/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a galopp szakág trénereit 1. rész Balogh Heike

Hogyan került közel a lovakhoz, a telivérek csodás világához?

Gyermekkorom óta imádom őket, telivéren tanultam meg lovagolni is. Hihetetlenül intelligensek, ebből adódóan könnyű velük a munka, el sem tudtam képzelni soha, hogy más fajtával foglalkozzak. Később olvastam egy hírt arról, hogy a Kincsem Parkban versenyeztethetnénk is lovainkat, így a férjemmel úgy döntöttünk mi is szeretnénk ezt kipróbálni. Először, mint futtató, később tulajdonos-idomárként, a licenc kikéréséhez kellett futtatói múlt is.

Hogyan emlékszik vissza első lovaikra Landolfra és Orgona Valériára?

Mindkettejüket mi tenyésztettük, így persze nagyon hozzánk nőttek, yearlingként Németh Ildikó felügyelte őket. Kettejük közül Landolf volt eredményesebb, kétévesen is volt helyezése, első győzelmét pedig háromévesen szerezte 2012. májusában. Nagyon nagy öröm volt. Később Barabás Mónikánál álltak a lovaink, Orpheus Melody már az ő idomításában készült, kis tudása ellenére nagyon szépen szerepelt, két győzelemmel és több pénzdíjas helyezéssel is megajándékozott minket.

Ezután már tulajdonos-idomárként folytatta, ahogy a kezdetektől is szerette volna. Szorgalmasan és nagyon kitartóan dolgozik együtt férjével a legjobb eredmény elérése érdekében. Milyenek voltak a kezdetek?

A kis Wicca 2014-ben már nálunk futott. Vele nem voltunk szerencsések, ő nem volt egy „versenyző típus” egy szezon után nem is kísérleteztünk vele, beláttuk, hogy ez nem neki való. Újabb lovak jöttek, szívesen emlékszem vissza Mákszemre, akit Sztankov Ákostól vásároltunk és úgy gondolom egészen eredményesek voltunk vele. Addigra kialakítottuk a saját módszerünket.

Mákszem (Tímár Zsuzsa) a célban

Más módszerrel treníroz? Ön mit tart szem előtt lova felkészítése során?

Alapvetően igen, más szemlélet mellett készülünk. A férjemmel ketten foglalkozunk a lovainkkal és amennyire ez lehetséges igyekszünk a lovak természetes szükségleteit előtérbe helyezni. Úgy gondolom nem jó egy lónak sem, ha a nap nagy részét egy kisméretű bokszban tölti, ezért rengeteget karámozzuk őket, de természetesen az éjszakát az istállóban töltik, hiszen az abrakoltatásuk elengedhetetlen. A munkamódszerünk is eltér.

Együtt az istálló: Lujza, Rubikon, Ruca és Régi Történet

Pontosan miben tér el a módszerük?

Úgy gondolom egy versenyló eredményességét azzal segíthetjük, ha megfelelően előkészítjük a versenyre, ehhez pedig rengeteg munkára van szükség, mire a szervezete képes lesz elviselni a versenyterhelést. Ebben igyekszünk erősíteni lovainkat. Minden nap 1,5 – 2 órát lovagoljuk őket, hogy kellően átmozgassuk a végtagjaikat, kialakuljon a megfelelő izomzatuk. Ezt persze azért tehetjük meg, mert nagyon sok időt tudunk rájuk szánni. Nekünk ez a hobbynk, nem siettetjük őket, láthatják, hogy nagyon ritka, hogy kétévest futtatunk, hiszen velük még nehezebb és összetettebb a felkészülés. Büszkék vagyunk arra, hogy nagyon ritkán sérülnek meg a lovaink, nagyon vigyázunk rájuk. Mindez persze kevés, ha egy lóban nincs klasszis tudás, azt tréninggel nem tudjuk pótolni. Sajnos eddig nem voltunk szerencsések, igazán kiemelkedő képesség egyik lovunkban sem volt, de töretlenül bízunk benne, hogy előbb-utóbb ez is megadatik.

Idén hány lóval készülnek és várhatóan mikor láthatjuk az első futóikat?

2019-ben négy lóval képviseljük istállónkat, tavaly bemutattuk Rubikont, reméljük sokat jön előre a télen, valamint új futónk a hároméves kancánk, Ruca (Category Five – Rumina) is bemutatkozik. Természetesen a tavalyi ismerősök Régi Történet és Lujza is tréningben áll, talán Rubikontól várjuk a legtöbbet. Régi Történet nem olyan jó ló, mint gondoltuk. Sokkal többet vártam tőle, Lujza se mutatott sokat, bár felé kisebb is volt az elvárás szerényebb képessége révén. Rubikont egy futás alapján nem merem megítélni, de bízunk a legjobbakban. Az első napot általában ki szoktuk hagyni, de várhatóan április 2-3. versenynapján már mi is indulunk, reméljük szerencsésebbek leszünk, mint 2018-ban.

Varga Áron

SHARE THIS