/ by /   A nap híre, E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Golden Sea a Nemzeti Díj hőse

Golden Sea a Nemzeti Díj győztese és a boldog csapat

A kellemetlen esős időjárás ellenére is fantasztikus izgalmakat hozott a 2019-es Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show. A vasárnapi versenynap során mind a 10 futamunkban az utolsó pillanatokig szoríthattunk kedvenceinknek, a rendkívül szoros befutók még a szokásosnál is érdekesebb befutókat hoztak.

A nap hőse a lovasok közt egyértelműen Zdenko Smida, aki kiváló lovaglásokkal mesterhármassal zárhatta a napot. A szlovák származású zsoké a Kőbányai Díjban segítette hihetetlen győzelemhez a címvédő Duce-t. A fantasztikus mén sokszor megmutatta már nem mindennapi tehetségét, melyet a vasárnapi startja fényében még tovább magasztalhatunk. A verseny után tulajdonosa, Siklósi Tamás elmesélte, hogy Duce rendszerint a gépen ülve várja az indítást, ez most sem volt másként, viszont a szépséges mén ezúttal még a szokásosnál is többet várt a kiugrással, mellyel komolyan veszélybe sodorta győzelmét. Zdenko Smida viszont a végsőkig kitartott, és sikerült kiaknáznia lova végsebességét, mellyel pont a célban kapták el Morita Menantie-t (Stanislav Georgiev), mögöttük pedig Night for Overdose (Bakos Gábor) lett harmadik.

Duce a Kőbányai Díj után

Zdenko Smida később a Papp Sándor Emlékversenyben Mont Masterrel járt sikerrel, az esedékes ménnel fél hosszal utasították maguk mögé Sambo-t (Suták Csenge) és Oxford Thespian-t (Stanislav Georgiev). Itt még nincs vége a sorozatnak, hiszen a Nemzeti Galopp Liga I. futamában, a Batthyány-Hunyady Díjban szintén könnyű terhű szlovák lovasunk hozta a várva-várt harmadik bravúrt is, melyhez Hajdi Lajos féltve őrzött kincse, Mágnás segítette hozzá. A szürke közönségkedvenc volt már háromévesen is, de sajnos sérülése miatt több mint egy évig nem láthattuk versenyezni. Egy ilyen hosszan elhúzódó probléma sajnos a legtöbb esetben végzetes egy versenyló karrierje szempontjából, nagyon ritka, hogy sikerül teljesen meggyógyítani. Ennek ellenére Mágnás azon ritka telivérek egyike, aki szerencsésen vészelte át a megpróbáltatásokat és nem csak folytatta, de a mezőnyt megkerülve is hihetetlen erőbedobással lépett még előrébb és magabiztos győzelemmel tért vissza a Batthyány-Hunyady Díjban. A helyezettek közt nagy javulás után Bíborhajnal (Nagy Tamás) ezüst-, Capitaine Fregate (ifj. Fejes Lajos) pedig a bronzérmet szerezte meg.

Mágnás a Batthyány-Hunyady Díjban

A nap nyitófutamában a Ceglédberceli Gátversenyben Radio Ga Ga és Földes Bence magabiztos versenyzéssel diadalmaskodtak, mögöttük szép hajrával Bizottság (Makoviczki Ákos) és a favorit Babilonia (Petr Túma) érkezett meg a dobogós helyekre.

Az Arqana aukciósház és a Teletál Ételfutár Kft tiszteletdíjaiért versenyeztek a telivérek 2000 méteren, a nap 4. futamában. A negyedosztályú hendikepben Kirgiz (Goran Mesetovic) veszítette el nyeretlenségét, méghozzá igen könnyed stílusban, mögötte Lovely Rock (Szalai Mónika) és Alcavella (Milos Milojevic) sorrend született.

