Kelemen Tamás névadó lovai

A szombati versenynapon Kelemen Tamás legkedvesebb, egyben a legsikeresebb lovairól neveztük el a futamokat.

Imike stph. (Valeey Guardian-Astalavista) – Varga Lajos sikeres amatőrhajtó és tulajdonos tenyésztette és 2002-ben született, Kelemen Tamáshoz már yearling korában megvásárolta. Amerikai apja 12.6-os rekorddal bírt és neki köszönhetjük az extraklasszis Illetményt és Jungfrau-t, de ő volt az apja számos kitűnő lovunknak is, mint például Inarchi, Jolly Beauty, Juss, Káma, Lovely Beauty. Német tenyésztésű anyja csak 22.5-ös rekorddal rendelkezett és több 17-es vagy jobb rekordú ügetőt adott (Ziccer pk, Tücsök pk, Red Stone pm), de mind közül messze Imike lett a legjobb. Talán nem túlzást azt állítani, hogy nem volt könnyű helyzetben, mivel korosztályának legjobbjaival Illetménnyel, Iviza Sunnal, Inarchival kellett felvennie a versenyt. Klasszisa 2005-ben kezdett kibontakozni, amikor 13 versenyéből 10-et nyert meg, a következő évben pedig 8-at. 2007-ben még harmadik a Pannónia Díjban, majd a rá következő évben már megnyerte az első nagyversenyét, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Díját és még hét versenyben nem talált legyőzőre abban az évben, továbbá két kiemelt versenyben lett második (a Májusi Nagydíjban és a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben). 2010-ben ismét bezsebelt egy kiemeltet, a Bródy János Emlékversenyt és ismét kétszer lett második, a Pulay Kornél Emlékversenyben és újra a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben. Következett a legsikeresebb éve a 2011-es, amikor három kiemeltben diadalmaskodott, ezek a Sennyey Géza Emlékverseny, a Bródy János Emlékverseny és a dr. Vecseklőy József Emlékverseny. Minden nagyverseny győzelmét és helyezését idomárhajtójával, Kovács Dórával aratta és vele összesen 22-szer fordult vissza nyerőként, tulajdonosával, Kelemen Tamással pedig pont 20-szor győzött. Pályafutását 2013-ban fejezte be, mely idő alatt 99 versenyéből szinte minden másodikat megnyerte, összesen 47-et, amiből a fent említett 5 volt kiemelt.

Gomb pk. (Yankee Yankee-Pityke) – A Mezőhegyesi Ménes tenyésztette és 2000-ben született. Kitűnő felmenőkkel bíró amerikai apja 12.6-os rekorddal rendelkezett és olyan kiváló ügetőket köszönhetünk neki, mint a három kiemelt versenyt, ezen belül Derby-t nyert Elegant Yankee (stpm. 17.2-es rekord), a sokáig pályarekorder, Derby második és két kiemeltet nyerő Friderika (pk. 14.4-es rekord), Borravaló (pk. 14.6-os rekord), a három nagyversenyt nyerő Diktátor (stpm. 16.1-es rekord), a Pannónia Díj győztes Good Love River (pk. 16.5-ös rekord) és a két kiemeltet nyerő Betolakodó (stpk. 18.5-ös rekord). A szintén mezőhegyesi tenyésztésű anyja, Pityke (19.8-as rekord) nagyversenyt ugyan nem nyert, de igen hasznos ügető volt, és a tenyésztésben többek között két klasszist is adott, Effendit (ph. 15.3-as rekord) és Gomb teljes testvérét, Frankensteint (pm. 17.6-os rekord). Minden adott volt tehát, hogy Gomb remek versenyló legyen, de a sors másképp rendelkezett, mert csak rövid pályafutás adatott meg számára, mivel négyévesen be kellett fejeznie a versenyzést. Ez idő alatt két kiemelt versenyben lett második, így a Kétévesek Nagydíjában (Kelemen Tamás) és a Derby Kísérleti Versenyben (Paulovicz János II.). 29 futásából kétszer győzött és négyszer volt második.

