/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

Új reménységek születtek

A Stemgrove kennelben pár napja megszülettek Judy Jaxxon és Makeshift kölykei. Tenyésztőjüket, Ganyecz Mihályt kérdeztük, hogy van az újdonsült kis család, illetve mik a további tervek erre az évre.

Mondanál pár szót a kenneledről?
Kennelem egy kis kennel, évente egy alom szokott születni. A tenyésztési célom egyértelműen a versenypályán való minél jobb helytállás,  emiatt is csak a legjobb vérvonalakkal és a lehető legjobb egyedekkel tenyésztek.
Igyekszem a legjobb helyekre gazdásítani a kicsiket, persze nem kizáró ok, ha valaki nem akar vele versenyezni, de azért mindig próbálom „megfertőzni” az agársport szeretetével az összes gazdimat.
Hét országban is van tőlem való Stemgrove agár, köztük Jordániában és Chilében is.

Bemutatnád nekünk a most született almot, a szülőket?
A szuka ír import, a Kincsem Parkban is versenyt nyert Judy Jaxxon. Bár ír importnak mondtam születési helye miatt, de igazából amerikai származású szuka.
Apja egy top ír kan, Makeshift, aki nemcsak kiemelkedő versenyző volt, de a tenyésztésben is komoly eredményeket ért már el. Nem véletlenül született már utána 1100-1200 kölyök.

Miért pont erre a kanra esett a választásod?
A kérdés nagyon jó, hiszen azt még nem is említettem, hogy Judy Írországban tartózkodott, így több kiváló kan közül választhattam volna. Hosszú statisztikai elemzések után jutottam el ehhez a kanhoz, akinek a 10 legjobb kölykéből 9 amerikai apaságú szuka. Így bízom benne, hogy ők is jól fognak passzolni egymáshoz. Lovas olvasóitok is biztosan pontosan tudjak, hogy nem elég jót jóval párosítani, azoknak illeni is kell egymáshoz.

Mikor születtek pontosan, hányan lettek és hogy vannak?
Április 10-én hajnalban megindult a fialás, minden rendben történt. Hat kis életrevaló kölyök született, nemük szerint fele-fele megosztásban.
Lett csíkos színű (mint az anyuka), lett fehér-fekete foltos (mint az apuka) és lett két szinte teljesen fehér, pici csíkos folttal a fejükön.

Van már mindegyiknek gazdája?
– Nagy örömömre még a meghirdetés előtt óriási volt az érdeklődés, a kanok egy nap alatt gazdásodtak és ha minden igaz, egy szuka várja már csak gazdiját.

Mik a következő tenyésztési terveid?
Judy-val szeretnék a Kincsem Parkban versenyezni az alom után. Nagy előnye lehet a többiekkel szemben, hogy ő már sokat futott a hasonló rendszerű ír pályákon, de jövőre ismét tervezek tőle almot. A kant már tudom, de még nem hoznám nyilvánosságra.
Illetve van egy másik alomterv is a fejemben. Másik ír import szukám, Stemgrove Lulu (korábban Lulu Jaxx) első próbálkozásai alapján ígéretes versenyzőnek tűnik, így érdemesnek találom tenyésztésbe vonásra. Külön érdekessége, hogy az ő anyja csoki (dun) színű, így  megfelelő kanválasztás esetén hozhat világra ilyen színű kölyköket. Bár a versenypályán a jó agárnak nincs színe, azért mindenképpen olyan kant választok rá, aki magában hordozza ennek a színnek a lehetőségét. (érdekesség: Minden 1000-1500. alomban szokott csak előfordulni ez a szín)

További sok sikert a kívánunk a tenyésztőnek és eredményes versenykarriert a kölyköknek!

 

 

 

SHARE THIS