/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Dettori és Gosden – 500

Írta: James Burn, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Nagy-Britannia legkitűnőbb idomárjainak egyike, John Gosden, és a lóversenyzés talán világszerte legismertebb arca, Frankie Dettori fantasztikus mérföldkőhöz érkeztek. A nyerő páros ötszázadik közös győzelmét ünnepelte nemrégiben. Igazi mesebeli történet már az eredmény is, de ezt még lehet fokozni. Jordániai Haya hercegnő, aki Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk második felesége (nem azért második, mert elvált az előzőtől, hanem azért mert ő a második a sorban), és II. Abdullah jordán király húga, ismert futtató, már Epsom Derbyt is nyert New Approach-csal 2008-ban. Emellett érdemes megemlíteni, hogy őfensége, aki kiemelt képünkön is látható, a Fédération Équestre International (FEI – Nemzetközi Lovasszövetség) elnöke. Terebellum (2016 pk, Sea The Stars – Marvada) nevű lova, meghazudtolva nevét (tengeri csiga), élete első versenyét megnyerve a festői Goodwoodban, a lósport rajongóinak figyelmét ismét Gosdenre és Dettorira irányította. A közös 499. nyerő Stradivarius (2014 sm, Sea The Stars – Private Life) volt, amikor a talján fenegyerek elhúzta a kihívók nótáját a Yorkshire Cupban.

John és Lanfranco

Dettori többször nyilatkozta már, hogy úgy tekint John Gosdenre, mintha az apja lenne. Első közös győzelmüket 1989-ben aratták Redcarban Heismannal (1987 pm, Halo – Sophisticate), Thomas Tatham színeiben.
– Az utóbbi két sikert és számos másikat sem fogom elfeledni soha, de a legelsőre már nem emlékeztem – mondta Gosden. – Ez abban az évben volt, amikor visszatértem Amerikából. Frankie világklasszis lovas, és öröm vele együtt dolgozni, ha szót fogad.
A virtuóz olasz zsoké, aki a világ szinte valamennyi nagydíját megnyerte már, Mohammed sejk révén vált ismertté. Amikor 2012-ben elváltak útjaik, Joaan Al Thani sejkhez vezetett az útja, de az újabb magasságokat a Gosden által idomított Golden Horn hozta, miután Epsom Derbyt és Prix de l’Arc de Triomphe-ot nyertek 2015-ben. Azóta többek között két Epsom Oaks, az Ír Kancadíj, két újabb Arc de Triomphe, egy King George VI and Queen Elizabeth Stakes, és egy Ascot Gold Cup megnyerése került fel Frankie neve mellé, de ezt kizárólag a teljesség igénye nélkül említjük terjedelmi okokra hivatkozva. Szédítő magasságok!

SHARE THIS