/ by /   Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Csak kiszáll, és tudja, hogy verseny van

Overdose utódaként emlegetik a most hároméves Tour to Paris-t. A kiváló versenyló az egy évvel ezelőtti kvalifikációja óta minden versenyt, amelyen indult, megnyert itthon. Tulajdonosa és trénere szeretné, ha tavasszal külföldön is bizonyítana.

A lovas életet nem ismerő ember számára meglepő módon került dr. Hammersberg Elemér tulajdonába Tour to Paris, az eddig minden versenyét megnyerő versenyló. Eredetileg Ribárszki Sándor vásárolta meg, a kiváló szaktekintély, aki korábban Overdose első kiképzője is volt, és ő kínálta vételre az ismert versenyistálló-tulajdonosnak. De miért ad el valaki egy ilyen pompás lovat?

– Már korábban is szembetűnő volt, hogy Tour to Paris kiváló képességű ló, ám amikor kétévesen a kvalifikációján olyan jó időt futott, biztos voltam benne, hogy eredményes lesz – magyarázta Ribárszki Sándor. – Én magam is versenyeztetek lovakat, de sok esetben megveszem és továbbkínálom őket. Az eladáson nem keresek, nekem az az üzlet ebben, hogy kikötöm, a lovak nálam maradnak tréningen. Én nevelem ki őket, és a versenydíjaikból kapok részesedést. Eladnom pedig azért kell őket, mert ennyi ló saját fenntartása rendkívül költséges volna.

Tour to Paris, ifjabb Hammersberg Elemér és az utánpótlás: Ármin (Fotó: Máté Krisztián)

Szereti a karámot. Csak áll a napon, és gyűjti a D-vitamint (Fotó: Máté Krisztián)

Télen nincs tréning, de a mozgás kell (Fotó: Máté Krisztián)

Tour to Paris-ról három dolgot mond el mindenki, aki ismeri: rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott, együttműködő ló, versenyzésre született, és rendkívüli módon szeret enni.

– Valóban, az étel fontos neki, de a szakmabeliek tudják, ez jó tulajdonság egy kiváló versenylónál – magyarázta trénere.

Ami a versenyszellemet illeti, arról Ribárszki Sándor így számolt be:

– Több mint háromezer kilométert utazott a franciaországi Saint-Cloudig, és ahogy kiszállt az utánfutóból, már tudta, hogy verseny van. Nem nyugtalankodott, nem tűnt elgyötörtnek: látszott, hogy mutatja magát, futni akar. Született versenyló.

A Saint-Cloud-i futam lett volna Tour to Paris külföldi debütálása, ám egy adminisztrációs hiba miatt sajnos mégsem állhatott rajthoz. Jelenleg téli pihenőjét tölti az alagi telepen.

– Nagyon szereti a karámot – árulta el a tréner. – Sokáig áll kint, élvezi a napot és gyűjti a D-vitamint, vagy hempergőzik egyet. Tele van élettel.

A hozzáértők szerint egy versenyló négyéves koráig fejlődik. Tour to Paris a másfél és kétéves kora között, nagyrészt a téli pihenő alatt ment át ugrászszerű változáson, és kétévesen már az említett eredményeket hozta. A tulajdonos reméli, hogy a mostani tél is jót tesz majd neki.

– Szeretnénk, ha jövő tavasszal külföldön is tudna bizonyítani – mondta ifjabb Hammersberg Elemér. – Terveink szerint májusban állhat majd rajthoz. Hogy hol, azt még nem döntöttük el, de bárhol is, bízunk a képességeiben.

Az eredeti írás a lokal.hu-n érhető el.

SHARE THIS