/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Hazai galopp hírek / 0 comments

Tíz éve történt

Overdose legendás futása a Kincsem Parkban

Pályafutása: 19 start, 16 győzelem, 1 helyezés, 65.857.478 Ft pénznyeremény.

Apja: Starborough

Anyja: Our Poppet

Bizonyára mindannyian emlékeznek az utóbbi évek legkiemelkedőbb versenylovára, a fantasztikus csodalóra, Overdose-ra. Hogy is felejthetnénk. Az OTP HUNGÁRIA NAGYDÍJBAN már jól ismerte a közönség, nem csak idehaza, de a világ minden lóversenykedvelő országában. A nemzetközi szaksajtóban, „Wunderpferd”-nek, Budapest Bullet-nak, The Hungarian Seabiscuit-nek nevezték, a spriterek világranglistáján az igen előkelő harmadik helyet foglalta el.

Karrierje során bejárta egész Európát, négy versenyt nyert hazánkban, győzött Bécsben, Ebreichsdorfban és Pozsonyban is. Pályafutása legjelentősebb sikereit Baden-Baden-ben a Lanson Cup-ban (Listed)-, Hamburgban a LOTTO – Trophy-ban (Group 3)-, Baden-Baden-ben a 138. Goldene Peitsche-ben (Group 2)-, Roma-ban a C.E.F. Aloisi (Group 3) nagydíjaiban szerezte. Emellett élete egyik legnagyobb teljesítményeként a King’s Stand Stakes-ben (Group 1) látott ascoti futására emlékszünk vissza, ahol közeli 4. helyen végzett Európa legjobbjai között.

„A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistáján, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült, az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt. A négyévesek között az ötödik, az európai lovak között a negyedik, a rövidtávú lovak között pedig a harmadik volt. Overdose tizenkét egymást követő győzelmével a valaha élt versenylovak veretlenségi örökranglistájának a 11. helyén áll.” (Wikipedia)

Overdose 2007. júniusában kezdte pályafutását, egy Nyeretlen Kétévesek Versenyében. A futam láttán mindannyian éreztük, valami különlegessel állunk szemben, a mén 18 hosszal szórta el ellenfeleit. Nem volt ez másként későbbi futásainál sem, a hazai lovak egyszerűen képtelenek voltak mit kezdeni a szuperklasszis teljesítményével.

2009. április 19-re már túl volt 11 elsőségen, a Kincsem Park után Bécsben, Pozsonyban, Ebreichsdorf-ban, Baden-Baden-ben és Romában sem sikerült megállítani. Híre egészen Franciaországig elkísérte, a belga szuperlovas Christophe Soumillon látva teljesítményét, felvette a kapcsolatot a Kincsem Parkkal és a tulajdonossal, Mikóczi Zoltánnal és külön kérte, hogy lovagolhassa Dózit. Egy sokszoros champion zsoké, egy világklasszis aki túl volt már több, mint ezer elsőségen, számtalan Group 1 sikeren a lehetőség láttán repülőjegyet vásárolt, és saját költségen utazott Magyarországra, hogy első kézből tapasztalhassa meg azt az érzést, amelyet csak rebesgettek az újságírók.

Apaménként két évig Dióspusztán-, egy évig pedig Németországban fedezett, a Hamburghoz közeli Vollblutgestüt Lindenhofban, ahol sajnos nagyon rövid idő után kólikában elpusztult. Overdose fedezőménként még ilyen rövid karrier alatt is több ígéretes utódot adott az utókornak, legjobb csikói Cirfandli, Night for Overdose, Rose Fire és Aurora Borealis rendszeresen versenyeznek nálunk, eredményeik azt mutatják, hogy sokat örököltek apjuk képességéből. A Racing Post adatbázisa alapján érdemes megemlítenünk továbbá a francia tréningben álló Overdose d’Oroux-t (Illiana-tól)-t aki a népszerű szaklap értékelése alapján 58-as RPR-t kapott. A legjobb hazai csikókkal várhatóan május első hétvégéjén, a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-n ismét találkozhatunk majd.

Olyan, mintha csak tegnap lett volna a versenynap, amikor a Kincsem Parkba kiáramló tömeg csak úgy hömpölygött, hogy akár csak egy szempillantásra is, de láthassa Overdose-t. Talán Imperiál futásainál láthattak hasonlót az idősebbek, de az egészen biztos, hogy az elmúlt 30-40 évben egyszer sem volt ennyi ember a Kincsem Parkban. Az a vibráló, pezsgő boldogság, amit Overdose adott nekünk, még a televíziókészülékek képernyői előtt is olyan erővel hatott mindannyiunkra, melyet szavakban kifejezni talán nem is lehetséges. Overdose nem csupán egy atléta, ő a nemzet lova volt. Ő azon ritka sportolók egyike, aki képes volt egy egész országot megmozdítani egy olyan nehéz időszakban, amikor a lóversenyzés népszerűsége messze elmaradt a kívánatostól, 2009. április 19-én mégis egy ország szurkolt érte. Ennek a versenynapnak ma már 10 éve.

Alábbi kisfilmünk visszarepíti Önöket még egyszer arra a napra:

https://www.youtube.com/watch?v=81Dl2qaxGmg

Varga Áron

fotók: Seipert Judit, Bíró János, Dr. Kovács Gábor, Magyar Turf Archívum

forrás: Kincsem Park Archívum, https://hu.wikipedia.org/wiki/Overdose

SHARE THIS