Svecz István és legeredményesebb névadó lovai

Svecz István (1944-2003)

A népszerű szakember a közönségtől a „Madár” becenevet kapta, idén lenne 80 éves. Jellegzetes tartása a sulkyban és a halvány lila meze már messziről látszódott. Nagyon fiatalon, mindössze 15 évesen, 1959-ben került a pályára, és az első pár évben lovászként, majd 1963-tól előbb segédhajtóként, később 1984-ig hivatásos hajtóként tevékenykedett, és ért el szép sikereket. A kezdő évében három versenyt nyert, ötször volt második, első győzelmét egy Kornélia nevű kancával aratta. Pályája töretlenül ívelt felfelé, 1984-ben idomárhajtó lett, a nyugállományba vonuló, tanítómestere, Ferge László, kitűnő lovakból álló lotját vehette át. Azon kevesek közé tartozott, akit a nagyérdemű a „szívébe zárt”. Rendszeresen az élen versenyzett és ahogy közeledett a befutó, először csak elszórtan, majd egyre többször és hangosabban jött a „repülj Madár” bíztatás, majd a cél fele közeledve már csak a „Madár, Madár” – és ő repült is, mindig kihozta a lovaiból a maximumot, ha netán nem tudta az adott futamot megnyerni, akkor sem szidták, mert tudták, hogy mindent elkövetett a győzelemért. A versenyekben a taktikája egyszerű volt, de gyakran hatékony, lovait is így készítette fel. Jó start után, élre állt és vezetett, amíg a ló bírta. Legkedvesebb idomítottja Játszi (pk) volt, akivel hatalmas csatákat vívott korának két kiemelkedő klasszisával, Jágóval (pm) és Jágerrel (sm), ez utóbbit egyszer, míg az extra klasszis Jágót háromszor is legyőzve, összesen négy kiemelt versenyben diadalmaskodott, a Derby-ben pedig Jágó mögött, de Jáger előtt, második lett. Legeredményesebb idomítottja a hat nagyversenyt nyerő, szintén Derby-második Penészvirág (pm) volt. További lovai, akikkel nagyversenyt nyert: Andalúzia (pk), Edző (pk), Herba (stpk), Hippológus (pm), Föl-le (pm), Jelölt (pk), Jegy (pm), Karoling (pm), Nerc (stpk), Nyakas (pher), Sors (pk) és Utópia (pm). Szép győzelmeket aratott az alábbi hendikep lovaival: Nüansz (pk), Lókötő (pm), Pletyka (pk), Natura (pk) és a nagyrámájú Ófalu (pk).
Hajtóként 812 versenyben haladt át elsőként a célon, idomárként pedig 491 győzelmet számlált. A privatizáció során, a kilencvenes évek elején pályafutása megtört, egyre lejjebb csúszott, nem tartottak igényt a munkájára, már csak hivatásos hajtóként működött. 2003-ban tragikus körülmények között hunyt el.

 

Névadó lovai

Hippológus pm. (Ideal-Laurie Vee) – A Mezőhegyesi Ménes tenyésztése, 1979-ben született. Szovjet apja igencsak figyelemreméltó, 13.8-as rekorddal bírt, amerikai anyja jóval szerényebb képességű, mindössze 24.1-et tudott. Hippológus nyolcévesen fejezte be pályafutását, mely során 111-szer állt starthoz, ebből 29-et megnyert, 23-szor volt második és 17-szer harmadik. Két kiemelt versenyben győzött, 1985-ben a Téli Nagydíjban (2100 méter), 1986-ban pedig a Márciusi Díjban (2000 méter) bizonyult a legjobbnak. Elért még egy-egy helyezést nagyversenyben, így második lett 1986-ban a Téli Nagydíjban és harmadik 1982-ben a Tavaszi Díjban. Rekordja 22.6 volt.

