/ by /   Kiemelt Ügető hír / 0 comments

Címvédés a Szent István Díjban

Az AMMA istálló négyévese, Übü király (Márton Lajos) Villám Ville diszkvalifikálása után megnyerte a Szent István Díj első futamát. Ezt követően a második felvonásban taktikai versenyben a negyedik helyen végzett, ami elegendő volt az összetett sikerhez.

I. futam – Rianó Hendikep

Serafina Ketti vette a legjobb startot, mögötte a szintén gyors kezdő Rózsakert ügetett, őket a második spúrban követte Nixon, majd Örs és a második sor ellenére remek startot vett Tiara Boss. 1300 méterrel a vége előtt Nixon átvette a vezetést, mellé pedig megérkezett Tiara Boss. A második kettesfogatot Serafina Ketti és Rózsakert alkották, mögöttük Nacho Nico és Öttusázó duója ügetett. Újpesti lánnyal próbált elindulni a túlsó oldalon hajtója, a kanca azonban elugrotta magát. Nixon és Tiara Boss kettőse hozta a lovakat a befutóra, ahol utóbbin látszott, hogy sokkal erősebb. A favorit Nixon végül a dobogóról is lecsúszott, mert a finisben Serafina Ketti és Nacho Nico is elmentek mellette.

Befutási sorrend: Tiara Boss (9) – Serafina Ketti (2) – Nacho Nico (6)

Győztes idő: 19,1

II. futam – Good Love River Hendikep

Olasz Lány állt élre a startot követően és diktálta a nem túl gyors kezdőtempót. Pinokkió, Sholty Csabi, és Rise N Shine volt a további sorrend. Az első kanyart Magiszter tette meg utolsóként, aztán az egyenesben megkezdte a zárkózást. Rise N Shine a második kanyarban hibázott és kiesett a versenyből. Olasz Lány, Sholty Geri, Pinokkió, Sholty Csabi és Magiszter ötöse alkotta a frontot, Örömtűz kezdett leszakadni a túlsó egyenesben, Rise N Shine pedig már nem volt versenyben. Olasz Lány és Sholty Geri kettőse hozta a lovakat a befutóra, ahol Pinokkió és Magiszter indítottak támadást. 50 méterrel a cél előtt már Sholty Geri volt elöl, őt Magiszter, Olasz Lány és Pinokkió követték. Magisztert a Versenyintézőség tisztátlan ügetés miatt diszkvalifikálta, így Sholty Geri mögött Olasz Lány lett a második, Pinokkió a harmadik.
A futam után vizsgálat (Pinokkió – 5) volt, változás nem történt.

Befutási sorrend: Sholty Geri (6) – Olasz Lány (3) – Pinokkió (5)

Győztes idő: 21,1

III. futam – Szalay János Emlékverseny

Vegyesen sikerült az indítás az év első csikóversenyében. Zara Noble BD már a start előtt galoppozott, Zóra pedig utána hibázott, így ő ki is esett a versenyből. Zeal Di Girifalco vett nagyon jó startot és néhány száz méterrel ezt követően már több hosszas volt az előnye az üldözőkkel szemben, akik Zenit Charme vezetésével érkeztek. Az első egyenesben Zsenerőz zárkózott fel Zenit Charme mellé és őket is egy kettesfogat, nevezetesen Veritable Yankee és Zapato követte és Zorro Boy volt még látótávolságon belül. Zeal Di Girifalco magabiztosan vezetett az utolsó kanyarhoz közeledve, miközben mögötte Zsenerőz elugrotta magát. A befutóban Zenit Charme próbált közelebb kerülni a start óta vezető Zeal Di Girifalco-hoz, aki roppant erős volt és biztosan nyerte a futamot. A harmadik helyet Veritable Yankee szerezte meg.

Befutási sorrend: Zeal Di Girifalco (2) – Zenit Charme (6) – Veritable Yankee (10) 

Győztes idő: 20,6

IV. futam – Arvid Díj

A favorit Une Dame kezdett remekül, azonban Utah River sem hagyta magát és kihasználva 1-es startszámát, némi küzdelem után kierőszakolta a vezetést. Une Dame mellé Very Nice Photo ügetett fel az első egyenesben, közel volt még az új istállóból futó Vanádium Boy és Vola Gatto. Tarantino és a startnál hibázó már diszkvalifikált Ulrika M voltak kiszakadva. A túlsó oldalon indultak el többen is, például a két tréningtárs, Uzsok és Ultra Lady. Utah River az utolsó fordulóban még elöl volt, azonban nyakán ott volt szinte a teljes mezőny. Ultra Lady sodródott ki nagyon a kanyarban, ennek ellenére akkora lendülettel érkezett, hogy a célegyenes közepén úgy tűnt, ő lesz a futam nyerője. Azonban a falon lett útja a favoritnak és habár nem alakult számára szerencsésen a futam, meg tudta nyerni. Ultra Lady mögött Vola Gatto szerezte meg a harmadik helyet.

