/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Tour To Paris tovább menetel

Fantasztikus teljesítménnyel hívja fel magára a figyelmet a hároméves Tour To Paris. A veretlen telivér mind a nyolc versenyét megnyerte, legutóbb vasárnap, az Overdose Díjban remekelt. Idomárját, Ribárszki Sándort kérdeztük az újabb siker kapcsán.

Milyen előzményekkel vártad a vasárnapi versenyt?
– Mint minden ilyen patinás futamban, most is erős mezőny gyűlt össze. Tour To Paris tavaly nyár óta talpon van és azóta veretlen, így elég nagy volt a nyomás. Egy veretlen lónál ez mindig így van, Overdosenál már megtanultam. Ilyen esetben mindenki győzelmet vár, bármi más eredmény csalódás.
Pici félelmem volt a táv miatt is, hiszen hiába rendkívül gyors ló Tour To Paris, az 1000 méter az nagyon rövid táv. Egy rossz start vagy egy pici kihagyás pedig végletes lehetett volna. Hiába gyors, Tour To Paris-nak kell 400-500 méter ahhoz, hogy felgyorsuljon. A szélsőségesen rövid táv ellenére szerencsére ezt a feladatot is megoldotta. Ha hosszabb a verseny, akkor biztos vagyok benne, hogy ismét 10-12 hosszal veri a mezőnyt.

Mi az igazi távja, kiderült már számodra?
– 1200 és az 1400 méterre futotta a legmagasabb formát, erre a legjobb, a jövőben ezen a távon fog futni. Klasszisa révén 1600 méteren is fölényesen verte évjáratát. Apai testvére, Capitaine Fregate is nagyon jó ló, amit bizonyított 1600 méteren a nagydíjban is.

Mióta tréningezed Tour To Parist?
– Csikó kora óta ismerem, két éve novemberben vettem Deauville-ban egy árverésen saját részre, azóta dolgozik a kezeim alatt. A sikeres kvalifikáció után vette meg régi kedves tulajdonosom, dr. Hammersberg Elemér. Első versenyét, a Patay Sándor Emlékversenyt tavaly a Derby napon megnyerte, azóta nyitott könyv az élete.

Hogyan viselkedik munkában? Milyen lovaglás?
– Nagyon szépen dolgozik, fantasztikus ló, kitűnő idegrendszerrel. Lányok lovagolják, sokat dolgozik vele a tulajdos lánya, dr. Hammersberg Vera, aki már húsz éve az amatőr lovasom. Telivérekhez képest pláne nyugodt, néha azonban vannak olyan napjai, amikor megmutatja, hogy ő bizony egy mén. Alapvetően egy nagyon könnyen kezelhető telivér. Mindent szeret, de legfőképpen enni.

Nyolc start, nyolc győzelem mitől más ő, mitől ilyen különleges?
– Rendkívül komoly a vele született gyorsasága és küzdeni tudása, csakúgy, mint a hatalmas szíve, ami viszi előre versenyről versenyre, pont, mint anno Overdose-t.

A rendkívüli teljesítménye miatt sokan emlegetik az új Overdoseként. Hasonlítanak egymásra?
– Küllemben és felépítésben eltérnek, hiszen Overdose egy kisebb termetű mén volt, Tour To Paris pedig nagy és robosztus. Overdose maximum 1400 méteren futott, igazi sprinter volt, Tour To Paris 1600 méteren is győzött már. Versenyben Overdose azonnal lábra kapott és csak pörgött és pörgött végig a futamban, Tour To Paris pedig egy kis felfutási idő után kapcsol igazán rá. Jellemre Tour To Paris sokkal nyugodtabb, viszont mindkét lóban ott van a hatalmas szív, a győzni akarás, ami az igazi versenyló sajátja.

Hol láthatjuk őt legközelebb futni?
– Többféle forgatókönyv van, amire majd a legvégső szót a ló állapota fogja megadni. Az első, hogy idén már nem fut többet, amit kellett és amit lehetett megnyert. Több, mint egy éve talpon van, még csak hároméves, jövőre is lesznek versenyek.
Lehet, hogy októberben a Kállai Pál Emlékversenyben fut a kedvező 1400 méteres távon.
Sőt, az sem kizárt, hogy külföldön fogjuk kipróbálni. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

SHARE THIS