/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügető szakág trénereit – 2. rész

BORBÉLY JÁNOS

Régi motoros az ügetőszakmában, 1980-ban került kapcsolatba az ügetőlovakkal, pályafutását segédhajtóként kezdte. A nyolcvanas évek elején sok szép sikert ért el, kétszer lett segédhajtó champion, majd a 60. győzelme után idomárhajtó státuszba került.

Mikor lettél idomár és miért ezt a szép, de nehéz szakmát választottad?
– 1985-ben lettem idomár, nagyon szeretem az állatokat és ezen belül legfőképpen a lovakat. Nem sokat gondolkoztam rajta, hogy mi legyek, a lovak miatt szeretem a munkámat. Odaadó, hűséges társak.

Hány lóval foglalkozol jelenleg?
– Összesen 12 ló áll az idomításomban, ebből 10 van az istállóban, kettő pedig vidéken tölti a téli pihenőjét.

Hogyan értékeled a 2018-as szezont?
– Azt tudni kell, hogy nem nálam állnak a pálya legjobb küllemű és származású lovai. Ez így van általában minden kisebb istálló esetében. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy ragyogó évet zártunk. Külön büszke vagyok Nyilasi Bálintra, aki az én istállómban hajt. Egy rendkívül tehetséges fiatal, aki idén megnyerte a segédhajtói championi címet.

Melyik lovadat lehet kiemelni pozitív teljesítménye alapján?
– A most ötéves Vezuvián ilyen, abszolút pozitív meglepetés volt egész évben, több győzelmet és dobogós helyezést is szerzett a tavalyi évben. Voltak remek időszakai és azt gondolom, hogy idén is fogja hozni ezt a teljesítményt.

Mit lehet tudni a fiatalokról?
– Kétévesünk még nincsen, de tervben van, hogy a tulajdonosaim vesznek néhányat. A Derby évjárattal kapcsolatosan viszont nagyon bizakodó vagyok, van 3-4 olyan négyévesünk, akik nagyon ígéretesen mozognak.

Milyen célokat tűztél ki az idei évre?
– Legyen legalább olyan jó az idei év is, mint a 2018-as volt. A többit pedig majd meglátjuk, hogy alakul.

 

 

SHARE THIS