/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

6.5 millió fontos mentőöv a brit pénzdíjakra

Írta: Bill Barber, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A Horse Betting Levy Board (kb. Lóversenyfogadást Felügyelő Bizottság – HBLB) nagylelkű és példa nélküli gesztusként plusz 6.5 millió fonttal (2.44 milliárd forint) száll be az idei brit versenydíjakba. Azért kellett a szervezetek ilyen mélyen, és ráadásul ismét a zsebébe nyúlnia, mert közel ekkora összeget nem fizetett be a közösbe az Arena Racing Company (ARC). A nevezett vállalatnak tizenhat pályája van Nagy-Britanniában, és már tavaly év végén jelezték, egy új szerencsejátékot érintő törvény miatt jelentős bevételektől esnek el, amelynek következtében 7.5 millió fonttal kevesebbet tudnak a főleg alsóbb kategóriás futamok pénzdíj alapjába befizetni. (A jelentős elvonás dominó-elven működik, és röviden így foglalható össze: a kormány 100 fontról 2 fontra csökkentette a bukméker irodákban található játékgépek alaptétjeinek maximumát. Az irodák látogatottsága várhatóan jelentősen megcsappan, a lóverseny közvetítéseket kevesebben nézik, és ezáltal csökken a fogadási forgalom. Ezzel egy időben a közvetítő társaságok nem vásárolják meg a közvetítési jogot a versenypálya tulajdonosától, aki ezáltal jelentős bevételkiesést szenved. A visszaesés már közvetlenül érinti a pályán futott versenyek pénzdíjait. A kör bezárult.)

A segélynek is felfogható összeget a kisebb versenyek pénzdíjaira költik, ám egyben figyelmeztetés is jött vele a szakma szereplői számára, sürgetve őket hogy álljanak elő hosszútávú tervvel a probléma végleges megoldására. Úgy tűnik tehát, HBLB csak egyszer játszotta el a jóságos nagybácsi szerepét, nem rendszeres juttatásról van szó. A helyzet egy hónapja rendkívül kiéleződött, számos idomár bojkottal fenyegette a csökkentett versenydíjakat kiíró pályákat. Még így is hiányzik 1 millió font, de ezt már kénytelenek lesznek lenyelni.

Mindemellett az is megjegyzendő, hogy a színfalak mögött ádáz küzdelem folyik a média társaságok és a versenypályák között az egész országban, amelynek oka a piaci verseny, és talán mondhatjuk, az emberi kapzsiság. A média egyre nagyobb profitra áhítozik, ezért kartell-gyanús körülmények között kevesebbet juttat idén a közvetítési jogok megvásárlására. Ez 2019-ben országos szinten 6.5 millió fonttal lesz kevesebb, mint tavaly (úgy látszik a 6.5 millió a bűvös szám).

Idén összesen 99.3 millió fontot (37.3 milliárd forint) költenek versenydíjakra Nagy-Britanniában. Meglepő, és a téma összetettségére jellemző, hogy ez 14 millióval több, mint tavaly. A feszültséget az okozza, hogy az említett 14 millió a Listed és Group-versenyeket gazdagítják, a kisebbeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

Paul Lee, a HBLB elnöke így nyilatkozott: – Az összeget azért állt módunkban rendelkezésre bocsátani, mert 2017-ben jelentős többlettel zártuk az évet a Brit Koronához tartozó tengeren túli területeken, és ún. korona-függőségeken (pl. Brit Virgin-szigetek, Gibraltár, Man sziget, Jersey, Gurnsey) bejegyzett bukméker-irodáktól, akik eddig, úgy is fogalmazhatnánk, a zavarosban halásztak. Hangsúlyoznom kell, a 6.5 millió fontos segítség egyszeri segély, nem fogunk berendezkedni a rendszeres kármentésre. Ennek ellenére, az év végén ismét elővesszük az ügyet, megnézzük hány iroda zárt be a törvénymódosítás miatt, és ennek tükrében tervezzük majd a jövőt. Addig is sokan fellélegezhetnek, és tulajdonképpen minden mehet tovább a régi kerékvágásban. Örömmel jelenthetem, hogy a BHLB továbbra is változatlan összeggel támogatja az állatorvos tudományi kutatásokat, az állatjóléti programokat, a szakmai továbbképzéseket az utánpótlás nevelést, és a sportmarketinget is.

Az ARC hálás sajtóközleményben köszönte meg a segítséget. A lavinát elindító törvény április 1-jén lépett életbe, az eddigi 100 font helyett 2 font a maximum tét a fogadóirodákban elhelyezett nyerőgépekben. Ez 40-60 millió fontos bevétel kiesést okoz majd előreláthatólag a bukiknak. A kocka el van vetve.

SHARE THIS