Befutási sorrend: Une Dame (3) – Ultra Lady (7) – Vola Gatto (11) 

Győztes idő: 19,2

V. futam – Szent István Díj I. futam

Első nekifutásra sikeres volt a start a Szent István Díj első futamában. Hamar talpon voltak a háromévesek, közülük is Villám Ville vállalta magára a vezetést. Vital RG és Villeneuve ügettek mögötte, a négyévesek térhátránya pedig a kanyarra érve már 20 méteresre csökkent. Egy körrel a vége előtt Vital RG-vel próbált gyorsítani hajtója, azonban ez nem volt túl szerencsés, mert Vital RG elugrotta magát. Az egyenes végére megérkeztek a négyévesek, libasorban haladt a mezőny. Villám Ville, Villeneuve, Uránia RG és Übü király volt a sorrend kb. az utolsó 600 méterig, ahol megérkezett az első támadás Übü királytól. A befutó elején még úgy tűnt, hogy a címvédő át tud szaladni Villám Ville-n, utóbbi azonban tudott gyorsítani és újra távolodott Übü királytól. A harmadik helyre Uránia RG érkezett meg, Villeneuve-t előzve.
A futam után vizsgálat (Villám Ville- 2) volt, a Versenyintézőség Villám ville-t tisztátlan ügetés miatt diszkvalifikálta.

Befutási sorrend: Übü király (5) – Uránia RG (4) – Villeneuve (1)

Győztes idő: 18,5

VI. futam – Nardus Díj

Hajtóváltozás: TRENCSÉN (2) – VARGA SÁNDOR
Lejelentés: WORKING OUT (5)

Rafael Bit és Uptown Boy M kettőse diktálta a nagyon gyors tempót a start után, ketten kicsit elmentek a többiektől és harcoltak a vezető szerepért. Ezt végül Uptown Boy M-nek sikerült megszereznie, Rafael Bit behúzódott mögé a falra a második helyre. Unika Vik, Oklahoma Font, Trencsén és Henrik Ibsen A.T. volt a további sorrend. Az egyenesben lassult a tempó, ennek köszönhetően Henrik Ibsen A.T. és Uzsorásnő felvállalták a második spúrt és feljebb ügettek. A kanyarban Henrik Ibsen A.T.  átvette a vezetést, mögötte Uptown Boy M, Uzsorásnő, Rafael Bit és Unika Vik volt a sorrend. Henrik Ibsen A.T. mellé felment a túlsó egyenesben Uzsorásnő, de a többiek is nagyon közel voltak. Henrik Ibsen A.T. vezetésével érkeztek a fogatok a befutóra, ahol Unika Vik-kel indítottak támadást. A négyéves kanca a célban megelőzte Henrik Ibsen A.T.-t, a harmadik helyre érkezett a nyerő tréningtársa, Uzsorásnő.
A futamban vizsgálat volt (Unika Vik-9), változás nem történt.

Befutási sorrend: Unika Vik (9) – Henrik Ibsen A.T. (8) – Uzsorásnő (6)

Győztes idő: 16,3

VII. futam – Kőszegi-Kovács László Emlékverseny

Elsőre jó volt a nap hetedik futamának startja. Az élről Royal Flesh volt a leggyorsabb, hátulról pedig Amazing Koks vett hihetetlenül jó startot és az első kanyarban már Royal Flesh mellett ügetett. Amazing Koks próbálta megszerezni a vezető pozíciót, ami nem sikerült, mert Royal Flesh nem hagyta magát. A start után a jó tempónak köszönhetően szétesett a mezőny, de aztán az egyenesben lassultak az ügetők, így újra összerázódtak a fogatok. Royal Flesh mögött továbbra is Amazing Koks ügetett, őt Dabano As, Salihamidzic és Hamilton As követték. A túlsó egyenesben elindult Underpaid Hanover és Salome’ Bar. Royal Flesh vezetésével fordultak a lovak a befutóra, az élen ügető lovat azonban a jármódja miatt diszkvalifikálták, így nagyon nyílttá vált a verseny, többen is küzdelemben voltak a győzelemért. Elsősorban Dabano As és Salome’ Bar tűntek esélyesnek, azonban a falon elsurrant mellettük Salihamidzic, aki hamar ráduplázott múlt heti győzelmére. Dabano As és Salome’ Bar a helyezéseken osztoztak.