Sors pk. (Reprise-Elégtétel) – Szintén mezőhegyesi tenyésztés, 1989-ben látta meg a napvilágot. Amerikai apja 13.1-es rekorddal rendelkezett és Sorson kívül még két kitűnő ügetőnk származik tőle, az egyik Platina, aki inkább versenykarrierjében alkotott maradandót, a másik Pöstyén, aki inkább a tenyésztésben tűnt ki, elsősorban Eperjes révén. Sors Let Him Roll apaságú, egy nagyversenyt nyerő anyja Elégétel 23.7-es rekorddal bírt, anyai oldalán pedig az egyik nagy regenerátornak behozott, The Skipper-t találjuk. Sors mindössze ötéves koráig versenyzett, mely idő alatt 64 futásából 3 győzelmet aratott, melyekből egy, a Kétévesek Nagydíja (ahol a későbbi klasszist, Sámsont verte) volt kiemelt. Meg kell még említeni az 1992-ben elért harmadik helyezését a Tavaszi Díjban és a Nemzeti Díjban, ahol mindkétszer a klasszis Sámson győzött, továbbá ugyanebben az évben szerzett második helyezését az Őszi Kanca Díjban. Sajnos egészségügyi problémák miatt korán véget ért a versenykarrierje, de a tenyésztésben sikerült némileg bepótolnia mindazt, ami várható lett volna tőle versenyei során. Legjobb csikója, a három kiemelt versenyt nyerő, Yankee Yankee apaságú Diktátor (stpm) (16.1 rek.) volt, de Odry (pk), Mephisto (stpm), Hírmondó (pm) hendikepszinten több versenyt is nyert, és 18-töredékes rekorddal rendelkeztek. Említésre méltó még a 19.5-ös rekordú Enigma (pk) is, aki 10 versenyt tudott behúzni.

Karoling pm. (Zápolya-Pythia) – 1982-ben Mezőhegyesen született. Mind az apai, mind az anyai oldal kitűnő felmenőkkel rendelkezik. Az apai ágon Talent Scout fia, a klasszis Zápolya (pm) több kiemelt verseny győzelme mellett három kategóriás pályarekordot és egy-egy pálya, illetve abszolút magyar rekordot tartott, legjobbja pedig 18.6 volt. Anyja Pythia gyengébb képességű kanca volt, de remek felmenőkkel bírt (apai ágon Boccaccio, anyain The Skipper), továbbá később adta Mosolyt (stpk), akinek a csikója Csábos (pk) Derby-t nyert. Karoling 1991-ben fejezte be pályafutását, melynek során 214 versenyben indult, ezekből 22-szer győzött, 26-szor volt második, és 30-szor lett harmadik. Kiemelt versenyben egyszer tudott győzni,1985-ben a Béke Díjban. Szintén ebben az évben háromszor volt második, ezek a Tavaszi Díj, Moszkvai Díj és Szent István Díj. 1986-ban harmadik helyen ért célba a Nemzeti Díjban. Egyéni legjobbja 22.9 volt.

Jegy pm. (Célzat-Cédula) – 1981-ben, szintén Mezőhegyesen született. Apja maximum középklasszisnak volt mondható 22.3-as rekordjával, a tenyésztésben viszont remekül bevált, úgy látszik, hogy nála a vér pótolta azt, ami a versenyformáiból hiányzott. Jegyen kívül nemzette a klasszis Játszit (pk) is, akiről lentebb írunk majd. Jegy anyja a Talent Scout apaságú Cédula versenyeiben nem alkotott maradandót, mindössze 24.7-es rekorddal bírt. Jegy rendkívül acélos mén volt, 15 éves koráig versenyzett és 309-szer állt starthoz, ezekből 29-szer tudott győzni, amiből egy a Tavaszi Díj (1984) volt kiemelt verseny. Második lett 1984-ben a Moszkvai Díjban Jágó mögött. Harmadikként végzett 1984-ben a Nemzeti Díjban és 1985-ben a Munka Ünnepe Díjban. Rekordja 22.9 volt.

