Az öt leggyorsabb Maharajah Magyarországon

Egyedülálló és rendkívüli versenykarriert tudhat magáénak Maharajah (Viking Kronos – Chili Khan, Giant Chill), aki a felülmúlhatatlan Ready Cash (Indy de Vive – Kidea, Extreme Dream) mögött szerzett ezüstérmet a 2011-es Prix d’Amerique-ben. Egy évvel később szintén egy Ready Cash által nyert PDA-ban negyedik helyen végzett, végül azonban, 2014-ben a sikerült elhódítania hőn áhított trófeát is. Viking Kronos fiának, ezzel pedig közel 24 millió svéd koronára (~831 millió forint) növelte életnyereményét.

Maharajah 2005-ben, a minden szakmabeli által ismert, svédországi székhelyű Menhammar Stuteri-ben látta meg a napvilágot, az év igen korai szakaszában, február 22-én. Már kiscsikó korában is mutatta, hogy kivételes tehetséggel rendelkezik, így yearlingként Stefan Hultmanhoz került betanításra. Nem igazán mondható korai versenylónak, ugyanis 2007-ben egy kvalifikációs futamban még csak 1.29,9-et ügetett Emil Magnussonnal, majd 2008 márciusában sikerült telejíteni a kvalifikációs versenyt 1.20,9-ben, ahol már Örjan Kihlström volt a társa (aki egyébként egész pályafutása alatt kizárólagos hajtója volt). 2008-ban összesen 13-szor lépett pályára, amelyből 9 alkalommal elsőként, kétszer másodikként haladt át célvonalon, amelyhez többek között 1.13,6-os egyéni rekord, valamint a Svensk Trav Kriterium győzelem is párosult.

Négyévesen sem állították könnyű feladatok elé, azonban szépen és folyamatosan abszolválta őket, amíg 2009 szeptemberében könnyedén, 1.12,8-ban utasította maga mögé a 2640 méteres Svéd Ügetőderby mezőnyét, akik között volt Yarrah Boko (Coktail Jet – Big Blue Kitten, Pine Chip) és Micro Mesh (Viking Kronos – Gambari, Victory Dream) is. Ezt követően nem talált legyőzőre a Grand Prix de l’U.E.T.-ben sem. 2010-ben is hozta a kiemelt versenyek első helyeit, azonban 2011-ben az addigi karrierje legnagyobb sikerét érte el Vincennes-ben, a Ready Cash mögötti PDA ezüstéremmel. A 2012-es év kicsit halványabb volt számára, de itt sem okozott csalódást tulajdonosainak, a Travkompaniets Stall AB-nek. 2013 áprilisában egy újabb nagydíjazású verseny, az Olympiatravet (~52.000.000 Forint) első díját tudta megszerezni.

Kilencévesen, 2014-ben koronázta meg a pályafutását, már rögtön az év elején, hiszen január 26-án megszerezte élete legnagyobb győzelmét, az 1 millió euró összdíjazású Prix d’Amerique-ban. Ezt követően a Maharajah rajongók legközelebb és egyben utoljára október 29-én, Solvallán láthatták versenyezni, ahol egy bronzéremmel búcsúzott a közönségtől. Összességében 59 alkalommal állt starthoz, amelyből 31-szer tudott nyerni, 12-szer dobogóra állni, 1.10,3-tól 1.12,8-as rekordot felállítani, valamint 23 534 423 svéd koronát keresni.

 

Chili Khan legeredményesebb fiának itt még nem fejeződött be az élete, hiszen fedezőménként is számtalan lehetőséget kapott, amelyet teljes mértekben ki is használt, ugyanis ő volt az első, svéd tenyésztésű mén, aki az Elithingst (Elitmén) elismerést megkapta.

 

2013-ban már 81 ivadéka született, akik közül kimagaslik Makethemark (Global Naughty, Conway Hall) és Moni Viking (Jeunesse Doree, Cocktail Jet). Ezt követően 2014-ben 64 csikójából már egy Svéd Ügetőderby nyerő is kikerült, Who’s Who (Reality Pride, From Above), aki közel 14 millió svéd koronát keresett, és már maga is fedezőménként örökíti tovább tudását.

Moni Viking

 

Who’s Who

 

A világ számos országába importáltak spermát Maharajah-ból, mint például Norvégiába, Finnországba, Dániába, Németországba, Ausztriába és még sorolhatnánk. Ennek köszönhetően született Olaszországban Alrajah One (Mariu, Varenne), aki az USA-ban a John Cashman Jr. Memorial-t és az Allerage Farms Open Trot-ot is megtudta nyerni 1.08,6-ban, ezzel beállítva a svéd rekordot Amerikában.

Alrajah One

 

A fenti országok közé tartozik többek között Magyarország is, ahol szintén maradandót tudott alkotni Maharajah, hiszen már két Derby nyerő ivadéka is született; Devoted (Wale) valamint Enjoy (Journey Boko). Az öt leggyorsabb ivadékának listájára Creatine (Wale), Cash Game (Nothing Compares MS) és Eternity Bar (Salome’ Bar) fértek fel.

