/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

A Magyar Derby győzelemtől a Kincsem Díj sikerig

Esti fény, a hároméves angol telivér a Magyar Derby és a Szent István Díj megnyerése után hazánk legrangosabb versenyét, a nemzetközi Kincsem Díj trófeáját is begyűjtötte a Kincsem Parkban. A sikerről és az odavezető útról a győztes ló trénerét, Zala Csabát kérdeztük.

A nevezésekből látszott, hogy remek mezőny fog indulni, milyen érzésekkel vártad az idei Kincsem Díjat?
– Bevallom egy kicsit tartottam tőle, hiszen komoly külföldi lovak voltak a mezőnyben és az itthoni ellenfelek is erősek voltak. Bíztunk magunkban, bíztunk a lóban és az elvégzett munkában. Örülök annak, hogy nem a könnyebb utat választottuk, hiszen a Magyar Háromévesek Nagydíja is egy lehetőség lett volna. Persze az sem egy előre lefutott verseny, mert sokak véleményével ellentétben én az idei Derby évjáratot egyáltalán nem nevezném gyengének.

Előzetesen milyen esélynek gondoltad Esti Fényt?
– Az első három hely valamelyikére vártam, bármelyiknek örültem volna, de az előző futása alapján a győzelmét sem tartottam kizártnak, szerencsére sikerült is. Ami az én szempontomból nehézzé tette még a futamot – bár ez édes teher -, hogy lovam is indult, igaz négy különböző tulajdonostól, így a taktika kialakítása is nehezebb volt a megszokottaknál.

Esti fény lovasa, Nagy Tamás azt mondta a vártnál korábban került élre, nem így tervezte. De végül ezt is sikerült megoldani.
– Valóban nem így terveztük, de ezért jó, hogy a lovat jól ismerő lovasom van, mert így menet közben tudott módosítani a taktikán. Utólag persze minden szép és jó. Már-már túl jó startunk volt, ott voltak a második helyen és végig a frontban galoppoztak. Szerencsére a későbbi legnagyobb riválisunkhoz képest több hosszas előnyünk volt, ami kellett a befutóban. Nagyon szép és biztos győzelmet aratott Esti fény.

Hogy került az idomításodba Esti Fény?
– A Nemzeti Ménesnek már évek óta idomítok lovakat és nagyon hálás vagyok nekik, hogy kitüntetnek bizalmukkal. Esti fény yearling kora óta van nálam a kezdetektől én tréningezem a kakucsi idomítótelepemen. Mi lovagoltuk be, nálunk vált versenylóvá. Igen jó fejű ló, remek idegzetű telivér, a belovaglása is teljesen problémamentes volt.

Esti fény három nagydíjat nyert, és a Nemzeti Galopp Ligában is előkelő helyen áll. Mi lesz a folytatásban?
– Terveim szerint idén még fut a Magyar St. Legerben október 7-én vasárnap. Ezt követően pihenőre küldjük. A 2019-es szezonban szeretném az itthon nagydíjakban elindítani, de tervezünk külföldi versenyeket is.

SHARE THIS