/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Oisin Murphy az élen

Írta: James Stevens, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A huszonhárom esztendős, ír származású Oisin Murphy (e. osin mörfi) idén kirobbanó formában versenyez, a szezonban már 86 győzelmet szerzett 383 lovaglásból (22%), és eltökélt szándéka, hogy 2019-ben champion lesz. Ehhez nyilván másnak is lesz még hozzáfűznivalója, főleg a tavaly legeredményesebb Silvestre de Sousának, bár ő jelenleg csak a hetedik a statisztikában. Ott van még a jelenlegi második helyezett, a szintén ír Joe Fanning is, aki 73 alkalommal mázsált vissza nyerőként 428 lovaglásból. A nagy nevek hátrébb szerepelnek a tabellán Ryan Moore tizenhetedik, előtte Jim Crowley áll. Frankie Dettori csupán a huszonhetedik helyen áll, de mielőtt hüledezni kezdenénk, érdemes megjegyezni, hogy az olasz zseni 82 lovaglásból 23 alkalommal volt a legjobb, győzelmi mutatója 28%, ez a legjobb győzelmi mutató. A sas nem kapkod legyek után, Frankie a minőséget helyezte előtérbe a mennyiség helyett. Pénzkeresetben is remekül áll, bőven 1 millió font felett kerestek lovai. Ebből a szempontból egyébként Moore a legsikeresebb, aki 1.23 millió fontot lovagolt össze a futtatóknak. A legtöbbet idén a statisztikában ötödik helyet elfoglaló harmincegy esztendős walesi David Probert lovagolta, 482 alkalommal pattant nyeregbe. Sikereinek száma 53, ami az ebben a felhozatalban viszonylag szerénynek mondható 11%-ot jelenti. Érdekesség, hogy Probert még sohasem nyert Group 1-es versenyt.

Oisin Murphy

Murphyt tartják a brit bukmékerek a legesélyesebb champion-jelöltnek, esélyei 8/11-en állnak, ami igencsak rövid odds. Nem csoda. A fiatal zsoké iszonyatos pörgésben van, az elmúlt két hétben hetvenhét lovaglást vállalt, és ebből húsz alkalommal nyert.
– Nagyon örülök a felém áradó bizalomnak, és a sok lehetőségnek, amit kapok. Nagyon felpezsdült körülöttem a világ, személyi sofőrt kellett alkalmaznom, hogy bírjam a tempót. Tavaly majdnem sikerült nyernem, de Silvetre jobb volt nálam. Megpróbálok csak a napi feladataimra összpontosítani, mert óriási teher lenne, ha folyton a championátusra gondolnék, különben is, messze még a szezon vége.

2018-ban Murphy kilenc Group 1-es győzelmet aratott, ami ráirányította a szakma figyelmét. Természetesen ehhez egy fantasztikusan jó ló is kellett: a szürke Roaring Lion. a legjobb idomárok lovasítják, így gyakran látjuk őt a jártatóban Sir Michael Stoute, Charlie Appleby és John Gosden mellett. Az Epsom Derbyben nem jött ki Oisinnak a lépés, Telecasterrel lemaradt, a Prix du Jockey Clubban sem brillírozott igazán Kick On nyergében, de ez nem vette el a lovas kedvét. Ascot már nincs túl messze, azt azonban még nem tudhatjuk, hogy a két eddigi győzelmét hány követi még idén a Királyi Mítingen.

SHARE THIS