/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ascotra készülve – Dee Ex Bee

Írta: Matthew Butler, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Dübörög a brit versenyüzem. A Guineas-hétvége, az Oaks és az Epsom Derby után mindenki az ascoti mítingre összpontosít. Lázasan folyik a készülődés. Igaz ez Mark Johnstonra is, akinek egyik legkiválóbb telivére, Dee Ex Bee (2015 pm, Fahrr – Dubai Sunrise) a Gold Cup egyik esélyese. Voltak ugyan korábban kétségek, de győzelemmel záruló Group 3-as Sagaro Stakes és az ugyanabban a kategóriában és szintén 3200 méterre futott Henry II Stakes megnyugtatták a skót mestert. Valószínűleg a tulajdonos, Dubai koronahercege, Hamdan sejk is optimistábban várja már a futamot. Semmi kétség, hogy a jelenlegi címvédő, Stradivarius (2014 sm, Sea The Stars – Private Life) lesz a legkeményebb ellenfél, aki hat futásos veretlenségi sorozattal állt starthoz idén Yorkban május közepén, és bemelegítésként simán behúzta a Group 2-es, 2800 méteres Yorkshire Cup Stakes-et Frankie Dettorival.

Dee Ex Bee

Johnston a Henry II Stakes ötlovas mezőnyében három idomítottját indította. Dee Ex Bee végig magabiztosan diktálta a tempót Silvestre de Sousa kezében, és csak annyit mentek, amennyi a győzelemhez feltétlenül szükséges volt.
– Tonnák maradtak Silvestre kezében. Dee Ex Bee nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott ló, néha már azt gondolom, hogy lusta. William Buick is ült rajta, neki is ez a véleménye. Minden alkalommal, ahogy elköszönni látszott a mezőnytől, kicsit visszavett a tempóból, eldobta a vasat, úgy kellett ismét versenybe dobni. Talán kicsit lassú volt a verseny, de nem panaszkodom, minden úgy sikerült, ahogy elterveztük, bár nem tagadom, voltak kétségeink.
2015-ben Trip To Paris (2011 pm, Champs Elysees – La Grande Zoa), 2017-ben Big Orange (2011 pher, Duke Of Marmalade – Miss Brown To You) is a Henry II Stakes-et abszolválta sikeresen a Gold Cup megnyerése előtt, akárcsak a Johnston mester által idomított Double Trigger (1991 sm, Ela-Mana-Mou – Solac) 1995-ben. Ascotban 4000 méter (egész pontosa 4014 m) lesz a táv.
– Nyolcszáz méterrel hosszabbra futunk ugyan Ascotban, de az olyan lónak, mint Dee Ex Bee ez meg sem kottyan. Bizakodó vagyok, mert a felkészítő futam előtt voltak fenntartásaim, úgy is mondhatnám a tekintélyünk forgott kockán, az volt az érzésem, hogy dupla vagy semmi játékot játsszunk. Most már látom, megérte a kockázat. Sajnos ez benne van ebben a sportban. Nem volt azonban más választásunk, és ebben őfensége is mellettem állt. Ha a Gold Cupban akarunk indulni, ez kihagyhatatlan verseny volt. Az 1 ¾ hosszas győzelem önmagáért beszél.

A Henry II Stakes a Gold Cup egyik felhozó versenye. Sandownban futják 1963 óta, és azért kapta ezt az elnevezést, mert a Plantagenet-házból származó II. Henrik, a XII. században a Sandown Park helyén alapított apátságot. A legsikeresebb ló Persian Punch volt (1997, 1998, 2000), Frankie Dettori a vezető zsoké: Drum Taps – 1992, Mr Dinos – 2003, Papineau – 2004, Finalmente – 2008, Opinion Poll – 2012, Big Orange – 2017. Az idomárok listáját Dick Hern vezeti: Grey of Falloden – 1965, Charlton – 1971, Zab – 1975, Sea Anchor – 1976, Smuggler – 1978, Longboat – 1986. Lehetséges, hogy az 1975. évi győztes, Zab tulajdonosát a magyar nyelv inspirálta lova elnevezésekor, persze az is lehet, hogy a földrajz. A Tigris-folyónak két mellékfolyója is ezt a nevet viseli: a Kis-Zab és a Nagy-Zab. Mi természetesen hajlunk a magyar-verzió felé.

SHARE THIS