/ by /   Hazai galopp hírek / 0 comments

Újra futhatnak a telivérek Angliában

Lóinfluenza miatt szünetelt a lóversenyzés közel egy hétig Nagy-Britanniában. A kényszerpihenő 174 istállót érintett.

Miután február hatodikán három lóinfluenzás megbetegedést jelentettek egy tréningtelepen, ami ráadásul vakcinázott lovakat érintett, a Brit Lóversenyhatóság (BHA) másnap, február hetedikén úgy döntött, hogy berekeszti a soron következő versenyeket. „Ez egy megelőző lépés, mert a lovak egészségét helyeztük előtérbe. Nem szeretnénk fölöslegesen kockáztatni egyetlen állatot sem, a versenyek folytatása pedig pont ezt eredményezné. A járvány kontrollálása az első lépés ahhoz, hogy megóvjuk a lovakat és megakadályozzuk a további problémákat” – írta a BHA közleményében.

A hatóság ezért felfüggesztette a versenyeket és az Animal Health Trust (AHT) szakemberievel vállvetve dolgozott a helyzet megoldásán. A kényszerszünet alatt az AHT laborjában éjjel-nappal folyt a munka, több ezer mintát vizsgáltak meg, három nap alatt annyit, mint máskor egy év alatt. Hétfőre biztossá vált, hogy a fertőzés csak két lótartó helyet érintett, ekkor már nem találtak újabb pozitív mintákat, így a Lóversenyhatóság kiadta a zöld jelzést, hogy február 13-tól ismét visszatérhet minden a megszokott kerékvágásba – de a korábbiaknál szigorúbb járványvédelmi intézkedések mellett.

Bár az elrendelt kényszerpihenő hatalmas érvágás volt az egész ágazatnak, minden érintett tisztában volt vele, hogy ez csak a szükséges rossz, hiszen a cél egy esetleges járvány megelőzése. A BHA megköszönte a lótartók, tulajdonosok, idomárok, állatorvosok együttműködését és a korábbiaknál szigorúbb járványvédelmi intézkedéseket vezettek be: a versenyekre nevezett lovaknak fél éven belüli lóinfluenza elleni védőoltással kell rendelkezniük, és szigorú megfigyelés alatt fognak állni a versenypályákon.

Lóinfluenza – jól nézd meg, melyik vakcinát választod!

A lóinfluenza rendkívül fertőzővírus okozta betegség, ami Európában endémiás, azaz folyamatosan jelen van. Legfőbb tünetei, amelyeket minden lótartónak ismernie kell: köhögés, orrfolyás, étvágytalanság, levertség, láz. Fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor azonnal értesítsd állatorvosodat.

A lóinfluenza ellen létezik védőoltás, de nem mindegy, melyik vakcinát használjuk, mert bizonyos gyártók a legaktuálisabb törzseket (amelyek éppen cirkálnak az adott területen) teszik a készítményeikbe, mások viszont csak egy vírust amit a „polcon” találtak. Tudjuk, hogy az influenza folyamatosan változik, így egy régi típusú vakcina lehetséges, hogy semmit nem használ és a vírustörzsek elterjedése még földrajzi régiónként is változhat, ezért a helyes oltóanyag megválasztása kritikus – figyelmeztet dr. Korbacska-Kutasi Orsolya.

De a helyesen megválasztott vakcina is csak állományszinten nyújt megfelelő védelmet. Ha van egy 50 lovas sportistállód és csak néhány lovat oltatatsz be influenza ellen, az nem hatékony védekezés, influenzajárvány során a betegség az oltott lovakban is kialakulhat, csak enyhébb tünetekkel. Ezért ez a megoldás inkább félmegoldás (vagy még annyi sem). Ha viszont az 50 állatból 40 kapott vakcinát, akkor ha az egyik vakcinázott ló egy versenyen fertőződik, nem fog jelentős veszélyt jelenteni a többire, a vírus nem képes nagymértékben szaporodni és erősödni benne, így a terjedés veszélye is minimális lesz. Ugyanez igaz, ha oltatlan ló behozza a telepre a kórokozót: a vírus továbbjut, de gyenge marad, többé-kevésbé megreked – magyarázza a szakember.

A jelenlegi nyugat-európai influenza kitörések oka az úgynevezett „Florida sublineage Clade 1” vírus. Ez ugyanaz a törzs, ami 2007-ben Ausztrália lóversenyzését három hónapnyi kényszerszünetre kárhoztatta és több mint 10.000 lovat érintett – Ausztrália egészen eddig a pontig mentes volt a lóinfluenzától, így az ausztrál lovak ekkor még egyáltalán nem voltak oltva a betegség ellen.

A mostani megbetegedéseket okozó vírustörzs ellen a következő vakcinák védenek:

  • ProteqFlu, illetve az új Vetera® XP a Boehringer Ingelheim-től
  • MSD Equilis Prequenza

Azonban ahogy az állatorvosok gyakran mondják, a biológiában nincs 100%: még ezek a vakcinák sem nyújtanak 100%-os védelmet, a vírus ezeken is képes áttörni, ezt azt jelenti, hogy masszív járvány és/vagy alacsony átoltottság esetén így is előfordulhatnak megbetegedések vakcinázott lovak esetében is.

„Idén valami kedvezett az influenzának, mert a humán járvány is jóval erősebb volt a szokásosnál. Ami a lovakat illeti: most minden lovat, ami hat hónapnál régebben volt oltva, vakcinázni kell!” – mondja dr. Korbacska-Kutasi Orsolya, aki arra is felhívta a magyar lovasok és lótartók figyelmét, hogy herpesz járvány gyanú van Pest megyében. Ezért:

Ha bárki légzőszervi problémákat, idegrendszeri tüneteket vagy vetélést tapasztal lovánál, azonnal hívja állatorvosát.

A járványok megelőzése szempontjából fontos, hogy az állatorvosok a gyanús esetek mindegyikében küldjenek mintát a NÉBIH ÁDI Tábornok utcai laborjába.

Az eredeti cikk a Riderline.hu-n jelent meg.

SHARE THIS