Cseh siker és kanca dominancia Pozsonyban, francia import győzelem a prágai Leram Millionban!

Mozgalmas versenynapokat hozott a közép-európai régió életben az elmúlt hétvége, hiszen szeptember 21-én, szombaton a Champions Day-t rendezték Prágában, míg Pozsonyban 31. alkalommal futották a St. Legert. Előbbit a Franciaországból hazatérő Reverso, utóbbit pedig az eddigi legnagyobb sikerét arató Eskadra Zero húzta be.

Számos izgalmas és komoly kiemelt nagydíjat tartogatott a Champions Day a cseheknél, mindjárt a 46. Renomia Velká Cena Českého Turfu-ban láthattunk egy ismerőst, méghozzá a friss Kincsem Díj-nyerő Gasparinit. Jan Demelé trenírozottja azonban nem tudta tovább növelni veretlenségi sorozatát a 2400 méteres és 550.000 koronával dotált megmérettetésen, hiszen az első helyezett mögött közel nyolc hosszal lemaradva, hatodikként ért célba. Persze még így is megelőzte a tavalyi St. Leger győztes Magic Merlint, a legnagyobb meglepetést azonban kétségkívül az abszolút kontra, American Fly és Milan Zatloukal szállította. A Vondr fivérek által korábban 26 ezer euróért vásárolt herélt pályafutása legnagyobb eredményt érte el, összességében pedig a negyedik diadalát.

A délután fénypontja egyértelműen a hároméves és idősebb sprinterek számára kiírt Listed tenyészverseny, a 9. Leram Million volt. A nagy nevű telivérekkel tűzdelt mezőnyben a tavalyi bronzérmes, Caucasian tűnt a legesélyesebbnek, a taktikai csata azonban átírta az előzetes terveket. A várásból remekül újító Reverso átszaladt ellenfelein Tomáš Lukášek vezérletével, így rögtön egy parádés győzelemmel mutatkozott odahaza, a régió központjában. A hároméves mént a híres Wertheimer et Frere istálló ménese tenyésztette, és idén 25 200 euróért vásárolta meg a Statek Blata Český ráj egy cagnes-sur-meri kereskedőtől. Nemrég nyert már eladó versenyt Jana Dufkováék színeiben, de kétségtelenül most 1:23.15-tel, új versenyrekorddal tette le igazán a névjegyét.

A futam az alábbi videón megtekinthető:

A nap krónikájához egyébként hozzátartozik, hogy aza matőrlovasoknak kiírt, 1800 méteres Cena Značky Fitminben Dickinson Judit is nyeregbe szállt, aki végül hatodik lett a hároméves French Starral.

Szeptember 22-én, vasárnap a szlovák turf folytatta a nagy klasszikusok sorát, mégpedig a Hármas Korona utolsó ágával, a St. Legerrel. A hároméves korosztály hosszútávú nagy erőpróbája cseh dominanciát és favorit sikert hozott. A nyolc telivérből álló társaság erősségét jelzi, hogy ott volt köztük az cseh Oaks és friss St. Leger-nyerő Fine Anyway, a Nemezti Díjjal egyenlő 32. Veľká jarná cena győztese, Boulevard Blanqui, vagy éppen az idei Szlovák Derby ezüstérmese, Hájek. Ez a névsor már önmagában is presztízscsatát ígért, pláne kiegészülve a Cseh Derby negyedik és Oaks ezüstérmes Eskadra Zero-val. Adam Florian az utolsó ezer méteren belül indította meg a kancát, aki riválisának visszavágva ért fel a csúcsra. 02:58.83-as sikerének értékét növeli, hogy legutóbb tizenhárom éve, Vandua futott három perc alatt a nagydíjban.

Csikóként a Tattersalls yeraling árverésén 6000 euróért szerezte meg Eskandra Zerot-a Rustika HC sro istálló, akinek felmenői között olyan kivételes képességű méneket találunk, mint az Ír 2000 Guineas-t nyerő Phoenix of Spain, a Prix de Jockey Club-ot is elhódítót Lop de Vega, és a szintén Francia Derby-győztes, kétévesen Európa legjobbjának megválasztott Shamardal.

Eskadra Zero már ez előtt is megmutatta a benne rejlő kvalitást, hiszen a Truf Gálán aranyérmes lett a Starohájskom kritérium-ban. Érdekes, hogy mostani győzelmével történelmi szezont zárnak a szlovákok (amely a kancák éveként vonulhat be a történelemkönyvbe), hiszen a mindkét nem számára nyitott három klasszikusból (Veľká jarná cena, Szlovák Derby és a Szlovák St. Leger) kettőt kanca nyert, míg az éves kiírás öt legértékesebb tenyészversenyből négyet is elhappoltak a mének elől.

A futam az alábbi linken megtekinthető, 3.15:20-tól:

SHARE THIS