A Bábolnai Díj nemzetközi mezőnyében ezúttal a szlovák színekben versenyző Royal Gino rendkívüli küzdelem árán tudott felülemelkedni kitartó ellenfelein. A különbség eldöntéséhez szükség volt a célfotóra is, hiszen mindössze egy rövid fejhossz választotta el a győztest és a helyezetteket, Survivor (Nagy Tamás) és Bigfoot (Paizs Gábor) így végül a dobogón osztozhattak.  A festményre illő küllemű és tehetségű Royal Gino-t, idomárlovasa, Jaroslav Línek készítette nagy gonddal, amely meg is látszott a vasárnapi teljesítményükön.

A Németh Ferenc Emlékkupa I. felvonásában 13 fiatal lovasunk mérte össze tudását az 1200 méteres hendikepben, közülük a közelmúltban Franciaországban is helyezést gyűjtő Záhonyi Vanessza diadalmaskodott, hűséges társával Papírsárkánnyal. Mögöttük Luck Stone és Gárdonyi Fruzsina, valamint Illendő és Polgár Bettina szereztek érmes helyezéseket.

Lili és Gönczi Rebeka a Hazafi Díj sztárjai

Rendkívüli befutót láthattunk a hölgyek versenyében, azaz a Hazafi Díjban, hiszen a kanyart követően még a teljes társaság küzdelemben volt az elsőségért. A nagy helyezkedésben úgy tűnt Fit to Fly az utolsó 200 méteren mindenkit átszaladhat, végül mégis a nap egyik legkellemesebb meglepetéseként hölgy párosunk Lili és Gönczi Rebeka tempót váltottak, és mindenkinél erősebb 100 métert bemutatva, finiselték le az ellenfeleket. A hölgyek pályafutásuk legnagyszerűbb versenyében győzedelmeskedtek, ráadásul sokkal jobbnak gondolt esélyeseket utasítottak maguk mögé. Zala Csaba idomár duplán örülhetett, hiszen a tréningtárs, Fit to Fly (Nagy Tamás) révén házibefutóval zárták a futamot.

Fit to Fly (Nagy Tamás) és Lili (Gönczi Rebeka)

A favorit Sagana (Jaroslav Línek) szintén küzdelemben volt a győzelemért, végül övé lett a dobogó harmadik foka. Gönczi Rebeka remek napját egyébként már előre megalapozta Tűzgalamb, aki a Pettkó-Szandtner Tibor Emlékverseny Hendikepben ért el első helyezést Juniperus-t (Goran Mesetovic) és Tangra-t (Stanislav Georgiev) megelőzve.

A nap legnagyszerűbb teljesítményét Golden Sea-nek köszönhetjük, aki a szebbik nem táborából, egyedüli kancaként vette fel a versenyt a legjobb ménekkel, mellyel mindannyiunk csodálatát sikerült kivívnia. A hosszú ideje nem látott klasszis tavaly már évjáratelsőként csillogtatta meg tudását, ebben a szezonban viszont még nem láttuk versenyezni, így a már futott lovakhoz képest némi hátrányból indult. A kanyarban jól látszott Golden Sea könnyedén sétál a versenytársak között, a befutóra érve szépen elért a rivális Dante’s Peak mellé, majd a pompás küllemű sárga szó szerint elsétált ellenfeleitől. A befutó utolsó 200 méterében, mintha csak egy újabb sebességi fokozatot kapcsolt volna rajta Stanislav Georgiev, könnyedén lépésről lépésre növelte előnyét és végül 8 hosszal szórta el ellenfeleit. Idomárlovasa fantasztikus munkát végzett Golden Sea-vel, ezután a szereplés után kétségtelen, hogy 2019-ben továbbra is ő az első számú Derby aspiránsunk.

Gratulálunk a győzteseknek és a helyezetteknek!

A részletes eredményeket az alábbi linken olvashatják.

Képgalériánkhoz pedig érdemes ellátogatni a Magyar Lovaregylet facebook oldalára.

Varga Áron

fotók: Feith Sándor

SHARE THIS