/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Miért pont Írország? 4. rész

A hétén 24 kitűnő származású telivér csikót vásároltak a hazai futtatók Írországban. Utánajártunk, hogy mi volt ennek a nagy vásárlási kedvnek az oka. Ezúttal a volt trénerrel, az alagi Idomítóközpont vezetőjével, Hammersberg Elemérrel beszélgettünk.

Adja magát a kérdés, miért pont Írország?
– A szigetország világszínvonalú tenyésztéssel és galoppsporttal rendelkezik. A lovakat kitűnően nevelik fel, a körülmények rendezettek, csakúgy, mint Angliában. A nagy különbség az árban van, idén remek áron lehet kiváló lovakat vásárolni.

Sikerült-e azokat a lovakat megvenni, amiket kinéztetek?
– Többé-kevésbé sikerült. Amelyeket nem, azokat két dolog miatt nem sikerült: vagy a leütési ár volt túl magas, vagy pedig hiába volt jó a származás, a ló külleme nem volt olyan, ami megfelelt volna.

Mi volt a fő szempont a vásárláskor?
– A származás, a küllem és a csikó megjelenése, az első benyomás és az ár. Van, aki csak mént vagy kancát szeretne venni, vagy akár a szín is döntő lehet.

Volt trénerként és tulajdonosként mit vártok az ír import lovaktól?
– Mint minden lótól, hogy minél sikeresebb legyen, kerüljék el a sérülések. Az általunk vásárolt lovak apósomhoz, Suták János nyíregyházi bázisára fognak kerülni. Úgy gondolom, hogy minden adott nála, hogy jó lovak váljanak belőlük.
A mostani lovakkal együtt közel 50 ló került az országba és még további vásárlásokra lehet számítani. A telivérek nagy része Dunakeszi-Alagon áll idomításban a tréningközpontban.

Alag fel van készülve a fogadásukra?
– A tulajdonosok növekvő vásárlási kedve nagyon világos visszajelezése annak, hogy milyen úton indult el a versenyszervező és a Kincsem Park. Magyarországon kiváló és rendezett viszonyok között lehet versenylovat trenírozni és futtatni. Ez nagyon fontos, ha mi jó hátteret tudunk biztosítani a versenyszervezői oldalon, akkor a tulajdonos szívesen vásárolnak lovakat, ha elégedettek a körülményekkel, akkor pedig még többet.
Örömhír, hogy lassan kitehetjük a megtelt táblát Alagon, bevallom még én sem számítottam ekkora mennyiségű lóra, ősszel közel ötven lovat vettek már a tulajdonosok és ennek nagy része Alagra kerül. Kellemes logisztikai munka vár ránk, telepen belüli átcsoportosítással. Szerencsére minden megoldható és ebben a trénerek nagyon rugalmasak és partnerek. Mindenkinek azonos az érdeke, hogy egy lóversenyünk legyen, egy nagyon jó 2019-es galopp szezon.

SHARE THIS