/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai galopp hírek / 0 comments

492 telivér várja a szezonkezdést

 

A 96. Magyar Derby mezőnye a start után

Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy 2019-ben ismét régen látott számú telivér áll hazai tréningben. Futtatóinknak köszönhetően idén komoly állományfrissítés történt, nagyon sok fiatal, yearling, két- és hároméves kezdte meg a felkészülést, ugyanakkor az idősebb lovak is szép számban „ropogtatják a zabot” az alagi- és a vidéki tréningtelepeken.

Top trénereink közel 50 lóval foglalkoznak ebben a szezonban,

  • Ribárszki Sándor 44-,
  • Csupor Ferenc 43-,
  • Kovács-Bakos Szilvia 42-,
  • Zala Csaba 36-,
  • Fézer Róbert 33-,
  • Maronka Gábor 30-,
  • Stanislav Georgiev 27-,
  • Soltész András 26-
  • Friebert Attila 19-,
  • Jozef Roszival 18-

reménységgel vág neki a 2019-es esztendőnek.

A megnövekedett futtatói kedv révén idén sokan a hazai tenyésztésű lovaknak adtak teret, méneseink igen kecsegtető bérlési konstrukciókat biztosítanak, amely sokaknak nyerte el a tetszését. A bérlés lényege, hogy a bérlemény tárgyát képező versenyló összes keresete és költsége is a bérlőt illeti meg, emellett a hazai tenyésztésű lovak esetében 20%-os futtatói prémium is jár a nyeremények mellé amely komoly pénzügyi előny az importokkal szemben.

A lovak bérleti díja a megnyert versenydíj szerződésben meghatározott %-ában kerül megállapításra, tehát csak a már pénzt kereső lovak után kell néhány százalékot átadni a ménes részére. Emellett a legnagyobb pozitívum pedig, hogy a lovakat nem szükséges megvásárolni, így több millió forintot spórolhatunk. Az évek óta jól működő konstrukciónak köszönhetően egyre többen kapnak kedvet a versenyeztetéshez, idén már mindkét ménes közel 50 lova került bérlőhöz. Persze méneseink örömmel fogadják a vásárlási szándékkal érkező új tulajdonosokat is, amennyiben valamelyik fiatal állat elnyeri tetszésüket a kölcsönösen kialkudott összegért meg is vásárolhatják a szimpatikus telivért.

Hazánk két nagy múltú ménesében komoly tenyésztési munka folyik, az állami tulajdonban álló Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Ménesében, illetve a magán kézben lévő Telivér Farm Kft-nél is a fedeztetéstől a csikónevelésen át egészen a versenyló futtatásig igen széles palettán történik a versenylovak kipróbálása. Mindkét tenyészközpont több trénernél futtat, hiszen a lovak korrekt kipróbálása az eltérő tréningmódszerek, a különböző menedzselési praktikák alkalmazása mellett vihető tökélyre, ez külföldön is bevett gyakorlatnak számít.

Amennyiben cikkünk kapcsán kedvet kaptak, hogy első kézből próbálják ki a versenyló futtatás semmihez sem hasonlítható, varázslatos élményét, bővebb információért keressék fel méneseink honlapját, illetve a ménesvezetőket az alábbi elérhetőségeken.

Telivér Farm Kft (Pálfi Nóra)

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok – Dióspusztai Ménes (Balika Attila)

A versenyló futtatás, az árverési hangulat magával ragadó élménye sok futtatónkat csábította a 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi árverésekre is. A tulajdonosok és a versenyszervező hosszú ideje ápol jól működő kapcsolatot az angol-, ír-, és francia árverési csarnokokkal, melynek köszönhetően 2019-ben rekord számú import ló (67 db) kezdi meg a felkészülést, és hamarosan a versenyzést is. A külföldről érkező telivérek a versenyben történő kipróbálást követően jó teljesítmény esetén természetesen a tenyésztésben is lehetőséget kaphatnak majd, így a hazánkba áramló friss genetikai állomány révén tovább javulhat a hazai tenyésztés is. A legújabb reménységeket és a jól ismert kedvenceiket március 31-én, vasárnap láthatják újra.

Mindenkit szeretettel vár a Kincsem Park!

Varga Áron

SHARE THIS