/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Diplomata xx – Egy telivér a sportlovak közt

Diplomata a Group 1-et négyszer megjárt telivér egy sérülés miatt nem folytathatta pályafutását a galoppon. Formai adottságai és teljesítménye, arra sarkalltak többünket, hogy a tenyésztésben legyen kipróbálva. Így kerülhetett kis közbenjárás útján Székely Károly tréner telepéről dr. Jármy Miklós az MSLT (Magyar Sportló- és Félvér tenyésztők Egyesülete) elnökének az istállójába. Ennek már fél éve, azóta Miklós és családja készítette a lovat a 2019. március 9-10. között megrendezett MSLT tenyésztők hétvégéjére, ahol már fedezőménként mutatkozott be. Mivel saját teljesítménye alapján kapott fedeztetési engedélyt, csak a bemutató kategóriában indult volna, de úgy döntöttek, hogy pontos képet kaphassanak a lóról és tőle várható tenyész teljesítményről, bemutatják a bíráló bizottságnak, így a küllemi vizsgán és a szabadonugró feladatban is láthattuk. A bírálók munkáját az idei évben René Tebbel német sztárlovas segítette, aki a 2016-os olimpia első napját a díjugratásban nyerte, és számtalan győzelem és helyezés van a neve mellett nemzetközi nagydíjas versenyszámokban.

Pataki Gergelyt az MSLT tenyésztés vezetőjét, és Szebényi Dánielt az MSLT elnökségi tagját kérdeztük Diplomatáról.

  • Milyen benyomást tett a ló?
  • P.G.: Először a lovat a Kincsem Park fotózása után láthattam a fényképeken, később Jármy Miklós istállójába láthattam személyesen. Amikor kivezette az istállóból már egy megnyugtató formát mutatott a viselkedésével. Mivel egészségügyileg már rendben volt, így kipróbáltuk szabadonugróban és megnéztük a mozgását, nagyon szimpatikus volt, hogy az angol telivérhez képest kiemelkedő az ügetése, és nagyon kereste az ugrásnál is a jó megoldást.
  • Milyen volt Diplomata angol telivér fogadtatása a bírák közt? 
  • P.G.: Már a bírálat előtt többekre nagyon pozitív benyomást tett, mert elég nagy szél volt és több ló a vizsga előtt a várakozás közben kezelhetetlenül viselkedett, ehhez képest pedig Diplomata nyugodtan nézelődött és legelészett még várt a sorára. Én nem vettem részt a ló bírálatában, de a többi kollégám elégedetten fogadta az átlagos telivérekhez képest nagyobb méretű lovat.
  • Mit tudtatok előzetesen a lóról és mennyire figyelitek a Kincsem Parkban a lovakat és az eseményeket?
  • P.G.: Nagyon jól előkészített anyagot kaptunk róla, amiben részletesen megtudhattunk mindent Diplomatáról. Én az édesapámmal a 90-es években nagyon sokat jártam a galoppra, manapság csak a Food Truck Showt látogatom.
  • Sz.D.: Én futtatok lovat úgyhogy, azokon a napokon, amikor versenyzik, kint vagyok a pályán én is és Alagon a tréning telepen is, ha tehetem megnézem a munkákat.
  • Mik voltak a bírálati szempontok?
  • P.G.: Alapvetően a testi adottságokat vizsgáljuk elsősorban és az összbenyomását a lónak. Fej, tarkó, nyakillesztés, felső vonal, lábállás, paták. Mozgás esetében, pedig a lépést, ügetést és az ugrókészséget.
  • Milyen egy korszerű telivér ma a sportló tenyésztésben?
  • Sz.D.: Telivért nemesítésre használnak a tenyésztésben. A nemesítés célpárosítás alatt pedig ezeket a tulajdonságokat keressük és szeretnénk kapni:
    • Első és legfontosabb szervezeti szilárdság.
    • A második pedig a reflex. Reflex alatt azt értem, hogy a lovas csizmája és a ló agya közt milyen gyors a reakció. Ezt a telivér tudja legjobban javítani.
  • Sz.D.: Nagyon jó példa, hogy Kemál milyen kiemelkedő volt, aki a müncheni olimpián képviselte az országot. Vagy nézhetjük Imperiál ivadékait. Galoppon Imperiálnak a pej csikói futottak jól, viszont Bilbaonak, aki pej volt viszont a sárga csikói voltak kiemelkedőek az ugrósportban és a tenyésztésben például Déva, Galga, Gara, ezek mind nagy képességű lovak voltak, sajnos megváltoztak a telivérek főleg Magyarországon. Nézhetjük az Egyesült Államok díjugrató válogatottja a 80-as évek végéig szinte csak telivérekkel versenyzett. Ott volt Gem Twist, aki többször volt év lova és mivel herélt volt így a klónjai álltak tenyésztésbe és nagyon jó csikókat adnak. Viszont meg kell jegyezni, hogy szerintem Diplomata ma a Hannoverben, Holsteinben vagy a KWPN-ben fedező angol telivéreknél sokkal jobb!
  • Milyen kancák passzolnak egy telivérhez, vagy konkrétan Diplomatához?
  • Sz.D.: Telivér kell a tenyésztésbe a tenyésztők is mindig ezt hangoztatják, de sajnos mindig az a vége, hogy a szomszéd fedeztessen vele, mert sajnos nem tudjuk befolyásolni, hogy mén vagy kanca csikó születik utána. Alapvetően a kanca csikók preferáltak, mert ha egy nagyméretű, és nagy képességű, de például lassú vagy egy kicsit halvérűbb kanca fedeztetése után kanca csikó születik, ami egészséges és jó, akkor az visszafedeztetve egy kiemelkedő ugró ménnel hozza meg az eredményt. Mi azt szeretnénk itt az egyesületnél, hogy nagyméretű és képességű kancákat kapjon a ló, mert az nem segít, ha nem kap igazán jó lovakat egy telivér.
  • P.G.: Jármy Miklóst az egyesületünk elnökét kértem, hogy készítsünk fagyasztott spermát ettől a lótól, mert ha születik néhány jó csikó tőle, akkor biztosan nagyobb külföldi tenyésztő egyesület be fog jelentkezni, ezért a lóért és nem lesz lehetőségünk használni, ha nem lesz tőle szaporító anyagunk.
diplomata mslt19 2319
diplomata mslt19 2315
diplomata mslt19 2312
diplomata mslt19 2311
Diplomata mslt19 2310
Diplomata mslt19 2308
Diplomata mslt19 2299
Diplomata mslt19 2294
Diplomata mslt19 2282
Diplomata mslt19 2278
Diplomata mslt19 2277
Diplomata mslt19 2276
Diplomata mslt19 2272
Diplomata mslt19 2271
Diplomata mslt19 2269
Diplomata mslt19 2265
Diplomata mslt19 2264
Diplomata mslt19 2263
Diplomata mslt19 591
Diplomata mslt19 590

fotók: MSLT/ Hajdu Krisztina

Árki István

SHARE THIS