/ by /   Interjúk-szakcikkek, Uncategorized @hu / 0 comments

A világ legsikeresebb hölgy lovasai

Írta: Chris Smith, Thoroughbred Racing Commentary. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Új-Zélandon egy sikeres női zsoké, Trudy Thornton került a figyelem központjába, miután a hatéves Santa Monica nyergében fényes sikert aratott Ellerville-ben. A Vas Ladynek is nevezett hölgy 55 esztendős és legutóbbi sikerével a 240. helyet szerezte meg a TRC Global Rankingben, a világ legsikeresebb zsokéinak folyamatosan változó ranglistáján, amelyet Ryan Moore vezet (az első ötben Mike E. Smith, Mirco Demuro, Frankie Dettori, Christophe-Patrice Lemaire szerepel). E teljesítménnyel a világ negyedik legjobb női lovasának számít, amelyet az ausztrál Jamie Kah-val oszt meg. Bár hölgyeknél nem illik az életkorról beszélni, de itt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy Trudy a legidősebb zsoké a Top 500-ban, ahol összesen 13 hölgy szerepel (tavaly októberben még 14). Az amazonok két kivétellel mindannyian ausztrál vagy új-zélandi licenccel rendelkeznek, Josephine Gordon és Hayley Turner pedig brit működési engedéllyel. Roppant érdekes, és talán furcsa is, de amerikai hölgyek nem kerültek fel a tabellára. Megjegyzendő, hogy a TRC-ben csak kiemelt versenyek számítanak.

Trudy Thornton több mint ezer futamot nyert már életében. Lánya, Samantha Collett is ezt a hivatást választotta, igaz, neki még bizonyítania kell, ha édesanyja nyomdokaiba szeretne lépni. Ez azonban nyilván hamar sikerülni fog neki, hiszen a 2017/2018-as szezonban 1173 lovaglásból elért 132 győzelmével, amely mellé 111 második és 111 harmadik hely is társult, ő lett a champion Új-Zélandon. Jelenleg a harmadik helyen áll 51 sikerrel. E remek teljesítmény is kevés volt azonban ahhoz, hogy bekerüljön a Top 500-ba, szinte érthetetlen, hogy miért nem kap elég lehetőséget Group 1-ben. Ha visszatekintünk az elmúlt három év statisztikáira, kiderül, hogy a legjobbak között lévő 13 hölgy összesen 384 lovaglást kapott a legrangosabb versenyekben, és 34 futamgyőzelmet értek el. Ehhez képest a kilenc legjobb férfi 628 alkalommal mázsált ki ugyanennyi idő alatt és 114 győzelmet aratott.

A Collett-Thornton család másik tagja, Samantha unokatestévre, Alysha is zsoké. Tavaly Szingapúrban kapott szerződést, és már 11 győzelemmel rendelkezett, de balesetet szenvedett, amely során csigolyája és lába törött. Felépülése folyamatban van.

A világ legjobb női lovasai (a 2019. január 10-i állás szerint)
 

Rangsor hölgyek között Rangsor a világranglistán Név Ország
1 137 Lucy Warwick Ausztrália
2 185 Linda Meech Ausztrália
3 196 Rachel King Ausztrália
4 240 Jamie Kah Ausztrália
Trudy Thornton Új-Zéland
6 317 Tiffani Brooker Ausztrália
Samatha Spratt Új-Zéland
8 335 Josephine Gordon Nagy-Britannia
9 370 Lisa Allpress Új-Zéland
10 386 Rosie Myers Új-Zéland
Hayley Turner Nagy-Britannia
12 416 Nikita Beriman Ausztrália
Clare Lindop Ausztrália

 

SHARE THIS