!

A Derby előtt, július 1-je és 4-e között rendezte Deauville-ben az Arqana szokásos nyári árverését, az úgy nevezett „Summer Sale-t”. Az év csúcseseménye ugyan elvitte róla a fókuszt, nem szabad azonban megfeledkezni róla, hiszen két új szerzeménnyel bővült Csupor Ferenc istállójának létszáma.

Az Arqana nem lehet annyira elégedett, hiszen 2015 óta a leggyengébb értékesítési aránnyal (66%) zárta az aukciót. Persze mindezt árnyalja, hogy az elmúlt húsz év második legmagasabb lot számát vonultatták fel, 488 telivért kínáltak eladásra. Ennél több, csak a 2021-es rekord évben volt, amikor 513 regisztráció került a katalógusba. Összesen 325 lovat adtak el, a legmagasabb licit 450.000 eurónál állt meg, a teljes bevétel pedig 10.884.500 euróra rúg.

Csupor Ferenc két újonc kétévesre csapott le Hana Jurankova segítségével, akik pedigréjük alapján szép jövő előtt állnak.

Lot 14 – (Iffraaj-Alle Stelle)

3500 euróért vették meg az A&N Bloodstock-tól a még névtelen pej kancát, akinek apja kétszer nyerte meg a Group II-es Park Stakes-t és egyszer a Lennox Stakes-t, valamint második lett a 2006-os July Cup-ban. Ő adta a kétévesen veretlen Group I-es Wootton Bassett-et, aki azóta ménesben is komoly sikereket ért el és már a Coolmore Studban fedez. Nagyapja a Kentuckyban tenyésztett klasszis, Zafonic, aki 1992-ben Európa legjobb kétévese lett, majd megnyerte a 2000 Guineas Stakest. Anyai ágon is neves felmenőkkel büszkélkedhet, köztük ott van minden idők egyik legnagyszerűbb ménje, Sea The Stars. Jong Oxx idomításában az első telivér volt Nashwan 1989-es triplázása óta, aki a 2000 Guineas-t, az Epsom Derby-t és az Eclipse Stakes-t is megnyerte, mellette ugyanabban az évben International Stakes-t, Irish Champion Stakes-t és Prix de l’Arc de Triomphe-t diadalt aratott. Az ír klasszis Aga Khan istállójában fedez, utódai egyaránt elhódították az Epsom Derby-t, Irish Derby-t és az Oaks-ot. Ezen a vonalon felfedezhetjük a kétévesen Anglia és Írország kétéves championját, Cape Cross-t, a keménységet és gyorsaságot tehát volt honnan örökölnie.

Nem véletlen kapós ez a származás, tavaly a Goffs UK Premier Yearling Salen Antonio Da Silva 5.500 fontért ütötte le a csikó testvérét, de ami még érdekesebb, hogy anyai féltestvéréért 2022-ben 35.000 fontot csengetett ki A.C. Elliott ügynök.

Immár a hetedik Iffraaj ivadék lesz a hazai galoppon, legutóbb 2022-ben a most hatéves Fragile Planet személyében láthattuk féltestvérét, aki Pap Gabriella tréningjében mutatkozott be, később azonban Csupor Ferencnél gáton is kipróbálta magát.

Lot 356 – Light Spirit (City Light-Jane Spirit)

Potom 1000 euróért került kalapács alá Csupor Ferencnek a tréningben lévő pej kanca, akit az Haras d’Ombreville-től sikerült megszereznie. Talán kevésbé ismert az ő apja, ugyanakkor komoly eredményeket tud felmutatni, hiszen Siyouni egyetlen utódja, aki 6 furlong felett is bizonyított Group I-ben. Nyert a Group III-as Prix de Saint-Georges-ban és a Prix du Pin-ben, míg egy hajszállal maradt alul Ascotban a Group I-es Diamond Jubilee Stakes-ben és szintén második lett a Prix de la Forêt-ban a triplázó One Master mögött. City Light Siyouni, Kendor és Luthier sebességét hordozza génjeiben – nem beszélve Európa vezető sprinteréről Pivotalról – amellyel komoly hatással volt a francia tenyésztésre. Anyai oldalon hasonlóan erős a családfája, hiszen nagyapja a féltve óvott, sokszoros ír apamén champion, Invincible Spirit, aki már több mint 45 Group nyerőt nemzett. Olyan géneket örökít tovább az immár 27 esztendős mén, mint a négy sprinter championt is adó Green Deserté.

A közelmúltban már találkozhattunk féltestvéreivel a Kincsem Parkban, hiszen Kovács Sándornál (Hungarikum), Pap Gabriellánál (Greatballsoffire) és Zala Csabánál (My Alibi) is egy-egy, még nyeretlen City Light utód ropogtatja a zabot.

Koruknál fogva – a munkaformáktól függően – talán már idén ősszel debütálnak is a magyar turfon, hogy aztán jövőre, esetlegesen már rájuk vetüljön a Derby fénye.

SHARE THIS