/ by /   Friss hírek / 0 comments

Kevesebb látogató az Epsom Derbyn

Írta: Jack Haynes és James Stevens, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Meghökkentő adatot közölt az epsomi versenytér: 2011 óta folyamatosan csökken a világ legismertebb és legnagyobb presztízsű klasszikusának látogatottsága.
Ez annak ellenére igaz, hogy a pálya belső részébe az idők kezdete óta ingyenes volt a belépés, és ez mágnesként vonzotta a szórakozni vágyókat. A nézőszám így mindig a százezres lélektani határ felett volt a modern korban. A múlt szombati fotó azonban hideg zuhanyként érte a verseny házigazdáit. Egy csalódott bukméker a míting első napi forgalmát egy átlagos hétvégi versenyéhez hasonlította. – Nemcsak a pálya közepén, de az előkelőbb helyeken sem csináltak nagy forgalmat a kollégák. Pedig remek idő volt, a hangulatra sem lehetett panasz, ezért mindenki arra számított, hogy komoly forgalmat bonyolít le. Valami megváltozott ebben a világban.
A hivatalos adatok szerint 36 ezren voltak kíváncsiak Anthony Van Dyck győzelmére szombaton, a pénteki versenynapon, amikor az Epsom Oaks-ot futották, csupán 28 ezer jegy kelt el.

 

2011

Az első helyi tribünön egy gombostűt sem lehetett leejteni, természetesen. Itt mindig telt ház van. Simon Durrant a pálya igazgatója így vélekedik: – Nem lehet okunk a panaszra, mert ismét több tízezer ember számára volt fontos, hogy személyesen lássa az év legkiemelkedőbb turf-eseményét. Ha az Oaks napját nézem, akkor sem fanyaloghatok, kétezerrel több belépő volt, mint tavaly a tribünökre. Valóban kevesebb ember jön a pálya közepére, el kell gondolkodnunk rajta, hogyan lehetne ezen változtatni. Aggodalommal tölt el azonban, és nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hogy idén hat embert tartóztattak le a kétnapos míting alatt, míg tavaly csupán hármat. Ehhez még azt az egy személyt is hozzá kellett számolnunk, aki a Tattenham Corner Vasútállomáson került rendőr kézre. Egy eset kivételével a túlzott alkoholfogyasztás számlájára írható a rendbontás, szabályos intézkedések történtek.

 

2019

Fiona Macpherson, a pálya biztonsági főnöke szerint: – Nagyszerű mítinget zártunk, és a szakmabeliek tudják, több tízezres tömegben mindig lesznek rendbontók. Ugyan több embert kellett előállítani, mint tavaly, de ez annak is köszönhető, hogy a rendbontás legkisebb formáját sem toleráltuk. A nagy melegben több alkohol fogyott, és ez is befolyásolta kedélyeket. Ha azt veszem alapul, hogy ez Nagy-Britannia egyik leglátogatottabb eseménye a Derby-meeting, a hat eset nem számít soknak, továbbra is biztonságos Epsomban lóversenyre látogatni. Surry és Sussex grófságok rendőri alakulatai vigyáztak a rendre, a kapuknál ellenőrizték a belépőket, és folyamatos zárt láncú video-megfigyelés alatt tartották az eseményt.

SHARE THIS