Ileda Bi stpm. (Endless Sands-Veleda Bi) – Fodor Attila futtató tenyésztette, 2002-ben született. A kitűnő felmenőkkel rendelkező apja több remek képességű ügetőt nemzett, többek között Derby-t is nyert Kentish Boy-t (pm. 16.1-es rekord), de Zádor (pm. 15.8-as rekord), Zöld Király (pm. 16.3-as rekod) és Ügyvivő (stpm. 16.4-es rekord) is kiemelkedő klasszisok voltak a maguk idejében. A kanca ivadékai közül Vas Lady-t (akiről már többször is írtunk előző számainkban) és Utalványozót kell kiemelnünk, utóbbi két Derby-nyerőt adott, Hitelező és Grál-lovag személyében. Veleda Bi remek olasz felmenőkkel bírt, de versenyben nem alkotott maradandót, mindössze 23.5-ös legjobbal rendelkezett. Legjobb csikója lett Ileda Bi, aki 181 versenyéből 32-szer győzött, 26-szor lett második és 17.6-os rekorddal bírt.

Miki stpm. (Baltic Bet-Viki) – Rádiházán született 2006-ban. 10.7-es rekordú klasszis amerikai apjának olyan kitűnő ügetőket köszönhetünk, mint Lézer (pk. 16.1-es rekord), Lencsi (pk. 15.9-es rekord), Magna Charta (pk. 14.9-es rekord), Lali Király (pm. 14.5-ös rekord), Landlord (pm. 15.1-es rekord) és Menedzser (stpm. 15.8-as rekord). A kiváló felmenőkkel rendelkező Viki jó hendikep ló volt és 20.4-es legjobbal rendelkezett, legjobb csikója Nikki (pm. 16-7-es rekord) lett, aki Baka Hendikepet nyert, csak úgy, mint Miki, aki 2014-ben tulajdonosával, Kelemen Tamással tudott győzni, ami egyben az egyetlen kiemelt győzelme is maradt a sötétpej ménnek. Miki 13 éves koráig versenyzett. mely idő alatt 143 futásából 52-szer végzett a dobogó valamelyik fokán, 22-őt nyert meg,   legjobbja 16.9 volt.

Törzs Úr stpm. (Optician-Ellenőrző) – Mezőhegyesen született 1990-ben. Amerikai apja Yankee Yankee-hez igen közeli rokonságban álló, közepes eredményeket mutató fedező mén volt és 14.0-ás rekorddal bírt. Legjobb ivadékai Tokaj pk. aki 1998-ban dr. Vecseklőy Emlékversenyt nyert Jáder Lászlóval, és  Törzs Úr, aki Pannónia Díjat nyert 1994-ben Kelemen Tamással 19-7-ben, ami egyben az egyéni legjobbja is lett. További két utódját érdemes még megemlíteni, a Májusi Nagydíjban második Urido-t (pm) és a Bródy János Emlékversenyben második Alexandra M-et (pk). Ellenőrző (stpk) gyenge képességű, mindössze 24.7-es rekordú, viszont remek származású kanca volt, akinek az apai és anyai vonalán egy-egy kiváló fedezőmént láthatunk, Let Him Roll-t és Boccaccio-t. Legjobb csikója lett Törzs Úr, aki kilenc éves koráig versenyzett, mely idő alatt 142 futásából 17-et nyert meg, ebből a fent említett Pannónia Díj volt kiemelt.

Töhötöm pher. (The Bear-Gyöngyi) – 1990-ben Orosházán született, amerikai felmenőktől származó svéd tenyésztésű apja 14.4-es rekorddal bírt. Rövid tenyész karrierje során Töhötöm lett a legeredményesebb utódja. Gyöngyi (sk) magyar tenyésztés, legjobbja mindössze 26.0 volt és neki is Töhötöm lett a legjobb csikója. Töhötöm hosszú pályafutása során nagyversenyt ugyan nem nyert, de 2006-ig versenyzett, mely idő alatt 329 startjából 39-et nyert meg, legjobbja 18.2 volt.

Háremhölgy pk. (Witsends Speedy-Vas Lady) – Rádiházi tenyésztés, 2001-ben látta meg a napvilágot. Apja többszörös apamén champion (11.8-as rekord) volt hazánkban és több Derby-és nagyverseny nyerőt nemzett. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat: Up Star, Zsoltány, Zsigmond, Hitelező, Iviza Sun, Flórián, Fairplay, Filmszínész, Franciska, Grand, Aszkéta, Effendi és Vatikán. Az anyai oldallal már több számunkban foglalkoztunk, elég csak annyit mondanunk, hogy Vas Lady anyai nagyapja     az extra klasszis City található. Háremhölgy 10 éves koráig versenyzett, mely idő alatt minden negyedik versenyét megnyerte, ami több, mint figyelemre méltó. A nagyversenyeket kihagyták vele, inkább a napi főfutamokat és a hendikepeket célozták meg. 109 futásából 29-et nyert meg, 16-szor második, 17-szer harmadik volt, a legjobb ideje 17.4 lett.

SHARE THIS