/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügető szakág trénereit – 10. rész

LAKATOS ÁRPÁD

Az elmúlt szezonban debütált kis istállójával Lakatos Árpád idomárként. Lovai egész évben becsületesen teljesítettek és szépen szállították a győzelmeket.

Hogyan kerültél bele az ügetősport világába és hogyan lettél idomár?
– Nagyapám igazi törzsfogadó volt még a régi ügetőn, a Kerepesi úton és gyerekként mindig kivitt magával. Gyakorlatilag minden hétvégémet ott töltöttem és már akkor teljesen beleszerettem a lovakba és az ügetőversenyzésbe.
Másfél évtizede Budai Attila barátom révén kerültem a lóversenypályára, mint futtató Turbucz Sándorral, aki már akkor hajtott is. Közösen vettük meg az egyik versenylovat, Diadorát. Később megszereztem az amatőr engedélyemet, elkezdtem hajtani tréningben, később versenyekben. A fő célom az volt, hogy 60 győzelem szerezzek, ami alapja a továbblépésnek. Ezt 2017-ben sikerült teljesítenem, ekkor kértem ki az idomári liszenszet.

Mit szeretsz a munkádban?
– Ez nagyon összetett kérdés. Természetesen nagyon szeretem a lovakat, e nélkül nem is lehet ezt csinálni. Emellett pedig mindent szeretek, ami a lovakkal való foglalkozással kapcsolatos: a lassú munkát, a gyorsmunkát, a tenyésztéssel kapcsolatos feladatokat, a versenyzést. Egyszóval minden részét szeretem ennek a gyönyörű sportnak.

Jelenleg hány lóval dolgozol?
– 15 lovunk van, ennek egy része a Kincsem Parkban, a többi Csévharaszton a tanyán, ahol az élő legenda, az életműdíjjal is elismert, Szászi József kezei alatt dolgoznak. Rengeteget tanultam a Mestertől, aki szerencsére nagyon jó fizikai állapotban van még mindig, 60 éve lovakkal foglalkozik, azt mondhatom, hogy ő az én tanítómesterem.
Megemlíteném társam, Weber Zsolt Kecsap barátomat, akinek a lovai nálam vannak idomításban és aktív tagja a Shalom istállónak. Rengeteg mindenben segít Zsolt, kiveszi a részét a napi munkában, sőt már a tenyésztésbe is belekóstolt.

Milyen fiatal reménységeid vannak?
– A négyéves Zlatan LIW nagyon ígéretes, nagy célokat tűztünk ki vele idén, többek között a június végi Magyar Ügetőderbyt is, remélem sikerül elérni ezeket.
Több saját tenyésztésű fiatal lovam van, a tenyészet apósom, Iván Zoltán tanyáján, Boldogon található. Ő rengeteg áldozatot hoz a lovakért, nagy köszönettel tartozom neki emiatt. A hároméves Annabell LIW és a kétéves Bon Voyage LIW kifejezetten ígéretesnek tűnnek. A C-s évjáratból pedig majd ősszel kerül fel az egyik nagyszerű import kancám, Amazing Lobell rendkívül jónak ígérkező csikója, Chef Doeuve, akinek a neve azt jelenti “remekmű”. Bízom benne, hogy hű lesz a nevéhez. Rajta kívül szintén ősszel kezdi meg a tréninget Mausi Caddik LIW nevű csikója is.

Mely lovak okoztak pozitív vagy éppen negatív meglepetést a tavalyi évben?
– Szerencsére negatívot nem tudok felhozni. Pozitív meglepetést több lovaim is szolgáltatott, a hűséges Orinoco 10 éves kora ellenére is szenzációs évet zárt, 10 versenyből 6-ot megnyert. Renoir Lag nagyon jó, stabil teljesítményt nyújtott, illetve Verbena SB év végére fantasztikusan belehúzott, az utolsó előtti versenyét toronymagasan nyerte. Idén nagyon sokat várok tőle is.
Rendkívül jó évet zártam, hiszen rögtön az első idomári évemben a kis lot ellenére is 20 versenyt nyertünk, amire nagyon büszke vagyok. A 20 versenyből 10-et nyertem én, 10-et pedig amatőrhajtók, segédhajtók és meghívott hajtók. Nagyon elégedett vagyok a tavalyi évünkkel.

Mit vársz 2019-től?
– Én rendkívül optimista ember vagyok, mindenhez nagyon pozitívan állok, így még jobb évre számítok, mint a tavalyi volt.

 

 

 

SHARE THIS