Árcsökkenés várható a yearling piacon

A Magyar Lovaregylet segítségével beszélgetést folytattunk a közép-európai régió legismertebb árverési szakemberével, Tomas Jandával arról, hogy mi várható az idei yearling árverések nemzetközi piacán. A cseh szakember nem csak segíti a régiónk tulajdonosainak vételi szándékait, de olyan sikeres versenyistállókat is felügyel, mint a régió egyik legattraktívabb istállóját, a hazájában és külföldön is eredményes Luka Racinget. A folyamatosan úton lévő szakembert a nyári nagy árverések után Iffezheimben tudtuk szóra bírni.

Milyen trendek olvashatók ki a nyári árverésekből? Az eddigi eredmények hogyan hathatnak a régió futtatóinak vásárlási kedvére? A kérdés nehéz és összetett, amit látok és érzékelek. Az elmúlt időszakban lezajlott árveréseseken, mint például Vente de Yearlings augusztusi deauvillei árverésen, idén is hatalmas volt az érdeklődés, azonban a vételi szándék csökkenést mutatott, ami rögtön megjelent az árakban is. A kisebb tényleges érdeklődés, azaz vásárlás mérsékeltebb árakat hozott, ami 10-15 %-ot mutatott az elmúlt évekhez képest. 2023-ban 143 eladott ló, idén ez a szám 135, a medián tavaly 30.000 Euró, 2024-ben ugyan ez az adat 27.000 Euro.
Ugyan ez a helyzet Németországban is. Bár született egy hatalmas rekord (Lot 113. (Teofilo – Conscious) 850.000 Euro értékben) Godolphinak köszönhetően, az eladott lovak számában és a mediánban egy pici lefele ívelő elmozdulás tapasztalható itt is a tavalyi és az idei számok alapján. (2023-ban 163 eladott ló, 2024-ben 154, a medián 53.678 Euro volt 2022-ben, 48.876 Euró tavaly és 2024-ben 48.464 Euro.) Ez a tendencia a kelet és közép-európai futtatók számára bizakodásra adhat okot. Az árak emelkedése megállt és látható némi csökkenés, persze van honnan.

A nyári elit árverések nem a mi régiónk pályája, ez a tendencia az őszi nagy árverésekben hogyan mutatkozhat be?
Picit ki kell javítanom és azt kell, hogy mondjam, hogy még nem a mi régiónk árverése, de örömmel mondhatom, hogy az önök által is jól ismert szlovák és cseh tulajdonosok is vásároltak most lovat. Sőt, korábban a magyar tulajdonosok is eredményesen megfordultak a nyári nagy aukciókon. Elég, ha csak a Hármas Korona nyerő Quelindora gondolok, akit itt Iffezheimben vettek meg elérhető áron magyar számlára.

Az őszi dömping árverésekre visszatérve én egy bizonyos trend fordulót vizionálok a yearlingek piacán, elsősorban az olcsóbb kategóriáknál. Azt már most látom, hogy az őszi árverésekre nagyobb számú fiatal lovat fognak eladásra kínálni. Ez a kínálati piac lesz az, ami szerintem az árak lefelé mozdítását fogja segíteni. Az Önök tulajdonosai is korábban kifejezetten érdeklődtek az alacsonyabb árfekvésű telivér csikók után. Szerintem most megint az ő idejük jön el az angol, de különösen az ír piacon megjelenő nagyszámú éves csikókkal. Abban bízom, hogy ez mérsékelheti az árakat ennél a kategóriánál és növelni fogja a magyar és a régiós országok vásárlási kedvét.

-ka-

SHARE THIS