Befutási sorrend: Salihamidzic (1) – Dabano As (4) – Salome’ Bar (5) 

Győztes idő: 19,0

VIII. futam – 2017. évi Amatőr Kupa Hendikep VIII. futam

Hajtóváltozás: NELLI GULL (4) – TANCZER TAMÁS

Repeta nem ment fel a helyére a startig, így az esélyei egyből elszálltak, Ujgur Kisasszony pedig galoppozással kezdett és kiesett a versenyből. A 7 fős mezőny hamar 5 fősre redukálódott. Nichelino Di Re ment el vezetni, Nelli Gull, Amy’s Love, Pozsony és Olajbáró volt mögötte a sorrend. Az első egyenes végén a vezető ló mögött kettesfogatok alakultak ki. A túlsó oldalon meglehetősen kuszán alakultak az események, mert a falon kinyitott Nichelino Di Re, így Nelli Gull és Amy’s Love könnyen el tudtak menni mellette, Pozsony pedig elindult hátrafelé. Az utolsó  kanyarban kiszédült Nichelino Di Re-t Olajbáró kívülről próbálta kerülni, így azonban sok teret vesztett és már nem sok esélye maradt, hogy utolérje az élen ügetőket. Nelli Gull és Amy’s Love egymás között döntötték el az első két hely sorsát, Olajbáró a harmadik helyen ért célba.

Befutási sorrend: Nelli Gull (4) – Amy’s Love (3) – Olajbáró (5)

Győztes idő: 20,2

IX. futam – Pécs Hendikep

A favorit Ubulina RG ment el vezetni a nap kilencedik futamában. Udvarhölgy, Worldleader, Lardon és Rock and Roll tartoztak még a fronthoz. Az első egyenesben Ubulina RG-hez Lardon csatlakozott, Udvarhölgy mellé pedig Jackson Junior ügetett fel. A túlsó oldalon kettévált a mezőny. Udvarhölgyet menet közen diszkvalifikálták. Unikornis lendült bele az egyenesben és egyre feljebb zárkózott. Az élen továbbra is Ubulina RG és Lardon kettőse ügetett, őket követte Unikornis, Worldleader, Jackcon Junior, Unique Noble és Rock and Roll. Ubulina RG-t Unikoris támadta a befutóban, eredménytelenül. A harmadik helyre Worldleader érkezett.
A futamban vizsgálat volt (Unikornis-11), változás nem történt.

Befutási sorrend: Ubulina RG (5) – Unikornis (11) – Worldleader (2)

Győztes idő: 21,2

X. futam – Szent István Díj II. futam

Vital RG vett gyengébb startot, mint a másik két hároméves. Villeneuve indult a legjobban, de a kanyarhoz érve már Villám Ville volt elöl, Uránia RG pedig az első futamhoz hasonlóan idáig 20 métert ledolgozott a térhátrányából. Vital RG az első egyenesben ismét gyorsított és most nem hibázott, így átvette a vezetést és a második kanyart már elsőként érte el. A túlsó oldal közepén jártak a fogatok, amikor a két négyéves utolérte a fiatalabbakat. Libasorban haladt a mezőny, az első támadások a befutóegyenesben érkeztek. Villám Ville próbálta megszerezni a győzelmet, Vital RG azonban nem hagyta magát és kivédte a támadást. Villeneuve ismét a harmadik helyen végzett.
A futam után vizsgálat volt (Villám Ville-2), a Versenyintézőség Villám Ville-t tisztátlan ügetés miatt diszkvalifikálta.

Befutási sorrend: Vital RG (3) – Villeneuve (1) – Uránia RG (4)

Győztes idő: 19,0

XI. futam – Surda Hendikep

Spar Lady ment el vezetni Talizmán társaságában. Onze De Mayo és Ulrike Bork hibáztak és kiestek a versenyből. A mezőny szinte teljesen libasorban haladt, Spar Lady, Talizmán, Let it be TN, Tiko Time, Oli Sun, Celebrity Classic, Száguldj! és Knock-down sorrendben. Sokáig nem történt változás. Tiko Time zárkózott feljebb az utolsó 600 méterhez közeledve és Knock-down-nak is volt még esélye egy helyezésre. Spar Lady elsőként fordult a befutóra, ahol elment mellette Talizmán és Tiko Time, utóbbi azonban elugrotta magát. Talizmán érte el elsőként a célt, őt Spar Lady és Let it be TN követték. Celebrity Classic és Knock-down a befutóban hibáztak.

Befutási sorrend: Talizmán (6) – Spar Lady (7) – Let it be TN (1)

Győztes idő: 20,6

SHARE THIS