/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

„…a legmegfelelőbb körülményeket nem lehet bárhol megtalálni.” – interjú Schaller Gáborral

Schaller Gábor, military magyar bajnok több mint 35 éve versenyez, 20 éve I. osztályú sportoló és válogatott. Hatszoros magyar bajnok, felnőtt EB-n, két VB-n és az Olimpián is lovagolt. Több, mint száz lóval vett részt díjugrató és military versenyeken. 1990 óta lovasedzőként is dolgozik, eredményes fiatal lovasok oktatója. Tíz évig volt a lovastusa szakág szövetségi kapitánya. Vele beszélgettünk az április 21-23 között megrendezésre kerülő Nemzetközi Military Terepverseny kapcsán.

KP: Hogyan lesz valakiből military lovas? Miért pont ezt a szakágat választja?
 Én a magam nevében tudok nyilatkozni, hogy belőlem miért lett. Fiatalon kezdtem lovagolni egy örkényi lovastanárnál (Örkénytábor volt a katonai lovaskiképzés fellegvára – szerk.), majd később Kaposváron Léber József szárnyai alatt tanultam tovább. Azt gondolom, ha valaki kipróbálja a lovastusát, akkor a rabjává válik ennek a szakágnak.

KP:Mitől szép ez a sport?
– Ez az a szakág, ahol a lovas a legtöbb időt tölti együtt a lovával. Itt a legfontosabb a ló-lovas harmonikus kapcsolata.

KP: Sportolóként mi volt a legnagyobb eredménye?
– Hatszoros magyar bajnok vagyok, felnőtt Európa-bajnokságokon indultam, két világbajnokságon és az olimpián is lovagoltam. De mindegyik verseny valamiért kedves számomra.

KP: Mit gondol az Alagi military pályáról?
– A lovassport nagy tudója, Dr. Hecker Walter már a 90-es években mondta, hogy Alagon kellene military versenyhelyszínt kialakítani. Szerencsére ez öt éve meg is valósult. Ez a legjobb talajú versenypálya és akadályanyagban is világszínvonalú.
Néhány versenyző nehezményezni szokta, hogy utazni kell a terepversenyhez a Kincsem Parkból, de én azt gondolom, hogy a legmegfelelőbb körülményeket nem lehet bárhol megtalálni. Hágában például 120 kilométert utaznak a lovasok a terepversenyre.

KP: Figyelemmel követi-e a mezőnyt, kiket tart a legesélyesebbnek?
– Igen, saját tanítványaim is indulnak, kezdők és haladók is, a lovak között is vannak kezdők illetve rutinosabbak is. Esélyeket nem szeretnék latolgatni.

KP: Mit fognak látni szombaton Alagon a versenyre kilátogatók?
– A terepverseny a sportág sava-borsa. Ez a verseny leglátványosabb része. Száz versenyzőből száz emiatt választja ezt a sportágat. A terep jól belátható, az ugrásokhoz közel lehet menni a vizes kombináció pedig egészen fantasztikus lesz.

SHARE THIS