/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügető szakág trénereit – 5. rész

MÁRTON LAJOS

Szinte a szemünk előtt nőtt fel az elmúlt másfél évtizedben és a tehetséges segédhajtóból Magyar Ügetőderby-nyerő tréner vált az évek során. Édesapjának sokat köszönhet, amatőrhajtó volt a 80-as években még a régi pályán, a Kerepesi úton, emiatt őt is hamar magával ragadta az ügetőversenyzés hangulata. Hajtani Marschall Istvánnál kezdett Kakucson, később pedig Winkler Márton tulajdonos tanyáján Fazekas Imrétől és Papp Istvántól tanulta a legtöbbet, náluk lett segédhajtó, majd Winkler Márton lovaival 2012-től idomárhajtó.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?
– A nyers csikók behajtását. Ez a legszebb része a munkánknak, amikor egy fiatal, képzetlen csikóból sikerül egy igazán jó versenylovat faragni és eljutni vele a csúcsra. Minden évben nagyon várom ezt az időszakot. Minden ló egy történet, minden lóban benne van a nagy lehetőség.

Jelenleg hány lóval foglalkozol?
– Most nincs sok lovunk, nyolc versenyző ló és öt kétéves csikó van az AMMA istállóban tréningben, hat futó ló pedig az Ali istállót erősíti Gyolai Zoltánnak köszönhetően.

Hogyan értékelnéd a 2018-as szezont?
– Sajnos a tavalyi év nem úgy sikerült, ahogy terveztem. A fiatal lovak nem hozták meg a várt javulást, így a nagydíjakban nem volt keresnivalónk, az öreg klasszisok pedig hiába nagyon hűségesek, sajnos ők már nem lesznek fiatalabbak. Egyedül Time To Say Goodbye volt az, aki mindig stabilan teljesített.

Mit vársz a két- és a hároméves lovaktól idén?
– A kétévesek közül Time To Say Goodbye testvére, Beyond The Limits tűnik nagyon ígéretesnek, illetve Be Happy. A 2019-es szezonban nagyon bízom a 3 éves, A-betűs évjáratban. Közülük legfőképp Apollo Creed, Anasztázia és Aviator futásaiban.

 

SHARE THIS