O’Brien vagy Fabre, netán Japán éve lesz?  – fókuszban az Arc de Triomphe

Október 6-án az európai lóverseny ParisLongchampra figyel, ahol vasárnap délután a 103. Prix de’l Arc de Triomphe rangos trófeájáért futnak a kontinens legjobb telivérjei. A 18-as szűkített nevezési listából kiindulva idén sem borítékolható favorit siker, a legnagyobb kérdés pedig az, hogy a rekordbajnok Andre Fabre, vagy az idei esztendőben többek között újabb Ír-és Epsom Derby-vel, valamint Gold Cup-al gazdagodó Aidan O’Brien tréningjéből kerül ki a győztes? Sőt, még az a bravúr is előfordulhat, hogy Japánból érkezik a diadalív várományosa.

A sokszoros francia champion mester, André Fabre három idomítottat ad a csúcseseményre, akikkel kilencedik sikerére hajt. Köztük ott van a zsinórban négy Group I-es győzelemnél járó Mqse de Sévigné, az ötéves kanca legutóbb a Prix Jean Romanet húzta be. Kétség kívül komolyabb skalppal rendelkezik a  Prix Niel-nyerő Sosie, aki itt vágott vissza Look de Vega-nak a Derbyért. Korábban még a Grand Prix de Paris is a zsákmánya lett a hároméves ménnek, az újabb siker értékét pedig növeli, hogy maga mögé utasította az Arc-ra szintén nevezett Deliust, és O’Brien reménységét, Illinoist. Ezzel értelemszerűen a favoritok közzé lépett elő.

Aidan O’Brien eddig mindössze kétszer emelhette magasba a Diadalívet, legutóbb éppen nyolc éve, így nem meglepő, hogy pokolian erős a küldöttsége az idei kiírásra. Mindjárt elsőként említhető az idei Ír Derby és Great Voltigeur Stakes győztese, Los Angeles, akiben a stílusa alapján benne lehet a távbírás. Esélyeit külön növeli, hogy rá ülteti fel az ír mester Ryan Moore-t, ami jelzés értékkel bír az ellenfelek számára is. Mellette még három klasszist nevezett, így ott lesz a startnál a briliáns tavalyi Breeder’s Cup nyerő Auguste Rodin, a Coronation Cup-ot megszerző Luxembourg, és a legutóbbi Arc ötödik, a közelmúltban a Royal Whip Stakes-ben aranyat szerző Continous.

A fiatalabb, feltörekvő trénerek jelenléte színesíti az idei Arc-ot, így Yann Lerner, aki tulajdonképpen joker kártyát tart a kezében a Prix de Jockey Club (Francia Derby) győztes Look de Vega személyében. A mén nemrég ugyan elszenvedte első vereségét, amikor három hónapos kihagyást követően visszatért, azonban a Derby-ben látott fölénye bizonyítja kvalitásait, a hosszú távú célpont pedig vele is egyértelműen az Arc volt.

Talán még az sincs kizárva, hogy eljön a japánok nagy napja és egy bravúrral elviszik az európai elit elől a dicsőséget. Shin Emperor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több mint 100 nap kihagyás után felért az Irish Champion Stakes dobogójára. A futam krónikájához tartozik, hogy balszerencsés volt és a küzdelem hevében kissé ütközött, ami hátráltatta. Yoshito Yahagi idomár szerint 70-80%-ot adhatott ki magából és maradt még a tankjában, így akár Susumu Fujita háromévese arathat bravúrt vasárnap.

Egy biztos, lehetetlen kiszámolni és megjósolni az esélyeket, így a fogadóknak is komoly fejtörést okozhat az 1,2 milliárd forintos szuperjackpotért zajló Kincsem+ játék pontos sorrendjének eltalálása!

SHARE THIS