Devoted már kétéveskorában is az évjárata elitjéhez tartozott, kihagyása után pedig háromévesen, év végén lendült újra formába a Laura istálló fenoménja. A 109. Magyar Ügetőderby évében, 2023-ban alkotott igazán maradandót, hiszen május 4-én csupán 1 tizedre maradt el Csak a szél korosztályos pályarekordjától, ugyanis ekkor futott 1.14,6-os időt. Ezzel „természetesen” favoritként állt starthoz a 2500 méteres, 14 millió forinttal dotált klasszikusban, amely feladatot magabiztosan teljesített, ezzel ő és Csordás Emil beléptek a halhatatlanok táborába. Nehézségekbe ütközött az idei bemutatkozása, azonban július végén, a 3000 méteres Ötévesek Nagydíjában egy ezüstéremmel örvendeztette meg a rajongóit, majd német vendéghajtójával, Christoph Schwarz-cal, középtávon 1.14,4-ben, lett harmadik a Szegedy István Emlékversenyben, így életnyereménye már 10 975 000 forintra rúg. Az aktuális állapot szerint, középtávon, ő a leggyorsabb Maharajah utód Magyarországon.

 

A fantasztikus tehetséggel megáldott Enjoy életnyereménye már 17 985 000 forint, amellyel életnyeremény tekintetében ő áll az első helyen. Az első kétéves versenyt, a Szalay János Emlékversenyt sikerült megnyernie, majd a 89. Kétévesek Nagydíjában másodikként ért cél, így 1 750 000 forintos nyereménnyel vonult téli pihenőre. Háromévesként sem lehetett panasz a teljesítményére, azonban kissé ideges természete néha megnehezítette hajtói dolgát. Ennek ellenére, amikor kijött neki a lépés, „lesétálta” ellenfeleit, így 2023-ban a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékversenyt, a Háromévesek Nagydíját és az ÜTOE Nagydíjat is betudta húzni a Prolongo istálló kiválósága. Négyévesen keveset futott, azonban szerencsére akkor, és ott volt a legjobb, ahol kellett, így idén júliusban az ő és Fazekas Imre nyakába került a babérkoszorú a 110. Magyar Ügetőderbyben. Nem „elégedett meg” ezzel a győzelemmel, ugyanis továbbra is topformát igazolva, elsőként haladt át a célvonalon a Szent István Díjban és a 110. Hungária Díjban is. Egyebek mellett négy pályarekordot is tart a Kincsem Parkban, egyet a háromévesek, 1900 méteres kategóriájában, a hármat pedig a négyéves korosztály 2500 méteres, 1960 méteres alaptávú, fordulóstartos, valamint a 2560 méteres alaptávú, fordulós kategóriában, mégis leggyorsabb középtávú rekordja 1.14,6, így ezzel az idővel ő a második leggyorsabb Maharajah Magyarországon.

 

Harmadik leggyorsabb a sorban, a szintén Wale ivadék, az ötéves sárga herélt, Creatine. Nagydíj győzelem eddig nem került a neve mellé, azonban roppant jó képességgel rendelkezik ő is. Yearling korától Hajnal Tiborhoz és a Napsugár istállóhoz tartozik, akiket 42 futásból 13 győzelemmel, 1.15,6-os rekorddal, valamint 4 591 000 forinttal örvendeztetett meg.

 

A negyedik leggyorsabb Maharajah utód jelenleg, Eternity Bar 1.15,5-ös rekordjával és 10 885 000 forintos életnyereményével. A Prolongo istálló lova kétévesen már szintén mutatkozott, azonban ekkor még eléggé megbízhatatlan volt. Háromévesen, az első évjárat kiemeltben, a Ferge László Emlékversenyben másodikként ért célba, majd a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékversenyben és a Háromévesek Nagydíjában is ezüstérmet szerzett. 2024 év elején idomárt váltott, és Veljko Mazsity tréningjébe került, amely meghozta a várt áttörést a 115. Nemzeti Díjban, ahol első helyen ért célba. Nem lehetett panasz idei teljesítményére sem, hiszen istálló társa, Enjoy mögött volt második a Derbyben, majd a Kanca Díjban egy szép győzelemmel tudhatott magáénak egy újabb nagydíj trófeát.

 

A Top 5-ös gyorsasági listára, a szintén Pekker György által tenyésztett Cash Game ért még fel, szintén 1.15,5-ös teljesítményével. Ő hároméves koráig magyar tréningben volt, majd Németországba került idomításba, ahol egy győzelmet is tudott szerezni Berlin-Karlshorstban. Ezután Juhász Balázs tréningjébe kerülve 14 alkalommal állt starthoz. Összességében két győzelmet és 1 111 200 forintot tudhat a magáénak.

 

A svéd adatbázis szerint, világszerte 1491 utóda van már Maharajah-nak, akik összesen 323 432 624 SEK-et kerestek pályafutásuk alatt.

Ahogy eddig is a svédországi Menhammar Stuteri-ben várja a kancákat jövőre is Maharajah, 85.000 SEK + 5.000 SEK áron. (2024-es ár, ami 2025-ös szezonra változhat).

 

 

Fotó: Menhammar Stuteri, Chris Tully, ATG, Péter Réka

SHARE THIS