/ by /   Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Bemutatjuk az ügetőszakág trénereit – 11. rész

LAKATOS CSABA

Mikor kerültél kapcsolatba a lovakkal és hogyan lett belőled tréner?
– Lovas családból származom a nagyszüleim és a szüleim révén, így egészen korán, már 2 éves koromban a lovak között mozogtam. Az első saját ügetőlovamat 1990-ben vásároltam meg, 92-ben pedig elkezdtem hajtani amatőrhajtóként. Nagyon sikeres voltam, rögtön a második évben – majd rá egy évvel is – Amatőr Champion lettem, volt olyan év, hogy 100 versenyt nyertem. Előttem ez csak három embernek sikerült a magyar lóversenyzés történelmében, így beírtam magamat a halhatatlanok névsorába.
1996-ban lettem profi hajtó, egyre több lovat képeztem ki, majd a kétezres években idomár lettem. Az utolsó évtizedben én voltam a legsikeresebb idomár, többször lettem idomár és hajtó champion.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
– Magát az életformát, ezt csinálom 30 éve. Minden szeretek benne, a lovakat, a velük való foglalkozást, az idomítást, a versenyzést. Pályafutásom egyik csúcspontja volt mikor Vincennesben hajtottam egy nemzetközi versenyben.

Jelenleg hány lóval dolgozol?
– Körülbelül 10-15 lóval készülök az idei évre.

Mennyire vagy elégedett a 2018-as szezonnal, hogy sikerült?
– Maximálisan elégedett vagyok, annak ellenére, hogy csak pár lóval dolgoztam. Part Two az év első felében rendkívül sikeresen versenyzett, sajnos utána a tulajdonosai átvitték másik istállóba. A legtöbb versenyt Hajnal Tibor istállójában hajtottam, jó lovak, jó eredmények, sok győzelem, röviden így tudnám jellemezni.

Mely lovakat emelnéd ki pozitív vagy negatív értelemben a tavalyi évből?
– Part Twon kívül még a most három éves import kancát, Sugar Babe-t kell kiemelni. Karácsonykor rendkívül jó idővel, lenyűgöző stílusban nyerte a Nyeretlen Kétévesek Versenyét, már most látszik rajta, hogy kivételes képességű csikó, egy igazi klasszis.

Hány fiatal lovad van most és kik azok, akikhez nagy reményeket fűzöl?
– Idén leginkább Hajnal Tibor lovait fogom hajtani. Szerencsére rengeteg két-, három- és négyéves lovunk van és szinte mindegyik nagyon jól dolgozik, nagyon ígéretesek. A kétévesek is nagyon jól mozognak, a háromévesek közül négy olyan van, akiktől nagyon sokat remélek. Az előbb említett Sugar Babe pedig úgy gondolom, hogy 2019-ben meghatározó szereplője lehet a korosztályos versenyeknek. A négyévesek közül minimum 2-3 Derby lovunk is van, Zapato, Zséda és Zelida mindenképpen jó esélyt képviselnek.

 

SHARE THIS