/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Nincs többé Group 1-es futama Olaszországnak

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Olaszország sok sebből vérző versenyüzeme újabb csapást volt kénytelen elszenvedni a közelmúltban. Az European Pattern Committee (kb. Kiemelt Európai Versenyek Bizottsága – EPC) döntése értelmében a Premio Lydia Tesio elveszítette Group 1-es státuszát, és a jövőben egy kategóriával alacsonyabb besorolásban futják.

Brian Kavanagh, az EPC elnöke így nyilatkozott az ügyről: – Bizottságunk számára mindig a minőség megőrzése volt a legfontosabb szempont. Az múltban is előfordult már, hogy kénytelenek voltunk leminősíteni egyes futamokat. Ezekről mindig időben értesítettük a tagállamok képviselőit, és kellő időt bocsátottunk rendelkezésükre, a szükséges minőségi javítások elvégzésére. Idén is kiadtunk néhány figyelmeztetést, amelyek a 2020. évi versenyszezont érintik majd. Mindannyiunk legnagyobb sajnálatára, idén a Premio Lydia Tesiót voltunk kénytelenek visszasorolni. A döntést meghozó találkozón megjelent Olaszország mezőgazdasági minisztere, és arról tájékoztatott minket, hogy nem tudták megvalósítani a javasolt és elvárt változtatásokat. Az EPC őszintén reméli, hogy a jövőben ez másként lesz, és vissza tudjuk fogadni a futamot. Mindez Itália EPC-ben betöltött eddig tagságát is érinti. Rendes tagságukat ezután a társult tagság váltja fel. Nemcsak kellemetlen, de örömteli döntéseket is hoztunk. A bizottság az longchamp-i Prix Royallieu-t befogadta a felsőházba. A futam hároméves és idősebb kancák számára nyitott 2500 méteren.

Emellett három Group 3-as versenyt felminősítettek, köztük a City of York Stakes-et is. Ezen kívül a newmarketi Pride Stakes és Zetland Stakes Listed besorolás helyett Group 3 szintű lett. A kétéves kancák ezentúl Group 2-ben futnak Írországban Group 3 helyett a Balanchine Stakes-ben, a naasi Juvenile Fillies’ Stakes Listedről Group 3-ra emelkedett.

Az esettel kapcsolatban Luca Cumani is hallatta a hangját. Az Angliában élő nyugalmazott olasz tréner így nyilatkozott: – Vérzik a szívem hazámért, különösen azért, mert utolsó idomári győzelmemet ebben a futamban arattam God Givennel az Ippodromo delle Capannellében. Az EPC idén alaposan belenyúlt a rendszerbe. Olaszország vesztesként került ki a zárt ajtók mögött folyó döntéshozatalból, sokan azonban győztesként. Tudom, hogy a bizottság lehetőséget adott a javításra, de ezt sajnos nem tudtuk teljesíteni. Külön presztízsveszteségként élem meg, a tagság státuszának megváltoztatását. Ezen még a mezőgazdasági miniszter személyes megjelenése sem tudott segíteni, pedig honfitársam, Gian Marco Centanio ügyes politikus és remek ember. Tartok tőle, hogy a jelenlegi kormánynak és talán még a következőnek is sok fáradozásába kerül majd a helyzet visszafordítása. Keserűen mondom, de tény, hogy az elmúlt években az olasz lóversenyzés ingoványos terültre tévedt. Véleményem szerint a kormánnyal általánosságban véve nincs gond, de a lósport átfogó reformra szorul, és ezt politikai szinten is meg kell érteniük. Ez egy komoly figyelmeztetés volt, annyi biztos. A gondot abban látom, hogy jelenleg bürokraták vannak a kulcspozíciókban ahelyett, hogy szakmabeliek ülnének ott. Ezt a sportot íróasztal mögül nem lehet sikeresen vezetni.

Luca Cumani tiszteletdíjat vesz át

Olaszországban 2015-ben még hat Group 1-es versenyt futottak. A visszaminősítés egyik fő oka a versenydíjak késedelmes fizetése volt, és súlyosan nyomott a latba az illegális futamok szervezése is. Németországban is aggódhatnak a turfbarátok. Az EPC huszonnégy német futamra figyelmeztető felhívást bocsátott ki, köztük van a Group 1-es Deutches Derby és a Preis Von Europa is.

SHARE THIS