/ by /   E-Turf Magazin, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk a Derby évjárat reménységeit – 2. rész

For You

Az Esztergomi istálló reménysége a championátus ezüstérmese, For You 67,5-es generállal búcsúztatta a 2018-as szezont. A mének bajnoka rögtön mérföldön került kipróbálásra 2018. szeptemberében, ahol könnyedén sétált el az ellenfelektől. Ribárszki Sándor idomítottja látványos stílusával mindannyiunk figyelmét felkeltette, remek mozgása, példaértékű külleme, valamint nyugodtsága révén azonnal a játékosok egyik kedvence volt. Már a debütáláskor könnyedén sikerült győznie, ezután a menedzsment úgy döntött, utónevezik a 3 millió forint összdíjazású Szent László Díjba. A legjobb kétéveseknek kiírt nagydíjban komoly ellenfelekkel kellett megmérkőznie, ráadásul pihenésre sem maradt lehetősége, hiszen a versenyt egy héttel később rendezték meg a Kincsem Parkban. A verseny nem alakult minden szempontból a tervek szerint, For You a befutó utolsó 200 méterén támasztékát elveszítve erősen kifelé sodródott, de még ez a „malőr” sem állhatott a sárga útjába, végül magabiztosan érte el elsőként a célvonalat. A harmadik erőpróba már egy kicsit soknak bizonyult számára, a mindössze három héttel későbbi Kétévesek Kritériumában az 5. helyen végzett.

For You győzelme a Szent László Díjban, nyergében Mészáros Zsolt

Apja, Frozen Power hasznos milerként a Godolphin istálló csapatát erősítette. Igen korai ló volt, szinte azonnal elvesztette nyeretlenségét. Háromévesen az Egyesült Arab Emírségek 2000 Guineas-ében értékes második hellyel folytatta, majd még további két versenyt nyert. Legértékesebb sikerét Kölnben aratta, a Német 2000 Guineas-ben. Apaménként már most jobb utódokat is ad saját képességénél, a hat fedeztetési szezonjából több, 100 feletti RPR értékelésű csikóját ismerjük. 2016-óta az olaszországi Centro Equino Arcadia Ménesében fedez. Anyja, Folk Kris négy versenyt nyert 2 és 4 éves kora között, emellett 17 alkalommal volt helyezve Olaszországban, 1400-1600 méteres versenyekben. Anyakancaként 5 csikóját ismerjük, köztük egy többszörös nyerőt Actual-t (x Ivan Denisovich), aki 9 sikerig és 20 helyezésig jutott, mintegy 38 ezer fontot keresve. Legfiatalabb utóda Red Jazz-től szintén Nagy Csaba tulajdonába került, már belovaglás alatt áll.

Az Esztergomi istálló csapata

For You apai vonalában gyors, robbanékony sprintereket találunk, innen örökölhető tehát a sebesség és a remek felépítés. Nagyapja erős genetikája még apja hatásánál is jobban érvényesül, ez az apai testvérek teljesítményben is nyomon követhető, így a sárga mén is sokat kaphatott a nagyszülő tudásából. Az anyai oldalon szintén hasznos lovak mutatkoznak, melyek rövid-közép távon voltak eredményesek, emellett nagyon sokáig „talpon tartva” hosszú szezonokon keresztül versenyeztek, mely remek csontszerkezetre és ízületekre utal. Ez a szempont szintén kiemelkedő fontosságú egy versenyló karrierjében, így mindkét oldal hasznos tulajdonságainak birtokában For You előtt reményteljes karrier állhat, idei szereplését nagy izgalommal várjuk.

Varga Áron

fotók: Dr. Kovács Gábor

 

 

SHARE THIS