/ by /   Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Régi bajnok ismét a csúcson

Szombaton az áprilisi ügetőmeeting legfontosabb futamában, a Pulay Kornél Emlékversenyben meglepetés győzelem született. A favorit Aileron hibázott, így nem került küzdelembe, viszont istállótársa, a kihagyás után futó Underpaid Hanover remek napot fogott ki és Lakatos Csabával a sulkyban győzött.

A Prolongo istálló vezetőjét, Rutkai Józsefet kérdeztük a siker receptjéről.

Mi volt az előzetes taktika Underpaid Hanoverrel? Jó ló, de komolyabb kihagyás után futott.
– Tavaly stabilan futott, de egy sérülés miatt komolyabb pihenőt kapott. Igazából nem volt különösebb nagy elvárás vele, jó starthelyről indult, azt kértem hajtójától Lakatos Csabától, aki egyébként jól ismeri a lovat, hogy mindent csináljon úgy, mint azt eddig tette vele.

Milyen sérülésről beszélünk?
– Volt egy sajnálatos ínszakadása, ami után kényszerpihenőre volt szüksége. Szerencsére teljesen meggyógyult, a próbafutamban jól mozgott, ez alapján döntöttünk úgy, hogy ismét starthoz állítjuk.

 Az istálló új ásza a favorit Aileron volt a futamban, mi történt vele, miért ugrott?
– Ahogy a legutóbbi interjúban említettem már, kint más körülmények között futott, más-más szerszámok váltak be nála versenyben és munkában. Ennek alapján most változtattunk pár dolgon, hogy még jobb legyen. Más patkókban futott és talán túl szoros volt a check-je, ezt majd kielemezzük és korrigáljuk a következő versenyére. A ló jól van, teljesen egészséges és szépen dolgozik, ez a legfontosabb, idő kell, hogy még jobban megismerjük és megtaláljuk azokat az eszközöket, amik ezen a pályán a legmegfelelőbbek számára.

Minek köszönhető, hogy a Prolongo istálló klasszisai ilyen jó formába lendültek?
– Egyértelműen annak, hogy rendkívül jó a stáb és természetesen Fazekas Imre mesternek, aki az egészet felügyeli. Nyertünk szombaton, de az élet nem áll meg, készülünk a májusi megmérettetésekre, a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show második napján, azaz május 4-én Unique Vill, Underpaid Hanover, Salmoe’ Bar és Aileron is starthoz állnak majd.

Lakatos Csaba, a győztes ló hajtója:

Milyen esélyt adtál magatoknak a start előtt, hiszen csak egy próbafutam volt a ló lábában?
– Nem képviselt túl nagy esélyt a ló, a szaklap szerint sem. A mezőny nagy része már megmutatta magát az idén, a ló ráadásul sérülés után indult. Ami bizakodásra adott okot az a próbafutamban mutatott formája volt a számomra, nagyon friss volt, nagyon jó stílusban, jól mozgott, így bíztam benne, hogy versenyen is kiválóan fog szerepelni. Nemcsak a győzelem mondatja velem, hiszen tavaly is sokat versenyeztem vele, de ha rendben van, akkor azt gondolom, hogy jelen pillanatban ő a legjobb ügető a magyar pályán.

 Hogyan alakult a verseny, minek köszönhető, hogy nyertetek?
– Nem alakulhatott volna ideálisabban a számunkra. Rendkívül jó kedvvel és nagy szívvel versenyzett, de ami még fontosabb, hogy végig volt ló előtte, ami számára nélkülözhetetlen. Mindig kell, hogy legyen előtte valaki, csak akkor motivált. Most is így volt és csak az utolsó 50-100 méteren finiseltem vele.

Ezzel a sikerrel bebiztosítottad a vezető helyedet az idei hajtó ranglistát, milyen lovakat fogsz hajtani a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show nagydíjaiban?
– Hajnal Tibor lovait fogom hajtani elsősorban, akik most nálam vannak idomításban. Közülük Alfa Boy-t emelném ki, aki egy kivételes képességű ló, nála idősebb, rutinosabb lovakat is képes maga mögé utasítani. Érzékeny ló, de minden versenye után egyre jobb lesz. Mellettük természetesen Underpaid Hanover is megint a társam lehet, ha a tulajdonos is úgy gondolja.

 

SHARE THIS