Overdose a sprinterkirály

A világklasszis mén Magyarországot – fél évszázados hallgatás után – ismét felhelyezte a világ lóversenytérképére. Kincsem, Kisbér és Imperiál méltó követője, igazi világklasszis. A kivételes robbanékonysággal és sebességgel megáldott telivért 2008-ban Európa legjobb hároméves sprinterének választották, a világon pedig a harmadik legjobb volt abban az évben.

Pályafutásának kiteljesedését, a patairhagyulladás és a folyamatos sérülések akadályozták. Hatalmas küzdelem után, a súlyos betegséget legyőzve tért vissza a versenypályára. Versenyeket nyert, de már sosem volt a régi, ennek ellenére visszaküzdötte magát Európa legjobbjai közé. Ekkor, korábbi sikerei helyszínén Baden-Badenben szakadt meg mágikus, 14 győzelemből álló veretlenségi sorozata.

Stílusosan, Overdose-hoz méltó, szép olaszországi győzelemmel búcsúzott el a versenypályától. Utoljára, a zseniális Dettori lovagolta.

A szakemberek szerint Imperiál óta nem volt ilyen magasan jegyzett mén a tenyésztésben, hazánkban. Tenyésztésünk felemelkedésének záloga Dióspusztán, a Nemzeti Ménesben kezdte meg ménesi pályafutását 2014-ben. Sajnos csak egy hazai szezonon keresztül tudta szolgálni telivértenyésztésünket. Tulajdonosa jobb kancák reményében egy kisebb németországi ménesbe szállította a fedeztetési szezon kezdetén, ahol sajnos később kólikában elpusztult.

Overdose és lóversenysportunk balszerencséje, hogy Dózi sem a pályán, sem a ménesben nem tudta kifutni az őt megillető karriert, melyre képessége alapján hivatott lett volna.

Névjegy

Tenyésztője: Graham and Mrs. Di Robinson

Tulajdonosai: Mikóczy Zoltán, CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.

OTP Bank Nyrt., MOL Nyrt., Euroinvest Zrt., Közgép Zrt.

Trénerei: Ribárszki Sándor (12/12), Jozef Roszival (7/4)

Pályafutása: 19 start, 16 győzelem
Európa legjobb hároméves sprintere (2008)
A világ harmadik legjobb sprintere (2008)
Pénznyereménye: 65.857.477 forint
Képességszámai: 123 RP (2008), 100 GAG (2008)

SHARE THIS