/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Miért pont Írország? 3. rész

A hétén 24 kitűnő származású telivér csikót vásároltak a hazai futtatók Írországban. Utánajártunk, hogy mi volt ennek a nagy vásárlási kedvnek az oka. Ezúttal Hajdi Lajos galopp trénerrel beszélgettünk.

Már tavaly is vettek lovat Írországban, nem is akármilyet, miért pont Írország?
– Tavaly volt az első év, amikor nagyobb számban vettek a magyar tulajdonosok Írországban telivéreket. Hozzám is került ló, nem is akármilyen, Golden Sea jelenleg a legjobb kétéves kanca, nagy reménység. Idén Stanislav Georgiev lovasnak köszönhetően több tulajdonosunk is az írországi vásárlás mellett döntött, 9 csikó jött hozzánk. A legfőbb ok, hogy nagyon jó lovakat lehet venni nem túl drágán, a lovak nagy része megfizethető áron került hozzánk.

Komoly mennyiség, ez nagyban megváltoztatja az istálló eddigi működését?
– De még mennyire, ennyi csikóm sosem volt egyszerre. Az első reakcióm az örömé volt, a második pedig már aggódásé. Hova fogok ennyi lovat elhelyezni Alagon? Persze ez kellemes gond, majd megoldom valahogy.

Mi várható az ír import lovaktól?
– A jó szereplésen kívül remélhetőleg felfrissítik majd a magyarországi állományt. Korábban rendszeresen Siklósi Tamás tulajdonosom hozott be Írországból lovakat, agy kedvencem, Városbíró is ír import. Már nagyon várom velük a közös munkát, kemény, szívós telivérek, általában ez elmondható az összes általam ismert ír lóról. Mindenképpen jót tesz a tenyésztésnek is, ha a legjobb kancák bekerülnek majd a ménesbe.

Sikerült-e azokat a lovakat megvenni, amiket kinéztetek?
– Szerintem igen, bár én nem voltam jelen, de tartottuk folyamatosan a kapcsolatot a kint lévőkkel. Nagyon jó áron voltak igen jó származású lovak. Most rajtunk a sor, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

Mi a stratégiátok, mi a fő szempont nálatok a vásárláskor?
– Elsősorban a származás. Inkább a korai gyors lovakat kerestük, hogy minél korábban lehessen velük versenyezni. De vannak olyan lovak is, akikkel meg lehet célozni a hosszú távú versenyeket.

Folytatjuk…

SHARE THIS