/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Kanca Díj és a Nagydíjak

Ötévesek Nagydíja

Viszonylag rövid történelmi múltra tekint vissza a 3000 méteres Ötévesek Nagydíja, ugyanis 2011-ben rendezték meg először a hosszútávú összecsapást. Az eddigi nyerők mindegyike extraklasszis, így utólag is bölcs döntésnek nevezhető a verseny bevezetése. Az első győztes Masterpiece volt, míg egy évvel később az azóta több pályarekordot is futó Night Lady ért haza. 2013-ban ritka bravúrt láthattunk, hiszen Fazekas Imre idomítottjai játszották a főszerepet, az első három helyezett az ő idomítása volt, és Ollyan nincs elképesztő, 17.4-es idővel abszolválta esélyét az eddigi egyetlen női és egyben amatőr státuszú győztes hajtóval, Fazekas Andreával. Ezt a 11 éve fennálló rekordot nem lesz könnyű megdönteni, de a csúcsformában lévő Dolomit Boy talán átadhatja a múltnak ezt a kiváló lefutási időt. Az eddigi győztesek között mindössze három kancát találunk, ezek Úrilány R., White Lady és Zsenerőz voltak. A hajtók között Veljko Mazsity vezet 4 győzelemmel, őt Fazekas Imre követi 3 sikerrel.
Veljko Mazsity győzelmei: 2014 – Paperboy, 2016 – Speedy Boy, 2018 – Úrilány R., 2022 – Bonaparte Boss
Fazekas Imre sikerei: 2015 – Rocket Boy, 2017 – Titán Ville, 2019 – White Lady

Háromévesek Nagydíja

Ennek a kiemelt versenynek mindössze 8 éves a története, miután a 2016-os szezontól már nem a háromévesek, hanem a négyévesek harcolnak egymással a kékszalagért. Az évjárat legfontosabb ütközete lesz ez, mivel a gróf Esterházy Miklós Emlékversenyre nem biztos, hogy minden hároméves „oda tudott érni”, mostanra viszont sokkal felkészültebb lehet erre a versenyre az évjárat elitje. Az első győztes Ultimate Sun (Hajnal Tibor) volt 18.8-ban, a tavalyi nyerő pedig az idénre extraklasszissá érett, Derby-nyerő Enjoy (Fazekas Imre), aki 15.7-ben repesztett haza, ami a jelenlegi versenyrekord is. Az eddig lefutott nyolc futamból Fazekas Imre és Hajnal Tibor is 3-3 győztest hajtott.
Fazekas Imre győzelmei: 2018 – Zenit Charme, 2021 – Csak a szél, 2023 – Enjoy.
Hajnal Tibor sikerei: 2016 – Ultimate Sun, 2017 – Vital RG, 2020 – Borutka

Kanca Díj

A versenyt Hesp Józsefnek köszönhetjük, aki versenytitkári tevékenysége során 1991-ben írta ki először a hároméves kancák számára ezt az erőfelmérő versenyt, abból a meggondolásból, hogy láthassuk, az évjárat gyengébbik neme közül ki a legjobb. Hesp József remekül ráérzett arra, hogy valóban szükségünk van egy ilyen versenyre, hiszen az itteni győztes, vagy helyezett szinte mindig küzdelemben volt a Derby-ben is. A nyerők és a helyezettek nem csak a Derby miatt érdemelnek figyelmet, hiszen 1991-óta bebizonyosodott, hogy az itt eredményesen futó kancák közül valamelyik vagy valamelyikük extra klasszissá érett. Kezdjük mindjárt utóbbi jelzőhöz illően két kiválóságunkkal a felsorolást, Hitelezővel és Nanával, akik a Derby mellett több nagyversenyt is megnyertek. A kissé szeles Gésa, a remek Dorottya, a helyezett Elegant Lady egyaránt maradandót alkottak a tenyésztésben is, több Derby-nyerőt is adtak. Itt van a sokáig pályarekorder, Friderika, de Erikának is voltak szép időszakai, hasonlóan Coral Star-hoz, aki épphogy lemaradt a Derby győzelemről, majd a Négyévesek Nagydíjában már ő volt a legjobb. Brown Lady, egy kiváló évjárat legjobb kancája volt, de Belami és Bob do it mellett nem mindig tudott labdába rúgni. A Kanca Díj-másodikja, Anikó Star pedig megnyerte a Derby-t. Az itt jól futó kancák eredménye nem volt szalmalángnak mondható az elmúlt években. 2016-tól a Derby már megelőzte a versenykiírásban egy hónappal a Kanca Díjat, és ettől kezdve már négyévesek futották mindkét nagyversenyünket. Itt kell megemlítenünk, hogy 2016-ig csak két olyan Kanca Díj nyerőnk volt, akik a Derby-t is be tudták húzni, az egyik 2004-ben Hitelező (Szabó Krisztina), a másik 2010-ben Naná (Fazekas Imre). Derby-nyerő kancák 2016-tól, akik megnyerték a Kanca Díjat is: 2017 Úrilány R. (Veljko Mazsity), 2018 Veronica Fling (Veljko Mazsity), 2019 Zsenerőz (Mitja Slavic) és 2022 Csak a szél (Fazekas Imre). A verseny rekordját Zsenerőz tartja 15.9-es idővel.

SHARE THIS