/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Jó volt magyarnak lenni!

Beszélgetés Dióspuszta ménesmesterével, Balika Attilával Esti Fény szerepléséről

A boldogság pillanatai a Derby győzelem után, középen Balika Attila

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk Esti Fény csodás külföldi szerepléséről, ugyanakkor fontosnak tartjuk a ló tenyésztőjét is méltatni, hiszen Esti Fény Magyarországon látta meg a napvilágot, nálunk nevelkedett, hazánk egyetlen állami ménesében, Dióspusztán. Balika Attila ezúttal is elkísérte kedvencét, a kölni szereplésre, hiszen ő is nagyon szívén viseli a ló karrierjét. Milyennek látta a versenyt?

Esti Fény úgy gondolom hatalmasat futott, Nagy Tamás remekül lovagolta, utólag persze gondolkozhatunk, hogy lehetett volna másképp, később kellett volna indulni vagy nem, de én úgy gondolom, hogy nem volt a lovaglásban semmi hiba, ügyesen be tudta osztani, és mégis egy Group lóval küzdött, ráadásul nem is akárhogyan.

Esti Fény a 96. Magyar Derby-ben

Bizony, amikor felért mellé Colomano, Esti Fény hatalmasat újított, és újra „felvette a kesztyűt”, hogy küzdelembe kerüljön, remek verseny volt.

Természtesen jó lett volna, ha sikerül megnyernie, de így is határtalanul boldog voltam. A hangszóró csak úgy harsogta a nevét: „Esti Feni, Esti Feni” hiszen nem ejtik helyesen, de nagyon szép szavakkal méltatták a ló teljesítményét. Az ottani szakma folyamatosan dicsérte, többen oda is jöttek hozzánk gratulálni, illetve ahogy írtad is, ajánlatot is tettek szóban, hogy megvásárolnák a lovat. Ezek az ajánlatok még persze képlékenyek, de úgy gondoljuk, még több van Esti Fényben, így igyekszünk megtartani őt. Remek volt személyesen is átélni a versenyét, jó érzés volt magyarnak lenni!

Merre tovább? Van esetleg olyan verseny, ahová szeretné elvinni Esti Fényt?

Igen ahogy korábban már írtatok róla az egyik a Hamburgi szereplés lenne, valószínűleg itthon a Kincsem Díjban is láthatná a közönség, ugyanakkor én szeretném, ha a kölni Preis von Europa Group 1-ében is meg tudnánk mutatni. Emellett persze merjünk nagyot álmodni, ha minden összejön következő év márciusában akár Dubai-ba is elvinnénk a Karneválra, a World Cup hétvégéjén. Ha tényleg ilyen jó ló lesz belőle, menjen csak, végre van egy olyan versenyzőnk, akinek ezt megadhatjuk. Persze ehhez mindennek rendben kell mennie a további felkészülés során.

Hála Istennek Esti Fény mellett Cirfancli is remekül szerepel, hamarosan ő is Németországban fog újra futni, reméljük most egy kicsit jobb eredménnyel. Szeretném, ha futhatna a Goldene Peitsche-ben, augusztusban.

Talán még korai az ilyesmiről beszélni, de elgondolkozott már rajta, hogy esetleg megtartsa a ménes Esti Fényt a tenyésztésben?

Megérdemelné már most, hiszen igazi versenylóvá érett és nagy boldogság lenne, ha egy hazai tenyésztésű tenyészállatot állíthatnánk fel itt nálunk. Természetesen ahhoz még további eredményeket kell felmutatnia, nagyon örülnék, ha Group szinten is megállná a helyét, reméljük ez is sikerülhet.

Emlékszik rá, hogy milyen volt kiscsikóként?

Egy korábbi alkalommal már meséltem erről, egy volt a többi között. Egy jegytelen pej, nem szúrt szemet, maximum azzal, hogy soha nem volt vele semmi gond, nem volt beteg, jól evett, szépen fejlődött. Az ilyesmit nagyon nehéz megjósolni, én nem láttam benne semmi különlegességet, esetleg annyit, hogy rendkívül nyugodt és jó fejű csikó volt.

Ez így van yearling korában láthattunk egy kis házi facebook videót róla, miszerint mindenféle szerszám nélkül lovagol be rajta Földes Bence a kakucsi karámból, ráadásul az egyik társát is vezette a legnagyobb nyugalom mellett, mintha csak egy öreg ló lenne, pedig akkoriban még meg sem kezdték a belovaglását.

Nagyon boldogok lennénk, ha mindezt a sok jó tulajdonságát később örökíteni is tudná az utódaiba és itt maradhatna nálunk fedezőménként.

A német lovasok is rendkívül szimpatikusnak találták a kint szerepléseket, úgy vélik több van még Esti Fényben. Természetesen mi a Magyar Turfnál is nagyon örülünk ezeknek a szép eredményeknek, úgy gondoljuk a látottak alapján Esti Fényben megvan a potenciál, hogy akár Group szinten is eredményes legyen. Amennyiben sikerül a terveket végrehajtani, a ló értéke óriási ütemben nőhetne, a későbbi ajánlatok a több százezer eurós határt is könnyen elérhetnék. Érdemes tehát még várni, tovább ragaszkodni hazánk új bajnokához, hiszen óriási lehetőség van ebben a fantasztikus ménben! Ismét él a remény, hogy a magyarországi angol telivér tenyésztés visszanyerhesse régi fényét, a mi „Estinknek” köszönhetően!

Gratulálunk a szép eredményhez!

Varga Áron

fotó: dr. Kovács Gábor

SHARE THIS