/ by /   Hazai ügető hírek / 0 comments

Aileron sikere – a győztesek értékelnek

A közelmúltban Franciaországban versenyző hétéves import, Aileron fantasztikus győzelmet aratott a szombati Bródy János Emlékversenyben. Hajtóját, Fazekas Imrét és tulajdonos-trénerét, Rutkai Józsefet kérdeztük.

Fazekas Imre:
Mióta dolgozol a lóval?
– Amióta megérkezett Franciaországból, ez annyit jelent, hogy az elmúlt hetekben, mióta itthon van én foglalkoztam vele. Komoly munkát nem igényelt, mert a téli időszakban folyamatosan versenyzett.

Hogyan készültetek a versenyre?
– A közelmúltban kétszer is versenyzett Franciaországban, ráadásul ezek néhány napon belül voltak, utána lószállítóval utazott haza az új környezetébe. Kíméltük, frissen tartottuk, csak lassú munkákat kapott, illetve egyetlen egy gyorsat, kondíció növelő munkát.

Milyen ló Aileron?
– Egy jó fejű, igen biztos ügetőnek tartom. A rövid ismeretségünk alatt nagyon jó benyomást tett rám.

Mi volt a taktika a versenyre, kellett-e valamire külön figyelni nála?
– Kicsit tartottam attól, hogy ha vissza start lesz, akkor felhúzza-e magát, mert munkában már előfordult, hogy megmutatta ezt az oldalát is, de szerencsére nem volt vele gond.
A másik, ami külföldi import lovak esetén elő szokott fordulni, hogy gyorsabb tempóhoz, jól átfutott versenyhez vannak szokva és ha visszafogják őket, akkor hajlamosak a pullozásra.
Így hagytam, hogy had menjen a saját tempójában, majd az utolsó 600-700 méteren szépen rá is gyorsítottunk, ezzel fölényesen megnyerve a versenyt.

Rutkai József:
Hogy érzi magát Magyarországon a ló? Mennyire viselte meg az utazás?
– Alieron a Horse Trans Cargo-val utazott, ami egy profi lószállító cég. Korábbi trénere, Jessy van den Berg (fotó lent) tökéletesen, minden részletre odafigyelve indította útjára a lovat – fáslikkal a lábán, dupla takaróban, névtáblával, amit ezúton is nagyon köszönök neki. Ennek ellenére a lovat sajnos mint mindig, így most is megviselte az utazás, kissé lefogyott, de szerencsére hamar összeszedte magát.
Itthon jól érzi magát, sokat van karámban.

Mikor jött pontosan? Miért éppen Fazekas Imrére esett a választásod?
– Februárban vettem, már nekem futott kint két versenyt, köztük Kincsem+ versenyeket, majd március 2-án érkezett meg a ló Budapestre, a Kincsem Parkba.
Azért választottam Fazekas Imrét, mert hatalmas tapasztalattal rendelkezik, számos nagyversenyt megnyert már, kivéve a Marschall József Emlékversenyt és azt szeretném, ha ez a ló hozzásegítené őt ehhez a győzelemhez is.

Mi volt az előzetes megérzésed a versennyel kapcsolatban?
– Párizsi formáját nézve kimagaslóan jó esélyt képviselt, de most nem Párizsban vagyunk, így ez mindig egy picit rizikós. Szerencsére bebizonyította, hogy mit tud.
Fazekas Imrére nagy teher nehezedett, hiszen épp csak most kezdett a lóval ismerkedni, csak a győzelem lehetett az elvárható eredmény. Kinti trénere, Jessy minden instrukcióval ellátott a lóval kapcsolatban, de még nem volt időnk és lehetőségünk ezeket mind kipróbálni, így például szombaton a tréningpatkókban futott, nem a versenypatkókban.

Milyen volt maga a verseny?
– Aileron egy nagyon jó, rövidtávú ló szerintem. Fazekas Imre jó taktikát alkalmazott, a ló élről szeret versenyezni és onnan szokott nyerni, ez most is így volt. A díjátadásra azért nem magam mentem fel, mert az amatőrhajtómnak, Balogh Bernadettnek így szerettem volna megköszönni azt a sok munkát, amivel ő is hozzájárul a ló sikeréhez.

Mikor láthatjuk Aileront legközelebb futni?
– A következő kiemelt versenyben, április 16-án a Pulay Kornél Emlékversenyben, ahol starthoz áll még Underpaid Hanover és még több másik lovam is. Illetve tervezek még két Aileronhoz hasonló kvalitású ügetőt vásárolni, akikkel célom a Marschall József Emlékverseny és a Hungária Díj megnyerése, hogy ezeknek a kiemelt futamoknak magyar győztese legyen.

SHARE THIS