/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a galopp szakág trénereit 2. rész Barabás Mónika

Hogyan kezdődött kapcsolatod a galoppal?

2000-ben kaptam először amatőr licencet, Szabó Józsefnél, vagy ahogy a pályán ismerték Pörinél lovagoltam Alagon.

Emlékszel az első nyerésre?

Persze, az ilyesmit nem lehet elfelejteni, első győzelmemet több helyezés után Kincskeresővel arattam, 2000. szeptemberében, majd egy hónappal később ezt sikerült megismételnünk, így neki és persze a Mesternek köszönhetem, hogy rögtön az első évemben az év legeredményesebb amatőrlovasa lettem.

Volt saját lovad is?

Igen, később a családunk lovát, Díszest lovagoltam, vele hat alkalommal is nyertünk. Fantasztikus ló volt! 2008-ban úgy döntöttem, hogy profi licencet kérek.

Profiként is sokan kitüntettek bizalmukkal, sok lovat lovagoltál, van mégis olyan idomár akinek különösen sokat köszönhetsz?

Farkas Tibor rengeteget segített, tőle nagyon sok lehetőséget kaptam, mint lovas. Nála állt Díszes is, akinek számos győzelmet és helyezést köszönhetek. Már akkor sokat tanított Farkas Mester a lovak felkészítésével kapcsolatban, neki nagyon sokat köszönhetek.

Hogyan jött a gondolat, hogy idomárként is megpróbálod magad?

Hozzám mindig közelebb állt a lovas élet, mint az idomári, több esetben viszont a lovaglás mellett trénerasszisztensi feladatokat is kaptam, így volt rálátásom a szakma ezen részére is. Emellett mégis kicsit kényszerhelyzetben voltam, hiszen szerettem volna saját lovakkal is foglalkozni, ezért idomárlovas licencet kértem 2011-ben. Persze minden nehézség ellenére nagy öröm volt számomra, hogy idomárként is kipróbálhattam magam, de mégsem akartam elengedni a lovaglást sem, hiszen kis istállóként jól jön a mai napig, ha én is nyeregbe szállhatok versenyben is.

König Arion (Stanislav Georgiev) győzelme a Rákosszentmihályi Hendikepben

Most hogy épül fel az istállótok, továbbra is idomárlovasként tervezed a 2019-es szezont?

Természetesen most is idomárlovas licencet kérek, az említett okok miatt, emellett pedig szeretem élesben is megtapasztalni, hogy éppen hol tartanak a lovaim, így továbbra is maradok a megszokott státusznál. Jelenleg hárman dolgozunk, Kriskó Norbert a zsoké és ifj. Iglódi János, pedig az istállózásban segíti a munkákat.

Most nem futtatsz saját lovat, milyen a kapcsolatod a tulajdonosaiddal? Régóta dolgoztok együtt?

A futtatást most „pihentetem”, kiöregedett versenylovaimat megtartottam, nálam töltik nyugdíjas éveiket, így most a tulajdonosaim lovaiból igyekszem kihozni a maximumot. Szerencsés vagyok, hiszen mindhárom tulajdonosommal nagyon jól tudok együtt dolgozni, mondhatom jó baráti és egyben munkakapcsolat alakult ki köztünk. Bodorics Istvánnal 2010-ben ismerkedtünk meg a Nemzeti Vágtán, egy Pöttyös Panna nevű ló kapcsán és ez a jó kapcsolat azóta is felhőtlen. Hasonlóan jó viszonyt ápolok dr. Szilágyi Attilával, a Tahi Stud Kft. istálló tulajdonosával is, vele az ötödik közös szezonunkat kezdjük meg idén. Az új tulajdonosom Nagy Ilona Svédországban él, kalandos út vezette hozzánk, hiszen lovast keresett egy cseh gátversenyre saját lovára így talált rá az akkor még istállónkban dolgozó Bakos Gáborra. Gabi éppen Csehországban lovagolta Diplomatát. Ilona látta a szép eredményt, így Magyarországra utazott, megnézte a körülményeket, és úgy döntött ránk bízza Chamsin Street-et, annak ellenére, hogy Gábor akkor sajnos sérülés miatt nem tudta vállalni az akkor 7 éves kanca lovaglását. Ennek ellenére kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak és azóta már egy újabb lovát is az én gondjaimra bízta.

Mit lehet tudni az új reménységekről?

Spotlight egy remek kis kanca, Chamsin Street édestestvére, ősszel került hozzánk, még az alapozó munkáknál jár, bízom benne, hogy jó ló lesz belőle. Mellette dr. Szilágyi Attila is bővítette a létszámot, ő egy Casamento – Marifah párosításból származó pej mént vásárolt a tavalyi Tattersalls árverésen. Vele is az alapozó munkáknál járunk, szerintem ő egészen korán mutatkozhat be. A nevét egyelőre nem tudom, Attila szereti az utolsó pillanatig titokban tartani az új lovak nevét, egészen addig, amíg el nem fogadja azt a hazai Méneskönyv vezetés. Mellette egy hároméves kancával is bővült a Tahi Stud Kft. istállója, Magic Hope (Rendezvous – Magic Smile) is hozzánk került, ő is belovaglás alatt áll. Bodorics úr új lovát, a német Hocus Pocus-t tavaly csúnya baleset érte, melynek következtében ki is kellett heréltetnünk, így sajnos őt már például a Derby-ben nem láthatjuk futni. Sajnos ez a sérülés és az abból adódó kimaradás a tréningből is visszavette, így várhatóan majd nyáron mutatkozhat be a Kincsem Parkban. A munkái alapján ő az egyik nagy reménységem. Zendaya tavaly megsérült a karámban, ezért ő sem tudott bemutatkozni, hasznos lónak gondolom, sűrű-robosztus alkat, nem egy klasszikus kanca felépítés, így vele is óvatosan kell készülnünk, de szépen haladunk, középtávú versenyekben gondolkodom vele.

König Arion (Kriskó Norbert) tavalyi második sikere a Sőrnyei Hendikepben

Hogy vannak az idősebb lovaid, mindegyikük tréningben marad 2019-ben?

2018-ban kettőt sikerült nyertem König Arionnal idomárként, bebizonyította, hogy hosszabb távon lehet vele számolni és látok benne további fejlődési lehetőséget, persze ehhez a vérmérsékletén neki is változtatnia kell. Idén kiheréltettük, hiszen nála a startgépnél voltak nehézségeink, így remélem, hogy ezzel a viselkedésén és a versenyzéshez való hozzáállásán is javíthatunk. Music Channel későn kezdte pályafutását, de érzem, hogy többre hivatott, mint amit eddig mutatott. Meglepően későn, ötéves korában kezdték tréningezni annak idején Chamsin Street-et is, tavaly egészségügyi problémákkal küzdött, ezért csak háromszor futottunk vele, hosszú távon a gát szakágban szeretnénk kipróbálni. La Kena és Best Harmony pedig idén már nem versenyeznek. Remélem 2019-ben szerencsésebbek leszünk, a sok sérülés és laborálás meglátszik a tavalyi teljesítményünkön, de idén újult erővel próbálkozunk és bízunk a legjobbakban.

Varga Áron

SHARE THIS