/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Ötödik visszatérőnk Benkő Lajos (Pogácsa)

Az első verseny Estikével

A 2019-es esztendő a nagy visszatérésekről szól, immáron ötödik visszatérőnket köszöntöttük, hiszen Benkő Lajos sok-sok év kihagyás után ismét starthoz állt a Kincsem Parkban. Utoljára 2000-ben láthatta a hazai közönség, utolsó aktív évében a mindenkori örökranglista 43. helyére sikerült felküzdenie magát, 193 győzelemmel. Karrierje során Deássy Miklósnál, Házi Lászlónál és Tamás Lászlónál is dolgozott. Érdekesség, hogy a sok győzelem ellenére kiemelt nagydíjban nem sikerült elsőséget szereznie, viszont hosszú pályafutása alatt 1988–ban a zsoké championátus 4. helyén végzett, 26 győzelemmel. A zsokék versenyét abban az évben Varga Zoltán nyerte 48 elsőséggel, mögötte Pap István II. 27 győzelemmel második-, Simon Ferenc Pedig 26 versenyben volt a legjobb, így övé lett a harmadik hely. Jól olvassák, a sikerek szerint tehát Benkő Lajos akár bronzérmes is lehetett volna, viszont a második helyek számában Simon Ferenc 30, Benkő Lajos pedig csak 13 ezüstöt szerzett, így a mérleg Simon javára döntött. Hazánk egykori crack lovasa évekig Németországban lovagolt munkában és párszor versenyben is, azonban elmondása szerint a kinti feltételek megváltozása miatt döntött úgy, hogy hazatér Magyarországra.

Hogy született meg a döntés, hogy ismét nyeregbe szállj?

A németeknél 50 felett már nem szívesen adnak lehetőséget a versenyben való lovaglásra és hallottam, hogy itthon több helyen is kerestek lovast. A hír hallatán gondolkozóba estem, majd felkaptam a telefont és felvettem a kapcsolatot Fézer Róberttel, megkérdeztem volna-e szüksége a munkámra és sikerült megállapodnunk. Ráadásul ígéretet is kaptam, hogy versenyben is szerepelhetek időnként, így szakmailag nem maradt több kérdés a hazaköltözésemet illetően. Feleségem Németországban maradt egyelőre, hiszen a vállalkozását nem akartuk kint megszüntetni, így felváltva utazunk, hogy láthassuk egymást. A család nagyobbik része viszont itthon van, így miattuk is sokkal jobb lesz itthon, gyermekeim, unokáim is itt élnek, így sokkal közelebb lehetek hozzájuk.

Visszamázsálás közben

Fézer Róbert már az első két itthoni hétvégéden is ellátott lovaglásokkal, Estikével és Álomfejtővel egy-egy 7. helyezést szereztetek, a Food Truck hétvégén viszont egy komoly sanszot kaptál, Megfogót fogod lovagolni. Milyennek látod az esélyeidet?

Bemutatkozásakor Megfogó egy 1900 méteres nyeretlenben futott, Like The Sea, Szamba és Princess Aurelia társaságában, akkor 8 hosszal maradt el a nyerőtől, viszont szerintem kellett még neki az a futás, hogy újra formába lendüljön. Azóta szépen készül, a futás sokat hozott rajta előre, így nagyon bízom benne, hogy ezúttal küzdelembe kerülünk a legjobb helyekért. A munkák során is sokat jött előre, nagyon jól dolgozik, az én kezemben szívesen megy. Reméljük a legjobbakat. Megfogó most vízválasztóhoz érkezik, ugyanis ha jól szerepel a menedzsment könnyen lehet, hogy a Derby-be is nevezi majd.

További sikeres felkészülést! Találkozunk vasárnap a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-n!

Benkő Lajos Estikével (fekete, fehér csillagokkal) igyekszik jó pozíciót fogni.

Varga Áron

fotók: Juhász Zsóka és Varga Áron

SHARE THIS