/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Stayers’ Million 2019-ben is!

Az utánozhatatlan Stradivarius, nyergében Frankie Dettori

Írta: Tom Ward, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Ismét bejelentették, hogy idén is lesz Stayers’ Million, tovább folytatódik tehát a versengés a méneskönyv vezetésével megbízott Weatherby’s-ház egymillió fontos különdíjáért. 2018-ban a John Gosden tréningjáben álló Stradivarius (2014 sm, Sea The Stars – Private Life, Chief’s Crown) nyerte tenyésztőjének, tulajdonosának, trénerének, lovasának és gondozóinak a tekintélyes summát. Idén négy újabb futamot csatoltak a kvalifikációs versenyekhez. Aki azok valamelyikét megnyeri, és ismét sikeres tud lenni Ascot Gold Cup, a Goodwood Cup és (!) a yorki Lonsdale Cup hosszú távú futamaiban, 1 millió font extra nyereményre jogosult. 2019-ben az alábbi külföldi versenyek csatlakoznak a brit kvalifikációs futamokhoz:

Dubai Gold Cup (UAE, Meydan, 3200 m) – március 30.

Vintage Crop Stakes (Írország, Navan, 2800 m) – április 28.

International Oleander-Rennen (Németország, Berlin-Hoppegarten, 3200 m) – május 12.

Prix Vicomtesse Vigier (Franciaország, Longchamp, 3100 m) – május 26.

A brit kvalifikációs futamok:

Longines Sagaro Stakes (Ascot, 3200 m) – május 1.

Boodles Diamond Ormonde Stakes (Chester, 2700 m) – május 9.

Yorkshire Cup (York, 2800 m) – május 17.

Matchbook Henry II Stakes (Sandown Park, 3200 m) – május 23.

Főfutamok:

Ascot Gold Cup (Ascot, 4000 m) – június 20.

Qatar Goodwood Cup (Goodwood, 3200 m) – július 30.

Weatherby’s Hamilton Lonsdale Cup (York, 3200 m) – augusztus 23.

Charles Hamilton a Weathery’s ügyvezető igazgatója örömének adott hangot, hogy ismét módjukban áll szponzorálni a lóversenyzést színesítő kezdeményezést: – Abban a pillanatban, hogy tavaly Stradivarius megnyerte a Lonsdale Cupot, tudtuk, hogy jó úton járunk, és elszántuk magunkat a folytatásra. Meggyőződésem, hogy a különdíj olyan kezekbe kerül idén is, ahol a legjobban szolgálja a sport ügyét. A pénzösszeg elosztásánál szándékosan hangsúlyt fordítottunk arra, hogy a hagyományos díjazottakon kívül azoknak a szereplőknek is jusson a pénzből, akik a mindennapokban a legtöbbet foglalkoznak a lovakkal. Továbbra is hetven százalék illeti a tulajdonost, harminc százalékot osztanak szét a győztes ló tenyésztője, idomárja, lovasa és istállószemélyzete között.

Négy futamgyőzelem szükséges az 1 millió fontos díj megnyeréséhez, és ezek között a világ legkeményebb hosszú távú erőpróbái találhatók. Gigászi teljesítmény kell a sikerhez. Stradivarius a Group 2-es Yorkshire Cupot húzta be először tavaly májusban, és parádés szezon vette ezzel kezdetét. Megnyerte a Stayers’ Million mindhárom futamát, és a hab a tortán az volt, hogy októberben nem talált legyőzőre Ascotban a 3200 méteres British Champions’ Long Distance Cupban sem. Kétévesen első két futása nem sikerült jól, de még akkor is pénzdíjas helyezéseket szerzett. Háromévesen kétszer szorult le csupán a dobogó legfelső fokáról. A Goodwood Cupot kétszer nyerte meg. Eddig mérlege: 14 futás, 9 győzelem, és 1.64 millió font (602.3 millió forint) nyeremény, amihez hozzácsaphatjuk még a talált milliócskát.

A trénerzseni, John Gosden

John Gosden üdvözölte a döntést, hogy idén is lesz Stayers’ Million: – A szakmában sokaknak megmozgatta a fantáziáját az 1 millió font bónusz, ide sorolom magamat is, természetesen. Véleményem szerint mindenképpen a sport előnyére válik a kezdeményezés, tenyésztői és futtatói szempontból egyaránt. Természetesen mi, a lósport napszámosai is el tudjuk költeni a különdíjat értelmes dolgokra. Stradivarius remek formában van, kitűnően telelt és magától értetődik, hogy meg akarjuk védeni a címet. Amikor legutóbb néztem, a bukmékerek top-favoritként 11/4-hez jegyezték az Ascot Gold Cupban. Őt Kew Gardens követi 6/1-es odds-szal, majd a Melbourne Cup nyerője Cross Counter, aki 10/1-en áll.

SHARE THIS