Játszi pk. (Célzat-Csalóka II.) –  A fentebb említett Jegy évjárattársa, 1981-ben szintén Mezőhegyesen született. Célzatról már említettünk pár szót, anyja Csalóka II. 23.6-os rekorddal bírt és két kiemelt versenyben volt helyezett. Az apai vonalán Talent Scout, az anyain pedig Boccaccio és The Skipper található, ami nagy reményekre adott okot Játszi versenykarrierjére való tekintettel. Mindamellett, hogy klasszis vált belőle, kissé pechesnek is mondhatjuk pályafutását, hiszen többször is korának legjobbjával, a 13 kiemelt versenyt nyerő Jágóval kellett megmérkőznie a nagyversenyek során. Játszi teljesítményét elbírálva, így mondhatjuk, hogy maradandót alkotott a maga négy kiemelt verseny győzelmével, hiszen ebből háromszor is le tudta győzni Jágót, egyszer pedig a szintén kitűnő Jágert. Kétévesen még harmadik volt a fenti két évjárattársa mögött a Kétévesek Nagydíjában, háromévesen viszont megnyerte a Nemzeti Díjat Jáger előtt, majd második volt a Derby-ben, a Hungária Díjban és a Ménesek Díjában Jágó mögött. Négyévesen ért a csúcsra, ekkor megnyerte a Négyévesek Nagydíját és a Ménesek Díját Jágóval szemben, viszont a Nemzeti Díjban kikapott tőle. 1986-ban, ötévesen verte meg harmadszor Jágót, mégpedig a Budapest Édesipari Kupában. Összességében Jágó 5-3-ra „nyert” az együtt futott versenyek viszonylatában, de ez is csak Játszi klasszisát erősíti. Versenyrekordjairól pár szót ejtve: 1986-ban egy 53 éves rekordot adott át a múltnak, mivel 19.4-es idejével megdöntötte Elly 1933-ban felállított 19.6-os akkor „űridejű” magyar kancarekordját, amit a következő évben Adán 18.2-re javított, ami egyben egyéni legjobbja is lett. Játszi 1987-ben fejezte be pályafutását, ezalatt 84 versenyéből 24-et nyert meg, melyekből a fentebb említett 4 volt kiemelt.

Penészvirág pm. (Delmar-Tubarózsa) – Somogysárdon született 1987-ben. Apja a minden távon klasszis Delmar (rekordja19.4), 6 kiemelt versenyt nyert (anyja az 1973-as nagy importokkal érkezett Joddy Lynn, a Derby-nyeró Pózt (stpm) is adta). Tubarózsa versenyeiben nem alkotott maradandót, mindössze 28.5-ös rekorddal rendelkezett, de a tenyésztésben több hasznos lovat ellett, melyek közül messze a legjobb Penészvirág lett. Tubarózsa apja az 5 kiemelt versenyt nyerő Grammofon (rek.21.4), akinek az apja Uli (fm) több Derby-nyerőt nemzett, többek között Kabalát is. Penészvirág származása tehát kitűnőnek mondható, amit versenyieben is bizonyított, és apjához hasonlóan 6 nagyversenyt tudott megnyerni, a Derby-ben viszont nem volt szerencséje, mivel végig vezetve nem sokkal a cél előtt takarta be őt a kiváló Póz. Kétévesen évjáratelső volt 4 győzelemmel, pályafutását 12 évesen fejezte be, melynek során 291 versenyben indult, ezekből 45-szőr tudott nyerni. Svecz Istvánnál 1991-ig állt, ezalatt 28-szor haladt át a célon elsőként, ebből 5 volt kiemelt nagyverseny. Ezek sorrendben: 1989 Őszi Kísérleti Verseny, 1990 Tavaszi Díj, Nemzeti Díj, Szent István Díj és Ménesek Díja (Pózt verte). 1992-ben Csongor László tréningjébe, került, ahol még ebben az évben behúzta a Béke Díjat (jelenleg dr. Vecseklőy József Emlékverseny). Penészvirág még hét kiemelt versenyben ért el helyezést, így második volt a Derby-ben és a Hungária Díjban 1990-ben. Harmadik helyezéseit már új idomárjánál érte el, ezek 1992-ben Májusi Nagydíj, Pannónia Díj, Őszi Kísérleti Verseny, továbbá 1993-ban és 1994-ben a Pulay Kornél Emlékverseny. Egyéni legjobbja 19.6 volt.

SHARE THIS