/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Frankie Dettori és egy különleges árverés

James Stevens, Racin Post és a greatbritishracing.com írása nyomán fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Árverésre bocsátják azt a híres dresszt, amelyben Frankie Dettori Fujiyama Crest nyergében 1996-ban megnyerte a hetedik programon lévő futamot is Ascotban. A fantasztikus teljesítmény emlékére az olasz zsoké tiszteletére szobrot állítottak a királyi versenytéren. Az aukció különlegességét az adja, hogy nem az akkor viselt dresszt, hanem annak használati jogát bocsátják áruba. A kikiáltási ár 24.955 font (9.1 millió forint).

Kék, rózsaszín rombuszok és kék-rózsaszín sapka. Így hangzik pontosan a híres versenyszínek leírása, amelyek egykor Seisuke Hata tulajdonában voltak, és amelyeket viselve Frankie Dettori megnyerte a Gordon Carter Handicapet Fujiyama Crest nyergében. A sporttörténelmi teljesítmény 40 millió fontjába került a bukmékereknek, hiszen 25501/1 odds-szal adták annak esélyét, hogy a programon szereplő összes versenyt az akkor még csak huszonhat esztendős olasz fiú nyeri. Volt olyan fogadó, aki fél millió fontot zsebelhetett be.

A jelenlegi tulajdonos, John Kerr három évvel ezelőtt vásárolta meg a jogot, de lovat sohasem futtatott. Döntését így indokolta: – A dressznek komoly értéke van a sportban. Gyűjtő vagyok és nem futtató, de rajongok a lóversenyzésért. Szeretném, ha a dressz visszakerülne oda, ahová tartozik, a versenypályára. Az álmom, hogy egy derby-győztes viselje másként nem valósulhat meg. Természetesen az lenne a legcsodálatosabb, ha Frankie öltené magára. Számomra ő a világ legjobb lovasa, és én is ott voltam aznap Acotban, tanúja lehettem a bravúrnak. Emlékszem a többi zsoké arcára. Őszinte elismeréssel néztek kollégájukra, felemelő volt látni sportszerűségüket. Művészettörténetet tanítok, és emellett vérbeli gyűjtő vagyok, így került hozzám a használati jog is. Az eladásból befolyó összeg egy részét egy lóversenyzést támogató alapítványnak ajánlom majd fel, a többivel még nem tudom mihez kezdek.

Nagy-Britanniában a versenyszíneket örökölhetik a tulajdonosok leszármazottai, és anélkül is megtarthatják, hogy futtatnának. Ezzel a lehetőséggel azonban csak arisztokrata családok és mágnások élnek többnyire. Egyrészt a hagyományok ápolása miatt, másrészt pedig azért, mert a színeknek mindig jó ára van a piacon.

Frankie Dettori hét egymást követő győzelme 1996. szeptember 28-án Ascotban:

Cumberland Lodge Stakes, 2400 m, Group 3 – Wall Street (1993 stpm, Mr. Prospector – Wajd, Northern Dancer), 7 induló, ½ hossz. Tulajdonos: Godolphin istálló. Odds: 2/1. Wall Street mérlege 8 futam, 3 győzelem, 2 második helyezés. Ménesbe nem került.

Diadem Stakes, 1200 m, Group 2 – Diffident (1992 pm, Nureyev – Shy Princess, Irish River), 12 induló, rövid fejhossz. Tulajdonos: Godolphin istálló. Odds: 12/1. Diffident hét győzelmet aratott életében, utána Indiában a Poonawalla ménesben állt. Egy helyi 1000 Guineas és egy kancadíj győztese származik tőle.

Queen Elizabeth II Stakes, 1600 m, Group 1 – Mark Of Esteem (1993 pm, Darshaan – Homage, Ajdal), 7 induló, 5/4 hossz. Tulajdonos: Godolphin istálló. Odds: 100/30. A 2000 Guineas-nyerő mén hét futásából négyet megnyert, és a Darley Stud állományát erősítette versenykarrierje után. Tőle származik a derby-győztes Sir Percy, és a top-sprinter Reverance.

Tote Festival Handicap, 1400 m, II. osztály – Decorated Hero (1992 pher, Warning – Bequeath, Lyphard), 26 induló, 3 ½ hossz. Tulajdonos: a néhai Mr. Herbert Allen örökösei. Odds: 7/1. Decorated Hero 33 startjából 14 alkalommal tudott nyerni. Négy szezont versenyzett végig, majd ezt követően a British Racing Schoolba került, ahol kitűnő adottságait a zsokéutánpótlás terén tudták hasznosítani.

Rosemary Stakes, 1600 m, Listed – Fatefully (1993 pk, Private Account – Fateful, Topsider), 18 induló, nyakhossz. Tulajdonos: Maktoum Al Maktoum sejk. Odds: 7/4. Fatefully 14 futásából 4 győzelem, 4 második és 1 harmadik helyezés született. Karrierje befejeztével a Gainsborough Studba vonult vissza, és számos csikónak adott életet, köztük a Nassau Stakes-nyerő Favourable Terms-nek.

Blue Seal Stakes, 1200 m, II. kategória – Lochangel (1994 sk, Night Shift – Peckitts Well, Lochanger), 5 induló, ¾ hossz. Tulajdonos: J. C. Smith. Odds: 5/4. A kétéves kanca ekkor, második futására veszítette el nyeretlenségét. Életében még kétszer sikerült nyernie, a Listed besorolású Somerset Stakes-ben, és a Group 1-es Nunthorpe Stakes-ben. Később a Littlestone Studban élt anyakancaként.

Gordon Carter Handicap 3200 m, III. osztály – Fujiyama Crest (1992 pher, Roi Danzig – Snoozy Time, Cavo Doro), 18 induló, nyakhossz. Odds: 2/1. Tulajdonos: Seisuke Hata. A ló várható osztaléka 12/1-en kezdődött, de a Dettori-lázba került közönség 2/1-ig szorította le az odds-ot. Ellene szólt, hogy ő vitte a top-súlyt, 63 kilogrammot. Ez volt élete ötödik és egyben legrangosabb győzelme, utána még hármat gyűjtött hozzá alsóbb szinteken. 2000 nyaráig versenyzett. Pályafutása végén Frankie Dettori megvásárolta.

SHARE THIS