Fekete László, Szegedy István és Sárközy Mária, a névadók

Fekete László

(1940-2012)

72 esztendős korában hunyt el Fekete László tenyésztő-tulajdonos, a hazai lótenyésztés, lóverseny és lovassport meghatározó alakja. 1940. szeptember 11-én született Kiskunfélegyházán. Érettségi után, 1958-ban került Budapestre, felcserként kezdett el dolgozni Dr. Fehér Dezső mellett a Lóverseny Válla-latnál. A fiatal szakembert 1962-ben a Mezőhegyesi Ménes istállócsoport vezetőjének nevezték ki. Nagy szakmai alázattal és hozzáértéssel irányította és segítette a pálya legjobb idomárjainak és hajtóinak, Ferge Lászlónak, Kovács Jenőnek, Marschall Józsefnek, Soós Imrének és Varsányi Ottónak a munkáját. E kiváló szakembergárdával az istállócsoport több éven keresztül nagy fölénnyel nyerte meg a pontgyűjtő versenyeket. 1970-ben agrármérnökként diplomázott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Szakdolgozatát Dr. Ócsag Imre tanítványaként, az ügető versenyló gyorsaságának örökölhetőségéről írta. A felfelé ívelő szakmai karrierje ellenére hivatást váltott, és élelmiszer kereskedelmi vállalkozásba kezdett, azonban az örök szerelem, a ló, a lótenyésztés és az ügető megmaradt. A ‚80-as évek közepén saját tenyésztésű lovaival, kapcsolódott be a fogatsportba. A rá jellemző nagyfokú igényességgel és szakmai hozzáértéssel állította starthoz elegáns fogatát. A Budapesti Lovas Klub versenyzőjeként Országos Kettesfogathajtó Bajnokságot nyert csapatban, két tehetséges fiatal versenyzővel, Lázár Vilmossal és Lázár Zoltánnal. Kiváló barátságot ápolt id. Lázár Vilmossal, gyermekeit fiaiként szerette, akikben korán felismerte a tehetséget. Sok segítséget nyújtott pályafutásuk kezdetén, büszke volt minden eredményükre. Az egyesfogathajtásban is szép eredményeket ért el, 2001-ben saját tenyésztésű lovával, Géniusszal Izsákon Hajtó Derbyt nyert. Több évtizedes tapasztalattal és nagy körültekintéssel választotta ki tenyészanyagát. Nagyon jó érzéke és szeme volt a lóhoz, mindig a sikeres és eredményes kancacsaládok ivadékait kereste. Sok jó lovat tenyésztett, ménesének csúcslova, az ügető fajtájú Elegant Yankee 1998-ban született. Az impozáns küllemű sötétpej mén Dénes Áron idomárhajtóval 2001-ben megnyerte a 87. Magyar Ügetőderbyt a Kerepesi úti ügetőpályán.

Az utolsó éveiben elsősorban ügetőket tenyésztett, bízva a fajta és a sport felemelkedésében. Az utolsó verseny nyerője Magic Titan volt 2010-ben. Emlékét megőrizve, minden évben, a szezon legfontosabb, nemzetközi versenynapján megrendezésre kerül egy róla elnevezett futam.

Szegedy István

(1933-2008)

Egész életén át az ügetősport elkötelezett szerelmese, híve volt. Az ügető szeretetét apjától, Szegedy Antaltól örökölte, aki a két háború között alapította a Darnói Ménest. Legjobb lovuk a Nemzeti Díjat nyerő, későbbi apamén, Vilmos D. volt. Lovaik és vagyonuk elvesztése után, az 50-es években a Kerepesi úti pályán lovászként dolgozott. Segédhajtói engedélykérelmét nemesi származására való tekintettel elutasították. Fájó szívvel kellett belátnia, hogy itthon nem számíthat előmenetelre az ügetősportban. A lovaktól el kellett búcsúznia, de hűen a családi tradícióhoz, elvégezte a Gödöllői Agrártudományi Egyetemet. Sikerült kijutnia a Német Szövetségi Köztársaságba, ahol végre megszorítások nélkül hódolhatott szenvedélyének. Lovakat vásárolt, amatőrhajtóként versenyzett, majd, amikor anyagi helyzete megengedte, a családi hagyományoknak híven, tenyészteni kezdett. A bajor ügetősport ismert, népszerű alakja volt. Több versenyt szponzorált Németországban. Itthon a családi birtokról, a Darnói Ménesről elnevezett versenyben, kívánságának megfelelően segédhajtók hajthattak, ahol a győztesnek és a helyezetteknek minden évben személyesen adta át a tiszteletdíjakat. A Hungária Díjat és a nagyobb magyar versenyeket nem futhatták le nélküle. 75 éves korában, 2008-ban, súlyos betegség után hunyt el Münchenben.

Sárközy Mária emlékére

Immáron 15. alkalommal emlékezünk Sárközi Máriára. Török István idomárhajtó felesége, a népszerű „Basa Mari” rengeteg időt töltött a pályán. Közel negyven éven át volt elkötelezett híve az ügetőnek. Nem csupán lelkes lóversenyrajongó volt, sokáig tulajdonosként is részt vett a sportág mindennapi életében. Ebben az évben egy fordulóstartos „nagy” hendikepben versenyeznek emlékére az ügetők. A tiszteletdíjakat ezúttal is lánya, unokája és Török István adja majd át az első három helyezett hajtónak.

Az Emlékverseny eddigi győztesei és helyezettjei:

2010: I. Magiszter (Fazekas Imre)
II. Miklós (Lakatos Csaba) III. Nikki (Hajnal Tibor)

2011: I. Ebony Star (Szűcs Attila)
II. Kaméliás hölgy (ifj. Füredi Emil) III. Kiara (Fazekas Imre)

2012: I. Maya Goal (Lakatos Csaba)
II. Márvány (Komáromi Krisztina) III. No Bi (Budai Attila)

2013: I. Lady Diamond (Kolozsi László)
II. Mausi (Lakatos Csaba) III. Kaméliás hölgy (Csató Gyula am.)

2014: I. Kisasszony (Kolozsi László)
II. Orient Boy (Turbucz Sándor am.) III. Jonatán (Németh Viktória)

2015: I. Mariska (Kolozsi László)
II. Onesis Goal (Lakatos Árpád) III. Pannus-Com (Fenyvesi György)

2016: I. Turandot Matto (Csordás Emil)
II. Sholty Csabi (Tänczer Tamás am.) III. Jubilee Hut (Lakatos Csaba)

2017: I. Ördög Hegedűse (Nagy Ferenc II.)
II. Pozsony (Vicen Pál) III. Nixon (Kolozsi László)

2018: I. Urzulina (Lakatos Csaba)
II. Uzsorásnő (Juhász Balázs) III. Szilvás (Nagy Ferenc II.)

2019: I. King’s Call (Vezér Emese)
II. Zlatan LIW (Tänczer Tamás am.) III. Betty Evo (Turbucz Sándor am.)

2020: I. Unika Vik (Goran Zolnaji)
II. Zolta (Veljko Mazsity) III. Velence R. (Juhász Balázs)

2021: I. Agnella (Farkas György)
II. Allegra (Fejszés Kitti) III. Australian Gold (Vezér Emese)

2022: I. Velence R. (Juhász Balázs)
II. Big Ben Pax (Márton Lajos) III. Trencsén (Kolozsi Sándor)

2023: I. Atom Maki (Kovács József)
II. Vakarcs RG (Lakatos Csaba) III. Bosphorus N (Hegedűs Tamás)

SHARE THIS