/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Az ascoti hős Blue Point visszavonul

Írta: Kovács Botond.

Blue Point (2014 pm, Shamardal – Scarlet Rose, Royal Applause) átvette a vezetést a Cartier Horse of the Year (Év Lova) listáján. Ezt annak köszönheti, hogy Ascotban megnyerte az 1000 méteres King’s Stand Stakes-et, és négy nap múlva (!) az 1200 méteres Diamond Jubilee Stakes-et. Ez a teljesítmény eddig csupán két lónak sikerült, Diamednek, 1920-ban, és az ausztrál Choisirnek 2003-ban. Nem lényegtelen, hogy a King’s Standben Blue Ppoint volt a címvédő, tehát ez ismét egy dupla (egyébként Diamed is címvédő volt, amikor 1920-ban behúzta mindkét versenyt tulajdonosának, Edgar Vincentnek, D’Abernon 1. várgrófjának).

Edgar Vincentnek, D’Abernon 1. várgrófja

Ascotban érezte magát a legjobban a remek pej mén, hiszen hat startjából ötször tudott nyerni, és egyszer volt csupán harmadik. A newmarketi July Cupban, és a Sha Tin-i Chairman’s Sprint Prize-ban hetedik, illetve kilencedik lett, ott nyilván nem érezte jól magát. Lehet, hogy innen ered az angol mondás: Horses for courses (kb. válaszd a megfelelő pályát a lovadnak – átvitt értelemben: mindenki azzal foglalkozzon, amihez a legjobban ért).

A Godolphin istálló fantasztikus ménje négy szezon alatt 20 versenyben állt starthoz, 11 győzelem, 3 második és 3 harmadik helyezés áll neve mellett, és 2.63 millió font (945 millió forint) nyeremény. Mohammed sejk és Charlie Appleby úgy látta, hogy a csúcson kell abbahagyni, ezért július elején bejelentették a ló visszavonulását.

Blue Point az élen

Könnyen lehet azonban, hogy hátravan még egy újabb duplázás idén, ugyanis nemcsak a Horse of the Year, hanem a Sprinter Horse of the Year listát is ő vezeti. Mindkét címet legutoljára Lochsong nyerte el 1993-ban. A Cartier Racing Awards 29. esztendejébe lép idén, november 12-én lesz az ünnepélyes díjátadás. A lovakat a black type versenyekben elért eredményeik alapján pontozzák. Blue Point 106 ponttal rendelkezik, 10 ponttal megelőzve a newmarketi és az ír 1000 Guineas hősét, Hermosát, akinek istállótársa, Magical 80 ponttal áll a harmadik helyen, miután kikapott Crystal Oceantől a Prince of Wales’s Stakes-ben. Ez utóbbi telivér a Gold Cupot másodszorra elhódító Stradivarius-szal osztozik a negyedik helyen.

A tabella jelenlegi állás:

Blue Point 106
Hermosa 96
Magical 80
Crystal Ocean 64
Stradivarius 64
Defoe 56
Persian King 56
Lord Glitters 54
Anapurna 48
Anthony Van Dyck 48
Magna Grecia 48

– A futam után megvitattuk Blue Point jövőjét őfenségével, és úgy döntöttünk, hogy már nincs mit bizonyítania, eljött az idő a visszavonulásra. Egészségesen távozik a pályáról, új otthona a Dallham Hall Stud lesz, ahol nyitva áll előtte a lehetőség, hogy túlszárnyalja apját, Shamardalt.

SHARE THIS